Jóval több fogyott a megfázás elleni gyógyszerekből - Világgazdaság


PATIKA. Tizenhárommilliárd forintot meghaladó forgalmat értek el tavaly a megfázás elleni, vény nélkül kapható gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel (OTC) a patikák - derül ki a Nielsen piackutató vállalat friss felméréséből.

Az éves eladás közel fele szeptember-decemberre koncentrálódott. "Tavaly az utolsó négy hónapban e termékekből a gyógyszertárak hatmilliárd forint bevételt értek el, ez 19 százalékkal haladja meg az előző évi hasonló periódusét" - közölte Osztoics Bernadett, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója. A patikák forgalmán belül leginkább a torokfertőtlenítők és köptetők eladása emelkedett ki.

Az átlagárak a gyógyszertárakban kisebb, a patikákon kívül pedig nagyobb mértékben emelkedtek egyéves viszonylatban. A megfázás elleni OTC-termékek mennyiségi eladással súlyozott átlagos fogyasztói ára a gyógyszertárakban szeptember-decemberben csomagolási egységenként 1080 forint volt, ez 6 százalékkal magasabb, mint tavaly. Patikán kívül 1180 forint volt az átlagár, ez 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi átlagárat.