Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. július 06.
Nálunk se kerüljön többe az orvosság - Igazságosabb gyógyszer-támogatási rendszer kell - Magyar Hírlap

Niczky Emőke írása

Fenntarthatóbb, egyúttal igazságosabb gyógyszer-támogatási rendszert működtetne az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), mert az adatok szerint lényegesen többen vesznek igénybe köztámogatást orvosságuk kiváltásához, mint ahányan járulékot fizetnek az OEP-kasszába.

Egy gyógyszertámogatást igénybe vevő ember éves gyógyszerköltsége átlagosan 91 ezer forint, ennek kétharmadát az OEP finanszírozza.

A pénztár célja, hogy a betegek a megfelelő gyógyszert kapják a szükséges időben, ráadásul minél olcsóbban. Az intézkedések közül tegnap kettőt ismertetett Sélleiné Márki Mária főigazgató. Az egyik szerint az úgynevezett kombinált gyógyszerekre áprilistól nem adnak magasabb támogatást, mint a hatóanyagokat külön-külön tartalmazó készítményekre együtt. A felülvizsgálattal elérték, hogy a kombinált gyógyszerek jelentős részénél a gyártók már engedtek az árakból.

Tapasztalatok szerint bizonyos orvosságokat külföldön olcsóbban lehet megvásárolni. Egy nemrég életbe lépett jogszabály ezen változtat úgy, hogy az OEP összehasonlítja a készítmények hazai és nemzetközi árát. Ha nálunk egy orvosság több mint húsz százalékkal többe kerülne, mint az azt legolcsóbban kínáló három uniós tagállamban átlagosan, akkor nem kaphat támogatást.

A gyártót ez arra ösztönzi, hogy ennek az átlagnak a figyelembevételével csökkentse az árat. Ősszel az OEP lakossági kampányt is indít, hogy bemutassa, miként születnek az intézkedések, és azok mit jelentenek a gyakorlatban.

forrás: Magyar Hírlap 2011. július 6.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél