Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2017. január 17.
Működési célú támogatás „kispatikák részére”– 2017

A támogatásra jogosító feltétlenek idén nem változtak a 2016 évhez képest, azaz az gyógyszertár jogosult amely:

- egy adott település vagy egy település közigazgatási egységéhez csatolt, de földrajzilag és építészetileg elkülönülő településrész gyógyszerellátását egyedül biztosítja, 

- a tárgyévet megelőző év január 1-je és június 30-a közötti időszakban elszámolt gyógyszerforgalmi adataiból számított, közfinanszírozott gyógyszer forgalmazásából származó árréstömege nem haladja meg a 7,2 millió forintot,

- és legalább heti – fiókgyógyszertár üzemeltetése esetén a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejét is figyelembe véve – 40 órában nyitva tart.

A támogatásra való jogosultság megítélése során figyelembe veendő feltételek meglétéről a gyógyszertárak szakmai felügyeletét ellátó Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban: OGYÉI) hatósági bizonyítványt állít ki a támogatást igénylő kérelmére.

A hatósági bizonyítvány kiállításához szükséges adatokat a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) az OGYÉI számára január 31-ig küldi meg.

A támogatási kérelmet a gyógyszertár székhelye szerinti elsőfokú adóhatóságnál kell előterjeszteni.

A támogatás felosztásának rendeletben rögzített szabály rendszere az alábbi:

A működési célú támogatás negyedéves összege a mindenkori központi költségvetésről szóló törvényben szereplő, a Gyftv. 41. § (1) bekezdése szerinti minisztérium fejezetében meghatározott előirányzat erejéig az (1) bekezdés alapján jogosult gyógyszertárak között kerül felosztásra úgy, hogy azon gyógyszertárak, amelyek (1) bekezdés b) pontja szerinti árréstömege

- a.) az 5 millió forintot nem haladja meg, a felosztás tekintetében 1,5-szeres,

- b.) az 5 millió forintot eléri, de a 6 millió forintot nem haladja meg, a felosztás tekintetében 1,25-szoros szorzóval súlyozottan kerülnek figyelembevételre.

A fiókgyógyszertárral is rendelkező (1) bekezdés a) pontja szerinti közforgalmú gyógyszertárat működtető vállalkozás, amennyiben az (1) bekezdés b) pontja szerinti időszakra számított árréstömege nem haladja meg a 7,2 millió forintot, negyedévente fiókgyógyszertáranként havi 30 ezer forint támogatásban részesül, amennyiben azt az elsőfokú állami adóhatóságnál kérelmezi. A támogatás minden gyógyszertár esetén legfeljebb két fiókgyógyszertárra vehető igénybe és csak abban az esetben, ha a fiókgyógyszertár egész évben biztosítja a lakosság gyógyszerellátását.

A járóbeteg-ellátás keretében rendelt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és gyógyfürdőellátások árához nyújtott támogatások elszámolásáról és folyósításáról szóló 134/1999. (VIII. 31.) Korm. rendelet az alábbi linken érhető el:

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=41680.330505

mgyk.hu 

 

                                                                                                                                                        

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél