Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2021. január 25.
Nem túl nagy divat ma patikusnak állni, főleg kisvárosokban - Somogyi Hírlap

Somogyi Hírlap - 2021.01.25. (2. oldal)

„Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!” Az oly sokszor hallott reklámszöveg azonban egyre nehezebben lesz megvalósítható a gyakorlatban, ugyanis lassan nem lesz kit megkérdezni: egyre kevesebb a gyógyszerész Somogyban.

... – Nem túl divatos szakma a gyógyszerészé, valahogy nincs előtérben, pedig nagy a felvevőpiac – mondta Szabó Péter, a Somogy Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke, aki a modern életvitelre vezeti vissza a kialakult problémát. – Nagy az urbanizációs hatás. A frissen végzett gyógyszerészek inkább a nagyvárosokban helyezkednek el, sokat közülük elszív Budapest. Még csak nem is a pénz, vagy a béren kívüli juttatások mértéke, hanem a nyüzsgés, ami vonzza őket. Pedig minél kisebb a település, annál magasabb lehet a gyógyszerész fizetése – tette hozzá.

Szabó Péter a másik problémának a gyógyszerészképzés alultervezett létszámát tartotta. – Az egyetemek képezhetnének több szakembert – tette hozzá. – Azokban az években, amikor jól teljesítő évfolyamok jelentkeznek, többet is felvehetnének, mert jelenleg sokkal több patikus öregszik ki, mint amennyi a helyükre jelentkező fiatal. Számításaim szerint 2027-re érné utol a képzettek létszáma a nyugdíjba vonulókét. A hetvenéves kor az igazi vízválasztó, amely után a gyógyszerészek már ténylegesen kivonulnak a munka világából – mondta a kamara elnöke, aki szívesen tartana a megye gimnáziumaiban toborzást, igaz ennek a mostani korlátozások nem kedveznek...

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél