Gyógyszergyártók a kormány mellett - Jobbágyi Zsófia - 2014. 04. 15. (2. oldal) - Magyar Hírlap


Partnerei lesznek a kormánynak az innovatív gyógyszergyártók a következő négy évben is az egészségügy, de legfőképp a gyógyszer-támogatási rendszer továbbfejlesztésében – írja összegzésében Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke. Úgy fogalmaz, a betegek folyamatos ellátása a különböző készítményekkel nagy eredménynek számít, ám akad még megoldásra váró probléma a következő időszakra is.

Az elmúlt négy év egyik vitathatatlan eredménye, hogy az ország vezetése biztosította a gyógyszerellátást részben a támogatási rendszerben keletkező tartalékok felhasználásával, részben a – korábbi kormányzat által kivetett – gyógyszeripari különadók emelésével – foglalta össze az elmúlt időszak gyógyszerellátási tapasztalatait, illetve a még megoldásra váró feladatokat a kormányzati ciklus újraindulásának apropóján Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke.

Ennek köszönhetően – folytatja – nem csak a betegek vonatkozó kiadásai csökkentek, hanem a költségvetés gyógyszerkiadásai is. Mindazonáltal az intézkedések a gyógyszergyártók tevékenységére is kihatottak, amire szinte valamennyi érintett szervezeti átalakítással és racionalizálással reagált.

Jakab Zoltán kifejti azt is, hogy Európával és a hozzánk hasonló fejlettségű országokkal összehasonlítva az elmúlt ciklusban igen lassú volt az új, innovatív készítmények befogadása, így négy év alatt összesen tizenkét új gyógyszerhatóanyag kerülhetett be a támogatási rendszerbe, melyek viszont mindennap bizonyítják, hogy „ezek viszik igazán előre a gyógyítást”.

Az eredmények mellett az elnök kitér a következő időszak teendőire is, így kihangsúlyozza a forrásbevonás kérdését is, mivel úgy látja, „fel kell készülni arra, hogy többen vannak azok, akik a következő években elérik azt az életkort, amikor a korábbiaknál jóval több lesz az egészségügyi kiadásuk”.

Az elnök emellett részletezi azt is, hogy az elmúlt évek folytonos változtatásai miatt „a világ egyik legbonyolultabb gyógyszer-támogatási rendszere a miénk”, ezért fontos lenne átláthatóbbá tenni. Jakab Zoltán szükségesnek látja azt is, hogy hazánk aktívabb szerepet vállaljon a nemzetközi gyógyszerfejlesztési folyamatokban, mivel a többi közt betegek ezreinek ingyenes, élvonalbeli kezelése múlik rajta.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke azonban leszögezi, hogy az innovatív gyógyszergyártók a következő ciklusban is partnerei lesznek a kormánynak az egészségügy és különösen a gyógyszer-támogatási rendszer továbbfejlesztésében.

 

Jobbágyi Zsófia

Magyar Hírlap