Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2018. augusztus 30.
Patikai gondozás, háromszor - Figyelő

Figyelő - 2018. 08. 30. (22,23. oldal)

Saját eszközrendszerükkel és felkészültségükkel készen állnak a gyógyszerészek, hogy segítsék a kormány népegészségügyi programjait. Olyan tervet is készítettek, amely az orvosságokhoz való helyes hozzáállás kialakításával egyfajta szemléletváltozást alapozna meg a legfiatalabbak körében.

... Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnökének a szavai szerint a patikusok a megelőzés mindhárom szintjén szerepet tudnak vállalni.

...A hatékonyságot más tényezők is ronthatják. Ezek egyike – jelezte Hankó Zoltán –, ha a betegeket piaci megfontolásból, párhuzamosan, ám összehangolatlanul, eltérő módszerekkel több társaság is célba veszi. A megszólítottak olyankor könnyen összezavarodnak, tájékozódási pontjukat veszítve pedig hamar elegük lesz az egészből. Szintén hátráltatja a várható eredményeket, ha az egészségpolitika csupán a deklarációk szintjéig jut el, a cselekvésig azonban már nem. A hosszú távon ható népegészségügyi programoknál pedig elengedhetetlen, hogy a patikus felvilágosító munkája felelősségteljes és számonkérhető legyen, a beteg pedig tudjon és merjen kérdezni tőle. A projektek sikeréhez az is kell az elnök szerint, hogy a gyógyszerészeket és a betegeket egyidejűleg vonják be, mindkét fél a neki szóló megfelelő információkkal „startra kész” legyen. A kamara ezért képzéseket szervez a patikusoknak, a pácienseket pedig – többek között – kiadványokkal segíti. A betegek együttműködési hajlandósága (szaknyelven az adherencia) akkor teljesed- het ki igazán, ha a programokban részt vevő szakmai szervezetek összehangolják a munkát, és a tevékenység az egészségpolitikával szoros együttműködésben zajlik...

 

 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél