Magyar Gygyszerszi Kamara
rtkteremt rdekvdelem
akadlymentes verzi
Vissza az alaprtelmezett verzihoz H-1068 Budapest
Dzsa Gyrgy t 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keress RSS
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
Elfelejtett jelsz
Regisztrci
OK
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
»
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
»
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
»
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
»
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
»
Tovbb »
Gygyszerszi Hrlap
Hrlevelek
Sajtófigyelő
2024. 06. 21.
Hamis fogyasztószerekre figyelmeztet a WHO - kedvez a feketepiacnak a gyógyszerhiány - vg.hu
»
2024. 06. 20.
Emberarcú Egészségért díj: keresik a magyar egészségügy hőseit - medicalonline.hu
»
2024. 06. 20.
Sokféle gyógyszert találtak a Balatonban, az epilepszia és a depresszió elleni szerekből van a legtöbb - hvg.hu
»
2024. 06. 19.
Új gyógyszerüzem Debrecenben - figyelő.hu
»
Tovbb »
Szolgáltatások
2024. 05. 06.
A Duna Autó Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2024. 05. 06.
A Duna Motors Disztribúció Kft. kedvezménye MG szeméygépjármű vásárlásához
»
2024. 05. 06.
A Hunguest Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2021. 11. 09.
Együttműködési megállapodás az MGYK és a KOMPLEX Kamarai Pénzügyi Tanácsadó Kft. között
»
2024. 05. 30.
Volvo: kedvezmény kamarai tagoknak
»
Tovbb »

E-Papír
Bannerek


 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

 

 

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Miniszimpózium a kistelepülések gyógyszerellátásáról
2019. szeptember 22.

A kistelepülések gyógyszerellátásáról tartottak miniszimpóziumot az MGYK székházában szeptember 19-én. A dr. Hankó Zoltán által moderált összejövetelen részt vett dr. El Koulali Zakariás tiszti főgyógyszerész is.

 Az összejövetel mintegy 30 résztvevő jelenlétében dr. Hankó Zoltán köszöntő szavaival vette kezdetét; az elnök külön üdvözölte dr. El Koulali Zakariás tiszti főgyógyszerészt, aki meghívottként vett részt a megbeszélésen. „Nem először foglalkozunk a kérdéssel, korábban a Benczúr Hotelben úgyszintén egy miniszimpózium keretében körbejártuk már a témát” – emlékeztetett. Miniszimpózium a kistelepülések gyógyszerellátásárólAz akkori összejövetelen elhangzottakat, illetve azok eredményeit tavaly szeptemberben már benyújtották az Egészségügyért Felelős Államtitkárságra, amire érdemi választ még nem kaptak. Az elnök a továbbiakban felhívta a figyelmet a kistelepülések gyógyszerellátásának fontosságára, ugyanis, mint mondta, különböző piaci szereplők részéről több olyan javaslattal is találkozni – gyógyszerkiadó automaták, kiterjesztett csomagküldő szolgálat, gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazás stb. –, amelyek nem orvosolják a problémákat, sőt – meggyőződése szerint – rontanának is a jelenlegi helyzeten. Újabban olyan felvetésekkel is találkozni lehet, hogy a kistelepülések gyógyszerellátásához egyáltalán szükség van-e gyógyszerész jelenlétére. A szimpózium célja körbejárni azt a kérdést, hogyan lehet biztosítani a kistelepüléseken már működő gyógyszertárak fennmaradását, illetve mit lehet tenni azokon a helyeken, ahol nem biztosított a közvetlen gyógyszerellátás.

Miniszimpózium a kistelepülések gyógyszerellátásárólAz első vitaindító előadást dr. Nagy Vilmos a Pest megyei szervezet alelnöke, a Kamara adatfeldolgozó munkabizottságának tagja tartotta, aki a vidéki gyógyszertárak szakember ellátottságának kérdéskörét járta körbe. Emlékeztetett korábbi munkáira is, amelyek a kistelepülések gyógyszerellátásának létszámproblémáival foglalkoztak. Bemutatta a korábbi évek elemzéseinek eredményeit, a kormegoszlási adatokat és az egyes szegmensek munkaerő-ellátottságát. Mostani előadásában az egy gyógyszerészre eső lakosok számának területi eloszlását vizsgálta. Megállapította, hogy ez széles skálán mozog, a munkabérek eloszlása pedig pont ennek a fordítottja. Úgy találta, hogy 2000 lakos egy gyógyszerésznek vállalható munkaterhet ad, az egy gyógyszerészre jutó ennél magasabb lakosságszám már szakmailag nehezebben kezelhető - tekintve a gyógyszerész gyógyszertárban meglévő egyéb szakmai kompetenciáit. Szükségesnek látta az ország egyes területei között tapasztalható egyenlőtlenségek kiegyenlítését. Végezetül a helyzet javítása érdekében javaslatokat is megfogalmazott.

Miniszimpózium a kistelepülések gyógyszerellátásárólDr. Sohajda Attila alelnök a vidéki gyógyszertárak gazdasági helyzetét elemezte. „A gyógyszerellátás biztosítása politikai cél is” – hangsúlyozta. Előadásában az egyes típusok szerint bemutatta a gyógyszerforgalmazó helyek számát. Közvetlen gyógyszerellátás 1853 településen biztosított és 1301 helyen sem közforgalmú, sem fiók, sem kézigyógyszertár nem működik. „Nekünk kell tennünk valamit a helyzet megoldására” – hívta fel a figyelmet ő is – ugyanis jelen vannak olyan piaci érdekek, amelyek elsősorban csak az anyagi haszonban érdekeltek. A továbbiakban kitért a kis gyógyszertárak működőképességének növelésére, bemutatta a bevétel növelésének és a kiadások csökkentésének néhány lehetséges módját. Bemutatta a gyógyszertári vállalkozások forgalmi megoszlását, ahogy az árrés-tömeg és a bérezés kérdéseivel is foglalkozott. Összegzésként azokat a lehetőségeket elemezte, amelyekkel növelhető a vidéki kis patikák működőképessége. Ilyen például az állami szerepvállalás fokozása, a működési célú támogatás, a generikus ösztönzők, az árrés-rendszer korrekciója, a marketing, pályázati lehetőségek vagy a hitelprogram.

Miniszimpózium a kistelepülések gyógyszerellátásárólA vitaindítókat fórum követte, ahol számos felvetés, javaslat hangzott el.  Többen az eddig még ki nem fizetett működési célú támogatást hozták szóba, hozzátéve, hogy vajon miért kell minden évben kérni. Más hozzászólók az ország egyes területei közötti nagy különbségeket említették: minden vidék sajátosságai más megoldást igényelnek. A házhozszállítás, illetve a csomagküldés is szóba került az internetes gyógyszerrendelés mellett. Ezzel kapcsolatban volt, aki a német példára figyelmeztetett, ahol egy holland cég domináns szerepbe került. Az kézi gyógyszertárakkal kapcsolatos gyógyszerészi lehetőségek is a témák között voltak, ahogy az önkormányzatok erőteljesebb bevonása is. A szakember utánpótlás kérdéséhez is többen hozzászóltak, de felvetődött az is, hogy sok idős gyógyszerész láncoknak adja a patikáját.

Miniszimpózium a kistelepülések gyógyszerellátásárólDr.El Koulali Zakariás zárszavában egy sajnálatos tényt is megosztott a hallgatósággal: 9 hónap alatt 30 fiókpatika zárt be. Az elmaradt működési célú támogatással kapcsolatban megjegyezte, hogy jónak tartaná azt a megoldást, hogy ne kelljen minden évben az Államtitkárság jóváhagyására várni, hanem egyfajta automatizmust be lehetne építeni a rendszerbe. Felhívta a figyelmet arra, hogy közel sem megoldott a generációváltás, továbbá több példa is azt mutatja, hogy kis patikákat nem akarnak a fiatalok megvenni, mert nem látják biztosítottnak a megfelelő jövedelmezhetőséget. Miniszimpózium a kistelepülések gyógyszerellátásárólÚgy látja, a vidék gyógyszerellátásának megoldásában a gyógyszerészekre hárul a kezdeményezés feladata.

Végezetül dr. Hankó Zoltán felolvasta az egy évvel ezelőtt az államtitkárságnak benyújtott dokumentumot, amelyben számos javaslatot fogalmaztak meg. A résztvevők az akkori javaslatokat ma is aktuálisnak és képviselendőnek tartották.  Az elnök köszönetet mondott a részvevőknek, majd elmondta, hogy a vidék gyógyszerellátásával kapcsolatos korábban már benyújtott javaslataikat megújítják és újra megküldik az Államtitkárságnak.

mgyk.gyh

« Vissza
Betegsarok
2022. 09. 26.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
»
2020. 02. 18.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
»
2020. 01. 19.
Segítség gyógyszerésznek, betegnek
»
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés – ogyei.gov-hu
»
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
»
Tovbb »
Eseménynaptár
«
2024 jnius»
hkszcspszv
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  vándorgyűlés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Tovbb »
Közös dolgaink
2024. 04. 24.
Az MGYK XIII. Vándorgyűléséről
»
2023. 03. 29.
Az MGYK XII. Vándorgyűléséről
»
2019. 05. 24.
Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadás
»
Tovbb »
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
»
Tovbb »
Hasznos linkek
Jogszablykeres
Kamarai tájékoztatók
2020. 03. 31.
Kórházi Minőségirányítási Standardok
»
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
»
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
»
Tovbb »
Tovbb »
Archvum
A honlapon tallhat informcik clja az egszsggyi ismeretek bvtse, de ez nem helyettesti az orvos, gygyszersz, vagy ms szakember felkeresst.
© 20082017 Magyar Gygyszerszi Kamara - Minden jog fenntartva - Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!
Utols mdosts: 2024. 06. 23 vasrnap