Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2014. január 17.
Nem büntetik a patikákat az új kasszák késése miatt - Jobbágyi Zsófia - 2014. 01. 16. (1,3. oldal) - Magyar Hírlap

Önhibájukon kívül késnek a patikák az online pénztárgépek cseréjével. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kama-ra elnöke szerint ezt előre jelezték, így a csúszás nem von maga után szankciót.


Nem lesznek szankciók a patikákban

Időben jelezték az online kasszák beszerzésének csúszását a minisztériumnak

„Csúszik ugyan a patikákban az online pénztárgépek cseréje, ám ezt időben jeleztük Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, így senkinek nem kell szankcióktól tartania” – szögezte le lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, aki szólt arról is, a gyógyszerészi tulajdonhányad új rendszere pozitív eredményeket hozott.

Mostanra szakmai kontroll alatt működnek a gyógyszertárak, a múlt év végi adatok szerint a gyógyszerészi tulajdonrész csaknem az összes patikában elérte a huszonöt százalékot – írta közleményében az egészségügyi államtitkárság. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke lapunknak úgy fogalmazott, a „szakmai kontroll” annyit tesz, hogy az a gyógyszerész, aki mára megszerezte a huszonöt százalékos tulajdonrészét, rendelkezik olyan jogosítványokkal, amik lehetővé teszik, hogy az üzletét érintő menedzsment- és tulajdonosi kérdésekben döntsön. Példaként említette, ennek köszönhetően a patikus határoz a készletezéssel kapcsolatos kérdésekről, de munkatársait is maga választja meg. Hozzátette, természetesen eddig is gyógyszerészek gyakorolták a szakmai kontrollt, ám előfordult, hogy egyes üzletekben a tulajdonos nem patikus volt, mégis szakmai kérdésekben döntött, amit a munkatársainak „ha tetszik, ha nem”, el kellett fogadniuk.

Ismert, 2014. január 1-jétől a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban a patikusi tulajdonnak meg kell haladnia a huszonöt, 2017. január 1-jétől pedig az ötven százalékot. A tavaly decemberi adatok szerint 2330 gyógyszertárból csak száznyolcvanhét üzletben nem volt biztosított az említett feltétel. Hankó Zoltán megjegyezte, a most életbe lépett változás mindenképpen pozitív eredményeket hozott.

Rákérdeztünk az online pénztárgépek beszerzésére is, hiszen a hírek szerint több patikában még nem sikerült megvalósítani a kötelező cserét.

Az elnök szerint a gyógyszertárak önhibájukon kívül nem tudtak megfelelni a követelményeknek. „A patikák saját számítógépes rendszerüket nem maguk vásárolják, hanem úgynevezett informatikai rendszergazdán keresztül. A folyamat teljes egészében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jóváhagyásával zajlik, és ahhoz, hogy az említett készülékeket beszereljék az üzletekbe, a rendszergazdáknak engedélyre van szükségük” – magyarázta Hankó. Jelezte, mivel ezek a jóváhagyások késtek, a patikák is csúsztak a határidővel, ám ezt időben jelezték Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, akivel megállapodtak a kérdést illetően, így „senkinek nem kell szankcióktól tartania”.

 

Jobbágyi Zsófia
Magyar Hírlap

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél