Új kiállítási anyag a székesfehérvári Fekete Sas Patikamúzeumban


A székesfehérvári Fekete Sas Patikamúzeumban „Dédapáink patikája” címmel április 10-én nyílt meg az a kiállítás, amelyet a megújult hajdani patikaeszközökből állítottak össze.

Új kiállítási anyag a székesfehérvári Fekete Sas PatikamúzeumbanZsúfolásig megtelt a székesfehérvári Fekete Sas Patikamúzeum a kiállítás megnyitójára szerda délután. Dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, megemlítve az egykor ebben a patikában dolgozók rokonait, akik nélkül nem lehetnénk ma itt. Méltatta az elődök munkáját, majd a múzeum jelentőségével folytatta: A város egyik legfőbb büszkesége a Fekete Sas Patikamúzeum. Nemcsak azért, mert a Fő utca közepén van, hanem azért is, mert épülete kívül és belül egyaránt gyönyörű, és amit kiállítási anyagában bemutat, az bizonyos értelemben páratlan. Igazán örömteli, hogy ez az ékszerdoboz egy kicsit megint megújulhatott, megszépülhetett és új elemekkel is gazdagodhatott. Végezetül köszönetet mondott a múzeum munkatársainak, akik munkája szebbé és értékesebbé tette ezt a helyet.

A székesfehérvári  „Fekete Sas” Patikamúzeum 1975. május 22-én nyílt meg egy volt patika helyén. A Fekete Sas patikát 1745-ben alapították és 1774-ben került jelenlegi helyére, ahol 1971-ig közforgalmú gyógyszertárként működött. 1971 és 1975 között olyan restaurációs munka folyt, ami megteremtette a lehetőséget a patika múzeumkénti újranyitásához. Ebben a munkában, a korábbi közforgalmú gyógyszertár patikamúzeummá alakításában, dr. Szabó Lóránt gyógyszerész úr elévülhetetlen érdemeket szerzett, az ő értékmentő munkája lett az alapja a múzeum létrehozásának.

Dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke megnyitó beszédében visszatekintett a hazánk patikamúzeumainak történetére. Elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egy nagy hagyományokkal rendelkező és végre révbe érő hivatás már nemcsak az egzisztenciális érdekeivel foglalkozik, hanem arra is jut energiája, hogy saját értékeinek őrzésével és ápolásával is törődjön. Kitért a Fekete Sas Patikamúzeum történetére, kiemelve dr. Szabó Lóránt vasdiplomás gyógyszerész alapító munkáját. Végezetül ő is köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a kiállítás létrehozásában.

A szekesfehervar.hu cikke a kiállítás megnyitójáról az alábbiakban tekinthető meg.(A középső képre kattintva több fotó is megnyílik.)

 
 

Új kiállítási anyag a székesfehérvári Fekete Sas Patikamúzeumban

Új kiállítási anyag a székesfehérvári Fekete Sas PatikamúzeumbanÚj kiállítási anyag a székesfehérvári Fekete Sas Patikamúzeumban

mgyk.gyh