Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2023. szeptember 23.
Nikolics emléknap Sopronban

2023. szeptember 16-án Prof. Dr. Nikolics Károly halálának 23. évfordulóján egykori tanítványai emléknapot szerveztek Sopronban.

 A tiszteletteljes megemlékezés Sopronban a Fő téren, a Nikolics emléktábla koszorúzásával kezdődött. Az emléktábla 2004-ben az „Arany Kígyó Alapítvány” szervezésében került a Patikamúzeum falára, amelynek megálmodója Nikolics Károly volt, és amelyet hű segítőivel dr. Domonkos Ottó múzeumigazgatóval és dr. Horváth Dénes soproni gyógyszerésszel közösen valósítottak meg. Nikolics emléknap SopronbanA koszorúzás alatt dr. Kövér Beáta gyógyszerész szépséges fuvolajátékát hallhattuk, Gluck Boldog lelkek táncát. Az alkalom egy hálaadás is volt egyben, visszatekintés a sok szakmai és emberi adományra, melyet Nikolics professzortól kaphatott a gyógyszerészet és a tanítványai.

A megemlékezést Dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz tartotta, aki történeti áttekintést adott a patikamúzeumról és a soproni patikákról. Időrendi sorrendbe sorakoztatta a város gyógyszertárait és azok helyváltoztatásait a középkortól napjainkig. Nikolics Károlynak a gyógyszerészet számos területe mellett fontos volt a gyógyszerésztörténet is. Az MGYT ilyen irányú szakosztályának a megalakulása is az ő elnöksége alatt jött létre.

 A Patikamúzeumban dr. Kelemen István, a Soproni Múzeum történésze bemutatta azokat a tárgyakat, amelyek a „Fogadj örökbe egy patikai műtárgyat” program keretében, gyógyszerészek felajánlásaiból újulhattak meg. A helyi és környékbeli gyógyszerészek már több éve támogatják a Patikamúzeumot.

Az emléknap következő eseménye a 2023. június 6-án megnyílt „Soproni Múzeumnegyed” meglátogatás volt.  A lenyűgöző Tűztornyot, a Storno-házat, a Tábornok- házat, valamint a Fabricius-házat magába foglaló, a felújítás során egybenyitott belső terekben átjárható a régmúlt és a jelen, a beltér és a csatlakozó zöldterület. Sopron kulturális gazdagságát élményszerűen mutatja be a negyed, melyben örömteli sétát tettünk.Nikolics emléknap Sopronban

A program közös ebéddel folytatódott a Storno-ház falai között a Generális étteremnek abban a helyiségében, melyet Sopron első gyógyszertáraként jegyeznek Ákosházy Sárkány Antal egykori alkimista műhelyeként. A teremben a csillagos égboltot megjelenítő mennyezeti freskó a múltat idézi. Meghallgattuk Prof. Dr. Nikolics Mária előadását a 400 éves Oroszlán Gyógyszertárról, mely a város második gyógyszertára volt, amelyet az államosításkor a Nikolics családtól vettek el.

 Az emléknap lehetőséget adott a visszatekintésre, a feltöltődésre. Erőforrás volt a jelen feladatainak elvégzéséhez, a jövő tervezéséhez, hogy az a gyógyszerészet szakmai erősödését és a gyógyszerészek hivatásának méltó megújulását szolgálhassa.

G. T.

 A mellékelt QR kód leolvasásával fél percre részesei lehetünk a rendezvénynek:

.

 

 

A „Fogadj örökbe egy patikai műtárgyat” program keretében, a gyógyszerészek
felajánlásaiból megújult műtárgyak

 KÖNYVEK

Schemberger András orvosdoktor, Sopron főorvosa, pozsonyi származású; Jenában nyert orvosdoktori oklevelet. Javaslat az orvosi törvény előkészítésére.
Prodromus Juris Medici: Das ist Vor-Bereittung Des Medicinischen Rechts / aus Unterschidlichen vornehmen Autoribus zusammen getragen von Andreas Schaembergern. - Wiennerisch Neustatt [Wiener Neustadt]: Gedruckt von Johann Matthaeo Kny, 1690.

Furlani János András (felsenbergi), bölcseleti és orvosdoktor, Sopron város tiszti főorvosa.
Egyetlen munkája. Beszélgetések az új rákosi fürdőről. Három kénes forrás a rákosi domb oldalában. Latin ajánlással gr. galántai Esterházy János helytartósági tanácsoshoz. Collocutiones de novis Rakosiensium thermis. Examen physico medicum. Sopronii, 1738.

Kiss József gróf Széchényi Ferenc háziorvosa volt. Kérdés-felelet formájában íródott egészségtankönyv.
Egésséget tárgyazó katechismus vagy-is Kérdésekbe, és Feleletekbe foglaltt oktatás [...] minden nem-orvosnak [...] a' köz-népnek és az Oskolába járó Gyermekeknek számára / Kiss József. - 11. bőv. kiad. –Sopronyban: Szisz Klárának Ts. Kir. Privilegiált Nyomtató Műhelyében, 1796.

Zsolnay Sámuel orvosdoktor értekezés a skarlátról.
Dissertatio Inauguralis Medica de Scarlatina [...] / [...] submittit Samuel de Zsolnay Hungarus Soproniensis. –Viennae: Typis Math. Andr. Schmidt, 1816

Raics Sámuel, nagy-megyeri (?-1838)*. gyakorlóorvos Sopronban. Fizikai-orvosi tudományos értekezés az elektromosságról és terápiás felhasználásáról.
Dissertatio inauguralis physico-medica de electricitate eiusque usu therapeutico, quam [...] pro doctoris medici laurea rite obtinenda in [...] Universitate Vindobonensi publicae disquisitioni / submittit Samuel Raics de Nagy-Megyer, Hungarus Soproniensis [...]. –Viennae :  Typis Antonii Pichler, 1819.

 GENSEL-KÉP

2019-ben Gensel Ádám (1677–1720) európai hírű orvos, botanikus és meteorológus 18. században készült portréja újult meg Gyarmati András festőrestaurátor szombathelyi műhelyében. Kétoldalt életrajzi adatok. A régi városházán függött. A festményen ábrázolt természettudós egyébként a Patikamúzeumnak helyt adó épületben látta meg a napvilágot. Apja és nagyapja is patikusok voltak, apja a házban működő Fekete Elefánt gyógyszertárat vezette. Gensel előbb a soproni líceumban, majd a jénai egyetemen tanult. Hazatérve Sopronba a herceg Esterházyak orvosa lett, de mellette vármegyei tisztifőorvos is volt. Ő kezdett el foglalkozni az időjárási frontoknak az emberi szervezetre gyakorolt – sokszor nem éppen kellemes – hatásával.

A projekt a következő adományozók jóvoltából valósult meg: Ragasitsné dr. Susovits Erzsébet (Oroszlán Gyógyszertár), Ezüst Kehely Bt., Szebellédy Gyógyszertár Bt., Than Károly Patika Bt., Dr. Frank Judit és családja (Csorna).

SZENT DAMJÁN-KÉP

2022-ben Gyarmati András szombathelyi festőrestaurátor restaurálta a Szent Damjánt ábrázoló festmény. Az értékes 18. századi műalkotás dr. Kárpátiné Gangl Teréz gyógyszertárvezető és férje, dr. Kárpáti György háziorvos önzetlen támogatásának köszönhetően újulhatott meg.
A szentet gyógyszerészként bemutató kép egykor a várkerületi Arany Oroszlán patika szárnyas ajtaját díszítette párdarabjával, a Szent Kozmát mint orvost megörökítő festménnyel együtt. Az aranyozott keretbe foglalt, ovális alakú olajképek 1770 körül készültek. A hagyomány festményeket Dorffmaister Istvánnak (1729–1797) tulajdonítja, azonban az alkotó személyét még nem sikerült teljes bizonyossággal megállapítani.
Szent Damjánt és Kozmát az orvosok és sebészek, valamint a gyógyítás védőszentjeiként tisztelik. Keresztény orvosok voltak, 303-ban haltak vértanúhalált. Ábrázolásuk a Szent Koronán is megtalálható.

 

 

A Patikamúzeum az alábbiakra használta a gyógyszerészek támogatásait:

  • Teremőr bérének fizetése korábban nyáron a Kamarán keresztül.
  • Patikamúzeum bekapcsolása a Múzeumok Éjszakájába (teremőrként, program biztosítása)
  • Patikamúzeum bekapcsolása az Országos Patikanap programba (tárlatvezetés, vérnyomás-mérés)
  • Jótékonysági koncertet szerveztek, adományok érkeztek az Arany Kígyó Alapítványon keresztül. UV-szűrő került az ablakokra, 2013-ban megújultak a tablók és a tárgyfeliratok. A támogatók neve kifüggesztve.
  • Később „Fogadj örökbe egy patikai műtárgyat” elnevezésű kezdeményezést indítottuk azzal a céllal a kiállított kulturális javak közül minél többet lehessen restauráltatni. A helyi és környékbeli gyógyszerészek nagylelkű pénzadományaikkal támogatták a Soproni Múzeum Alapítványt. [Még egy patikába járó beteg is adományozott.]

2018-ban és 2019-ben a Rotary Club Sopron által rendezett Jótékonysági Patika-koncerten befolyt adományokat, valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete által két alkalommal nyújtott támogatást összesen öt, 17–19. századi nyomtatott könyv restaurálására, bekötésére fordítottuk. A könyvrestaurálási munkálatokat Fehrentheil Henriette végezte.

 

 

 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél