Meddig még?


November 15-én jelent meg a parlament honlapján egy olyan javaslat, amely a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosítását célozta. A javaslat teljes körű ellenzéki összefogással született: a benyújtók között egyaránt volt jobbikos, MSZP-s, DK-s, LMP-s és párbeszédes képviselő. A javaslat elsődleges célja a jelenlegi 4000-4500 fős patikalétesítési korlát leszállítása 3000 lakosra, méghozzá úgy, hogy pályázat kiírására kötelezné hivatalból az OGYÉI-t attól függetlenül, hogy a 3000-et meghaladó lakosságszámú településen már van(nak) gyógyszertár(ak), vagy még nincsenek. A javaslat a gyógyszertárak közötti minimális távolság egységesítését, településnagyságtól függetlenül 250 m-re történő csökkentését is előirányozta.

Az indoklás szerint a javaslat a kistelepĂĽlĂ©seken lakĂłk gyĂłgyszerellátásának javĂ­tását tűzte ki cĂ©lul, Ă©s pĂ©ldakĂ©nt emlĂ­tette, hogy Marcaliban (ahol eddig 3 gyĂłgyszertár működött, de egy halálozás miatt most már csak kĂ©t gyĂłgyszertár áll a betegek rendelkezĂ©sĂ©re) nem lehet Ăşj gyĂłgyszertárat lĂ©tesĂ­teni, mivel a telepĂĽlĂ©sen 11.500 lakos Ă©l. TendenciĂłzusak voltak a gyĂłgyszertár-ellátottsággal kapcsolatban közölt adatok is. Mint Ă­rták, a telepĂĽlĂ©sek 87,2%-án a jelenlegi szabályozás szerint az OGYÉI nem Ă­rhat ki „hivatalbĂłl” pályázatot, mindeközben az országban lĂ©vĹ‘ 3155 telepĂĽlĂ©s közĂĽl 2751 telepĂĽlĂ©sen kevesebb lakos Ă©l 4500-nál. Arra vonatkozĂłan, hogy a gyĂłgyszertár-ellátottság tĂ©nyleges adatai milyenek, semmilyen utalás nem volt.

Az indoklásban hangsĂşlyos szerepet kapott a dohánytermĂ©k-kiskereskedelemre valĂł hivatkozás, amelynek törvĂ©nyi szabályozása szerint azon a telepĂĽlĂ©sen, ahol a lakosok száma a 3 ezret nem haladja meg legfeljebb egy, ahol pedig a 3000 fĹ‘t meghaladja, minden 3000 fĹ‘ után további pályázat kiĂ­rásának van helye. Mint Ă­rják: „Ma Magyarországon tehát minden telepĂĽlĂ©sen lehet trafik ĂĽzemeltetĂ©sĂ©re pályázatot kiĂ­rni Ă©s minden 3000 fĹ‘ lakos után további egyet. Aggályos, hogy az adott esetben Ă©letet mentĹ‘ Ă©s egĂ©szsĂ©get megĂłvĂł gyĂłgyszerek forgalmazásának feltĂ©telei az egĂ©szsĂ©gĂĽnkre kifejezetten káros dohánytermĂ©kek forgalmazási feltĂ©teleihez kĂ©pest sokkal szigorĂşbbak, ezĂ©rt indokolt a gyĂłgyszertárak esetĂ©ben is a 3000 fĹ‘ lakost alapul venni.”

Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon mi motiválhatta a javaslatot benyĂşjtĂł kĂ©pviselĹ‘ket. Hiszen egy vĂ©lt vagy valĂłs helyi problĂ©ma megoldására nem okvetlenĂĽl kell a patikai szabályozás alapjait megváltoztatni. SĹ‘t, ma is van lehetĹ‘sĂ©g arra, hogy akármilyen kis telepĂĽlĂ©sen – megfelelĹ‘ kezdemĂ©nyezĂ©s esetĂ©n – kĂ©zi, fiĂłk, sĹ‘t (!) közforgalmĂş gyĂłgyszertár is lĂ©tesĂĽlhessen. Ehhez nem kell 3000-re levinni a patikalĂ©tesĂ­tĂ©s demográfiai korlátait! Ráadásul, a javaslat elfogadása esetĂ©n, a kistelepĂĽlĂ©sek gyĂłgyszerellátása garantáltan romlana, tehát pont ellenkezĹ‘ hatást váltana ki, mint amit – legalábbis papĂ­ron – akarnak. A demográfiai korlátok  lejjebb vitele nem a kistelepĂĽlĂ©seken járna Ăşj gyĂłgyszertárak nyitásával, hanem a városokban. SĹ‘t, az Ă­gy megnyĂ­lĂł gyĂłgyszertárak a vidĂ©ki kistelepĂĽlĂ©sek gyĂłgyszertáraitĂłl vonnának el forgalmat, forrást Ă©s szakembert. Nehezen tudtam elkĂ©pzelni azt is, hogy ezt az összefĂĽggĂ©st az aláírĂł kĂ©pviselĹ‘k ne ismertĂ©k volna fel.

A dilemmáimra december 4-Ă©n a NĂ©pjĂłlĂ©ti Bizottság ĂĽlĂ©sĂ©n kaptam választ: a javaslat bizottsági tárgyalásán a javaslatot jegyzĹ‘ jobbikos kĂ©pviselĹ‘k oldalán – szakĂ©rtĹ‘i szerepben – a HálĂłzati GyĂłgyszertárak SzövetsĂ©gĂ©nek munkatársa jelent meg… Egy csapásra minden Ă©rthetĹ‘vĂ© vált.

Vajon meddig lehet ezt a hazug magatartást szó nélkül tűrni? És vajon meddig kell még ezzel a káros mentalitással együtt élnünk?

(P.s.: A Népjóléti Bizottság 9:3 arányban elutasította a javaslat tárgysorozatba vételét.)

Budapest, 2018. december 5.

Dr. Hankó Zoltán
elnök