Veszélyeztetheti a lakossági gyógyszerellátást a Széll Kálmán Terv 2.0 – Sajtószemle - mgyk.hu (Frissítve 2012.05.18-án!)


A gyógyszertárak működését és így a lakossági gyógyszerellátást veszélyeztethetik a Széll Kálmán Terv 2.0 forráskivonásai - hívta fel figyelmet Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke egy szerdai sajtóbeszélgetésen.

Az MTI közleménye a nepszava.hu oldalon olvasható!

 

 

 

SAJTÓSZEMLE

Veszélyeztetheti a lakossági gyógyszerellátást a Széll Kálmán Terv 2.0 – (nepszava.hu/MTI) – Prés alatt a gyógyszerkassza (NapiGazdaság) – Egészségügy. 77 milliárd forintos elvonás (Metropol) – Bajba kerül a gyógyszerpiac - Hankó Zoltán (klubradiu.hu) – Generikus ösztönzőt fizetnek a patikáknak, Komoly baj körvonalazódik a Széll Kálmán Terv 2.0 verziójával a kamara szerint (weborvos.hu) - Támogatásra várnak a patikák (medicalonline.hu 2012. május 17.) - Gyógyszerészi kamara: veszélyeztetheti a lakossági gyógyszerellátást a Széll Kálmán Terv 2.0 ( informed.hu 2012. május 18.  )

 

Napi Gazdaság 2012. május 17. - Prés alatt a gyógyszerkassza – a napilap 3. oldalán Szepesi Anita írását olvashatjuk
A patikák sorsán túl már a betegek miatt aggódik a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), ahogy Hankó Zoltán elnök egy tegnapi háttérbeszélgetésen fogalmazott, a Széll Kálmán terv 2.0 végrehajtása súlyos betegellátási zavarokhoz vezet.

 

Metropol 2012. május 17. - Egészségügy. 77 milliárd forintos elvonás -  a napilap MTI forrás alapján tudósít a 2. oldalon - MTI

A Széll Kálmán Terv elfogadott irányelveinek értelmében a jövő évi gyógyszerár-támogatásban további 77 milliárd forintos megtakarításra lesz szükség – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint a forráskivonások a gyógyszertárak működését és így a lakossági gyógyszerellátást veszélyeztethetik.

 

klubradio.hu 2012. május 17. - Bajba kerül a gyógyszerpiac - Hankó Zoltán - 08:09

A Széll Kálmán terv 2.0 szerint még idén további tíz, jövőre további negyven milliárdos megtakarítást ír elő a gyógyszerek közfinanszírozására szánt összegből. Tavaly még a gyógyszerek közfinanszírozásra 376 milliárd forint állt rendelkezésre – mondta a Klubrádió Reggeli Gyors műsorában Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Ha az eredeti és a 2.0 ás terveket végre akarják hajtani, akkor ez az összeg 189 milliárd forint lesz, azaz két év alatt a felére akarják levinni a támogatást. Hozzátette, jelen pillanatban nem látják a kamarában azokat a támogatáspolitikai törekvéseket, amelyekkel ekkora összeg megtakarítható. Ilyenkor kell beszélni a kockázatokról, amelyek előállnak.

Ha a támogatás ilyen mértékben csökken, akkor ahhoz, hogy a betegeknek ne kelljen többet fizetni a gyógyszerérté, a gyógyszerek árát kellene ilyen mértékben csökkenteni, ami durván 50-60 százalékos hatósági árcsökkentést jelentene és ez a piacokat megrengetné. Ekkora árcsökkentésnél a gyógyszergyártók ellehetetlenülnének.

Ha pedig nem hajtják végre, akkor a betegeknél akár 80 százalékos térítésidíj növekedéssel is járhat, ez pedig nem vállalható.

weborvos.hu 2012. május 17. - Generikus ösztönzőt fizetnek a patikáknak
Komoly baj körvonalazódik a Széll Kálmán Terv 2.0 verziójával a kamara szerint – címmel közli az oldal Sándor Judit írását

medicalonline.hu 2012. május 17. - Támogatásra várnak a patikák
Összességében 900 millió forintot utal a generikus programban élen járó patikáknak május 21-én a Kincstár. Ez azonban sovány vigasz a gyógyszerészeknek, akik a Széll Kálmán Terv megtakarítási akcióinak eredményeként eddig árrés-tömegük 15-16 százalékát bukták el.
Horváth Judit írását itt olvashatja el!

informed.hu 2012. május 18.  - Gyógyszerészi kamara: veszélyeztetheti a lakossági gyógyszerellátást a Széll Kálmán Terv 2.0
A cikk itt elérhető!