Interpol akció: 6,3 millió dollár értékű hamis gyógyszer került elő - HENT hírlevél


Összesen 6,3 millió dollár értékű hamis gyógyszer került elő az Interpol által koordinált Operation Pangea IV fedőnevű akcióban. A résztvevő országok hatósági szervei 2,4 millió adag hamisítványt foglaltak le.

Szeptember 20-a és 27-e között 81 ország részvételével folytatta le a negyedik Pangea fedőnevű akciót az Interpol. Ennek során összesen 2,4 millió adag hamis gyógyszert foglaltak le, amelyek összértékét 6,3 millió dollárra becsülik. Tavaly 1 millió darab hamisítványt találtak, amelyek értékét 2,6 millió dollárban határoztak meg – írja a SecuringPharma.
A Pangea IV akció célja az volt, hogy a hamis gyógyszerek online értékesítésével foglalkozó hálózatokat felderítsék bűnszervezetek működését megakasszák, valamint a. Ennek érdekében a nemzeti hatósági szervek mellett internet- és pénzügyi szolgáltatók is részt vettek az akcióban.
Az egyhetes ellenőrzés során 13500 illegális tevékenységet folytató weboldalt zártak be, 45500 szállítmányt ellenőriztek, amelyek közül 8000 került lefoglalásra. Összesen 55 személyt vettek őrizetbe, illetve hallgattak ki hamisítványok gyártásának és forgalmazásának gyanújával. A hamis gyógyszerek forrásaként 48 országot határoztak meg, a hamis készítmények között hamis antibiotikumok, szteroidok, rákgyógyszerek, antidepresszánsok, epilepszia elleni szerek, valamint testsúlycsökkentők és étrend-kiegészítők is szerepeltek.
Az Interpol reméli, hogy akciójukkal a fogyasztók figyelmét is felhívhatják a probléma súlyosságára, és ráirányíthatják a figyelmüket arra, mennyire fontos, hogy csak megbízható forrásból vásároljanak gyógyszereket és gyógyászati készítményeket.

HENT hírlevél