Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2022. június 24.
Nyílt levél a gyógyszernagykereskedők, gyógyszertári beszállítók részére!

A Kamara elnöksége és a Területi Elnökök Értekezlete június 9-i együttes ülésén foglalkozott azzal a nagykereskedői kezdeményezéssel, mely szerint gyógyszerek gyógyszertári kiszállításához kapcsolódóan – bizonyos feltételek esetén – „szolgáltatásfenntartási díjat” kívánnak felszámolni. A kezdeményezés jogi, gazdasági és szakmapolitikai elemzését követően az elnökség és a Területi Elnökök Értekezlete az alábbi nyílt levél közzétételéről döntött, függetlenül attól, hogy kormányzati intézkedésektől függően a nagykereskedők a „szolgáltatásfenntartási díjat” vagy más költségáthárítási módszert mikor akarják bevezetni, illetve a szerződéses feltételek közé beépíteni:

Tisztelt Nagykereskedők!

A gyógyszertárak, mint szoros szakmai és gazdálkodási szabályok mentén működő egészségügyi szolgáltatók, az elmúlt időszak nehézségei ellenére zökkenőmentesen, a lakosság elismerését is megszerezve működtek és működnek a pandémia és az inflációs hullám jelentős gazdálkodást nehezítő hatásai ellenére. Exponenciálisan növekedtek és növekedni fognak ezen kisvállalkozások működtetési költségei, és már jelenleg sincs elegendő lehetősége a gyógyszertári vállalkozások jelentős hányadának a megfelelő dolgozói bérfejlesztésre. Ezért akár tömeges gyógyszertárbezárás is prognosztizálható, ha nem történik korrekció ezen kisvállalkozások segítésére.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara hosszú ideje dolgozik azon, hogy ezen a szabályozott egészségügyi piacon a patikák gazdálkodási lehetőségei javuljanak, mert különben zavarokkal kell számolni a közvetlen lakossági gyógyszerellátás rendszerében. A gyógyszertáraknak a támogatott gyógyszerek árrésszabályozása és a forgalomnövelés korlátjai miatt nincs lehetőségük betegeik felé a költségnövekedés áthárítására. Így különösen negatívan érinti őket, ha azzal kell szembesülniük, hogy a gyógyszernagykereskedők „szolgáltatásfenntartási díj” formájában vagy más módszerrel jelentős plusz költségeket terhelnek saját gazdálkodásuk javítása és nyereségességük növelése miatt különösen azokra a kisebb forgalmú, független gyógyszertárakra, amelyek jelenleg is nehéz gazdasági helyzete ezáltal kezelhetetlenné válik!

Mindezekre tekintettel elvárjuk, hogy a gyógyszernagykereskedők olyan megoldásokat alkalmazzanak szolgáltatási alaptevékenységük problémamentes biztosítására, amelyek sem „szolgáltatásfenntartási díj” kivetésével, sem más eszközökkel a gyógyszertárakra nem rónak további anyagi terhet.

Budapest, 2022. június 23.  

Az elnökség és a Területi Elnökök Értekezlete képviseletében:

Dr. Hankó Zoltán                                                                  Dr. Nyíri László
elnök, MGYK                                                                           elnök, TEÉ                                                                

 

2018-2022 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél