Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2013. június 13.
Ötödik sebességben - NÓGRÁDI TÓTH ERZSÉBET - Figyelő - 2013. 06. 13. (25. oldal)

EU-PÉNZEK AZ EGÉSZSÉGÜGYNEK
Megduplázódhat a következő ciklusra tervezett 90 milliárd forint uniós támogatás. Közben gőzerővel folyik a mostani időszak megmaradt forrásainak pályáztatása.

Üresen tátongó egészségházak, szakorvosok nélkül vegetáló sürgősségi betegellátó helyek figyelmeztetnek arra, hogyan nem szabad szétosztani a milliárdokat – utalt a Figyelő múlt héten rendezett Medicina szimpóziumán a 2007–13-as időszakra jutó európai uniós források egy részének felhasználására Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója. A szakember szerint a 2014–20 között várható pénzek fölött diszponálóknak figyelniük kell, hiszen a következő EU-s pénzügyi ciklusban alig 90 milliárd forint jutna az ágazatra, ez még az „amortizációt sem fedezné”. A jelenlegi uniós periódusban 487 milliárdot lehet megpályáztatni.

Ugyan némi késéssel indult a tervezés, de úgy tűnik, a gyógyintézmények tulajdonosi és fenntartói jogát ellátó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója az ötödik sebességbe kapcsolt. Török Krisztina megdolgoztatja a kórházakat, stratégiai fejlesztési terveket kér tőlük, ezeket aztán összefésülve a betegellátás országos igényeivel várhatóan augusztus végén teszik le a döntéshozók asztalára. „Ha jó szakmai ajánlásaink lesznek, akár meg is duplázhatjuk a pénzt” – bizakodik, hiszen az egészségügyre tervezett források mellett például a környezet- és energiafelhasználásra, a területi és települési fejlesztésre szolgáló programokra, sőt az orvosképzést segítő operatív pályázati pénzekre is szemet vethetnek. Eddig 99 kórház küldött javaslatot, s első látásra 8-9-cel van gond, a többi reális igényeket mutat.

A kórházaknak ötéves fejlesztési tervet kell készíteniük, s ezt időről időre meg kell újítani. „Most a gyógyítás keretét képező, két éve elfogadott Semmelweis-terv és a következő hétéves ciklusra jutó EU-források figyelembevételével alakítjuk a fejlesztési stratégia vázlatát” – mondta a Figyelőnek Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke, a veszprémi Csolnoky Kórház főigazgatója. A vázlatokat a térségi területi igazgatóságok által kijelölt orvosok, építészek és pénzügyi szakemberek véglegesítik. Így áll össze az országos egészségügyi fejlesztési koncepció, amelyet visszajuttatnak majd a kórházaknak. „Így zárható ki, hogy látványpékségek épüljenek, és gátolható meg a szakmai vagy politikai presztízsberuházás” – reménykedik Rácz Jenő.

A jövő tervezésével együtt folyik a még fel nem használt EU-pénzek pályázatainak kiírása is. Jelentős összeget költenek arra a 22 funkciót váltó kórházra, ahol az aktív betegellátás helyett egynapos sebészetre vagy krónikus betegellátásra térnek át, illetve ahol a kis kórházak nagyobbakba integrálódnak.

A jelenlegi ciklus hátralévő idejének középpontjába került az e-egészségügy, ez sokat lendít az orvoshiánnyal küzdő ágazaton. Hamarosan kiírják a pályázatot az integrált kórházak közti információs rendszerek kiépítésére. Erre 2,7 milliárd forintot szánnak.

A központi és intézményközi adatok továbbítását biztosító informatikai rendszerek fejlesztésére 5,43 milliárd jut. A lakosság rossz egészségi állapotának javítása érdekében kiemelt projekt a népegészségügy és a tervezést segítő elektronikus közhiteles nyilvántartások, valamint az ágazati portál fejlesztése.

A jelenlegi időszakra kapott 487 milliárd forint EU-pénzből eddig 339,4 milliárdos támogatást ítéltek oda. Ebből 147,4 milliárdot fizettek ki. Gőzerővel folyik az újabb és újabb pályázatok kiírása, s csak remélni lehet, hogy a 2015-re kitűzött határidőig egyetlen fillér sem marad gazda nélkül.

 

NÓGRÁDI TÓTH ERZSÉBET
Figyelő
2013. 06. 13. (25. oldal)

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél