Prevenció és felismerés – a patikanap elé


A június 5-i patikanap Alsónémediben tartott országos megnyitóját a lakosság részére tartott szakmai program követi. Dr. Szlivka Gabriella, a község gyermekorvosa is az előadók között szerepel, akivel a patikanap fontosságáról és a diabétesszel kapcsolatos tudnivalókról beszélgettünk.

– Miért tartotta fontosnak, hogy eleget tegyen a felkérésnek és előadást tartson a patikanap délutáni, a lakosságnak szóló szakmai programjában?

– Úgy gondolom, a diabétesz egy olyan téma, ami valamilyen szinten mindenkit érint, hiszen olyan mértékű akár az inzulinrezisztencia, akár a cukorbetegség, akár az elhízás a mai társadalomban, hogy nem lehet elmenni mellette szó nélkül. Dr. Nagy Vilmos kért fel az előadásra, és azt is ki kell emelnem, hogy nagyon tisztelem azt a munkáját, amit a közösségért végez.

– Úgy tudom, a gyerekek között is egyre gyakrabban megfigyelhető ez a betegség.

– A gyermekorvosi ellátásban ezzel kapcsolatban nagyon szigorú a protokoll. Féléves korig havonta, utána évente meg kell, hogy vizsgáljuk őket. Az obezitás prevencióra is vannak protokollok, tudjuk, mikor kell felhívnunk a szülők figyelmét arra, ha már elhízásról beszélünk, illetve mikor kell elküldenünk a gyerekeket kivizsgálásokra, vérvételre, hasi ultrahangra. A nagyobb gyerekekkel minden évben találkozunk, ezért náluk is sokkal szorosabb kontroll valósulhat meg, mint a felnőtteknél. Tehát egy inzulin-rezisztencia diagnózis felállása nem késik évekig. Az 1-es típusú cukorbetegségnél nagyon masszív tünetek vannak gyerekeknél.

– Két előadást is tart ebben a témában. Az első „A sport hatása a gyermekkorban kialakuló inzulinrezisztenciára”, a másik a “Cukorbeteg az osztálytársam” – Mire figyeljünk, hogyan tudunk segíteni cukorbeteg iskolatársunkon?”címet viseli.

– Nagyon jó, hogy a diabétesz az idei patikanap témája, ezt több oldalról is szeretném megközelíteni. A gyerekek, a felnőttek oldaláról, illetve a dietetikus szempontjából. Mindezt röviden, érthetően, nem belemenve a nagy szakmaiságba, hanem gócpontként megérintve mindenféle oldalról a cukorbetegséget, így ha valakinek további kérdése lenne, akkor tovább tudjon menni. Szerintem elég nagy érdeklődés várható.

– Milyen konkrét kérdéseket tehetnek fel a gyógyszerészek, hogy rájöjjenek, hogy esetleg fennáll a veszélye a cukorbetegségnek vagy az inzulinrezisztenciának?

– Figyelni kell az apróbb tünetekkel érkező betegekre, olyanokra, amivel nem fordulnak orvoshoz, például ha nem gyógyul a seb a kezelés ellenére se. Egy fekély, homályos látás, idegesség hátterében is előfordulhat a látens cukorbetegség.

 – … és mit tehetnek a gyógyszerészek a cukorbetegség megelőzéséért, helyes kezelésért, különös tekintettel a gyerekekre?

– Egyrészt a prevención kellene, hogy legyen a hangsúly, másrészt a felismerésen. A gyógyszerészeknek több lehetőségük van beszélgetni az emberekkel. Kötetlen beszélgetésekre gondolok. Az orvosi rendelőben nem biztos, hogy van annyi idő és lehetőség, hogy a prevencióval elég ideig foglalkozzunk. Akár figyelemfelhívó plakátokkal, akár személyes kapcsolatok kialakításával, a gyógyszerészek sokat tehetnek. Nagy segítséget jelent, hogy egyre több gyógyszertárban végeznek ingyenes vércukorszint mérést… ahogy az is, hogy a patikanapon a MÁÉSZ szűrőbusza is a lakosság rendelkezésére áll.

Alsónémediben nagyon jó a kapcsolat az orvosok és a gyógyszerészek között. Partneri kapcsolat van közöttünk, ami a prevenció szempontjából is előnyt jelent.

B. Zs.