Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2022. június 21.
Patikanapi köszöntők

 Az idei Patikanap központi rendezvényére Kecskeméten a Hunyadi városrészben került sor, melynek ünnepélyes megnyitójának a Hunyadi János Gyógyszertár (személyi jogos gyógyszerész dr. Komáry Gábor) adott helyet.

A megnyitón elhangzott

– dr. Takács Péter államtitkár,

– dr. Szeberényi Gyula országgyűlési képviselő,

– Szemereyné Pataki Klaudia,

– dr. Szentiványi Mátyás OGYÉI főigazgató,

– Pászti András helyi önkormányzati képviselő,

– prof. dr. Szökő Éva MGYT elnök,

– dr. Kasziba István, az MGYK Bács-Kiskun Megyei Szervezet elnöke,

– Dankovics Gergely Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram programigazgatója és

– dr. Hankó Zoltán kamarai elnök köszöntője.

Az alábbiakban ezeket tesszük közzé.

 

Két fő üzenet a Kamarának és a gyógyszerészeknek

Dr. Takács Péter
egészségügyért felelős államtitkár

„Nagy szeretettel és tisztelettel köszöntök mindenkit és köszönöm, hogy itt lehetek. Két fő üzenetem van, amit egyrészt a Gyógyszerészi Kamarának, másrészt pedig a teljes magyar gyógyszerésztársadalomnak szeretnénk elmondani.

Patikanapi köszöntőkAz egyik üzenet a köszönet. A pandémiás időszakban a gyógyszerészek és a gyógyszertárak kiemelkedő lakosságközeli ellátást nyújtottak. Sok területen a gyógyszertár volt az egyetlen szolgáltató, ami a teljes pandémiás lezárás időszakában, gyakran 0-24 órában elérhető volt a lakosság számára, és bebizonyították a gyógyszerészek, hogy a lakóhelyközeli gondozás, a lakóhelyközeli betegellátás zászlóshajói. Nagyon aktív szerepet vállaltak és hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a lakóhely közelében kapjon meg olyan szolgáltatásokat bármelyik magyar állampolgár, amelyek az ő egészségmegóvásában kulcsfontosságúak.

A másik fő üzenet, hogy erre a munkára és a szövetségükre továbbra is számítunk. Egy nagyon komoly átalakulási folyamat előtt áll a magyar egészségügy, aminek a legfontosabb célkitűzése az, hogy az egészségben eltöltött évek számát közelítsük az Európai Uniós átlaghoz. Az elmúlt 8-10 évben már jelentős előrehaladást értünk el, de még mindig el vagyunk maradva. Itt még mindig rengeteg munka van, és ennek jelenleg két fő területe van.

Az egyik a prevenció. A lakossági ismeretterjesztés tekintetében a gyógyszerész kollégákra, a szakasszisztensekre és a gyógyszertári hálózatra is számítunk. A másik pedig a minőségi lakóhelyközeli ellátás. Egyrészt a háziorvosi rendszerre, másrészt a gyógyszertárakra támaszkodva, azokat az ellátási formákat tartjuk a lakóhely közelében, amelyeknek ott kell lenni. Ezeket megfelelő színvonalon kell elérni a lakosságnak. Hogy csak egy-két példát említsek, ami a szívemnek kedves, hogy milyen szakmai területeken számítunk még az együttműködésre.

Az egyik a kórházi gyógyszerészek helyzete. Az elmúlt évek bérfejlesztési politikájának köszönhetően nagyon komoly potenciál van a kórházi és a klinikai szakgyógyszerészi pályában. Tehát az a fajta minőségi gyógyszerelési munka erősítendő, amihez komoly hozzáadott értéket ad egy klinikai szakgyógyszerész a kórházakban. A másik pedig a lakóhelyközeli fronton a gyógyszer-adherencia fokozása. Mindenki tudja, hogy a magyar gyógyszerkassza gyakorlatilag már eléri a fekvőbeteg kasszát, viszont a magyar lakosság gyógyszerhasználati szokásai meglehetősen inhomogének. Tehát ahhoz, hogy az orvos által előírt terápiához a beteg ragaszkodjon és megértse azt, hogy a gyógyszert – adott esetben egy krónikus betegség gyógyszerét – nemcsak addig kell szedni, amíg jobban nem lesz, hanem vannak bizony élethosszig kísérő gyógyszerek. Ebben kulcsszerepe van a gyógyszerésztársadalomnak és a magasan képzett szakasszisztenciának. Ezen a két területen mindenképpen számítunk a Gyógyszerészi Kamarára és a gyógyszerésztársadalom együttműködésére.

 

Még vannak megvalósításra váró célkitűzések

Dr. Szeberényi Gyula
országgyűlési képviselő

Nagy örömömre szolgál, hogy 2019 után, a koronavírus-járvány lecsengését követően ismét Kecskeméten köszönthetem önöket. Ez jelzi egyrészt azt, hogy jól érzik magukat a városunkban, ami minden városvezetőt örömmel tölt el, és azt is jelzi, hogy a gyógyszerész szakmának a Dél-Alföld, Bács-Kiskun megye és Kecskemét egy kiemelt területe. Talán mondhatjuk, hogy ez egy olyan ágazat, ahol kicsit felül vagyunk reprezentálva, ahol jól teljesítünk, országos viszonylatban is.

Patikanapi köszöntőkHarminckét évvel ezelőtt egy amerikai politológiai szakértő, a japán származású Fukuyama megírta az azóta elhíresült tanulmányát, amely szerint a történelemnek vége van azzal, hogy a kétpólusú világrend felbomlott és a szabadversenyes kapitalizmus győzelmet aratott. Ennek nagyon hamar keserű kiábrándultság lett a vége. Európában, a Balkánon, már néhány év múlva kitört a háború, de ez az illúzió, ami a világpolitikát végigkísérte, a gazdaságpolitikai gondolkodást is elérte a '90-es évek elejétől. Azt gondoltuk, hogy azzal, hogy a doktriner szocializmus mindenféle szempontból, és így gazdaságilag is megbukott, a szabadversenyes, liberális kapitalizmus hosszú, talán örökös uralma érkezett meg, és ez mindenkinek el fogja hozni a jólétet, a biztonságot, és ilyen értelemben vége van a történelemnek. Itt is viszonylag hamar elkövetkezett a kiábrándulás, azonban a magyar politikában nagyon sokáig tartotta magát ez az elmélet, és különösen a gyógyszerész szakmában 2010-ig az a gyakorlat is érvényesült, amely megpróbálta a piacot teljes egészében rászabadítani a gyógyszertárakra, és kitenni őket a szabad versenynek.

Természetesen akkor is voltak olyan elméletek, hogy ez nem lesz sikeres, hiszen itt nemcsak kereskedelmi tevékenység folyik, hanem ez egy gyógyító tevékenység is. És ezt nem lehet teljesen a piacra átengedni. Azonban csak a 2010-es kormányváltás hozta meg azt a fajta gondolkodást, amelynek eredményeképpen elkezdődött a kormányzattal és a Gyógyszerészi Kamarával közösen egy együtt gondolkodás, amelynek az eredményeképpen a személyi jog intézménye (újra) bevezetésre került, és ezáltal a piaci logika egy kicsit háttérbe szorult. Illetve a nemkívánatos folyamatokat sikerült lelassítani, megállítani, a gyógyszertári láncok növekedését leállítani.

A 2010-es évek első felében a jogszabályi hátteret megteremtették a kormányzat és a Kamara együttműködésével. Természetesen a feladatoknak nem értünk a végére, hiszen a piaci logika szerint működő szereplők továbbra is itt vannak. Próbálták ezt a folyamatot akadályozni, az Unióban eljárásokat indítani, amit végül sikerült közösen kivédeni, és (az Unióban) elfogadták a magyar modell ilyenfajta fejlődését. Azonban ahhoz, hogy azok az elképzelések a gyakorlatban is érvényesüljenek, amelyek 2010 óta jogszabályi kereteket kaptak, még sokat kell tenni, és még vannak olyan célkitűzések is, amelyek megvalósításra várnak. Például a központi fejlesztésű patikai szoftver kialakítása, fejlesztése, hogy ezáltal se legyenek a gyógyszertárak, főleg a kistelepülési gyógyszertárak kiszolgáltatva a multiknak.

A Magyar Kormány a 2010-es évek közepén meghirdette a Magyar Falu Programot. A Magyar Falu Program elsősorban azért jött létre és a legfontosabb célja az, hogy megpróbálja megőrizni, megtartani a magyar falu lakosságmegtartó képességét. Ezért olyan fejlődés indult meg ezekben a térségekben, amelyek az elmúlt évezredben nem történtek meg, és sikerült megállítani azt a folyamatot, amely a magyar falvak elnéptelenedése felé mutatott. Ezzel párhuzamosan, hogy minél élhetőbbek legyenek ezek a kis települések, a szolgáltatásokat meg kell teremteni, ott kell tartani, illetve megfelelő környezetet kell hozzá biztosítani. Ez is a következő évek feladata, hogy az orvosi ellátás, illetve a gyógyszertári ellátás is biztosítva legyen a kistelepüléseken is. Hogy ezt milyen formában lehet megtenni, ehhez természetesen sok (szempontot figyelembe kell venni), hiszen egy néhány száz fős településen egész más a helyzet, mint egy egy-kétezer fős településen.

Azt gondolom, hogy ezek a rendezvények is mind azt a célt szolgálják, hogy ezeket az előremutató nemzeti célokat, amelyeket a kormányzat a Kamarával közösen maga elé kitűzött, minél hatékonyabban meg tudják valósítani. Én ehhez nagyon jó tanácskozást kívánok mindenkinek.

Ajánlat a gyógyszerészeknek

Szemereyné Pataki Klaudia
Kecskemét polgármestere

Engedjék meg, hogy a Kecskemétre érkezőket köszöntsem először. Különös büszkeséggel tölt el bennünket, hogy most már második alkalommal is személyesen köszönthetem önöket a városunkban, és ismételten sikerült megszervezni egy országos szakmai találkozót, nagy létszámmal, nagy érdeklődési körrel, és egy kiegészítő szűrőprogram szolgáltatással is, ami nemcsak az ide érkezőknek, hanem az itt élőknek is rendelkezésre áll. Patikanapi köszöntőkÉs különös köszönettel tartozom én is a gyógyszertári munkatársaknak, kollégáknak is, hiszen a Covid időszak alatt nagyon egységesen, nagyon szigorúan és minden szabályt betartva, a lakosság szolgálatában álltak folyamatosan, és a szakmaiságukkal és az önfeláldozásukkal segítették, hogy minél hamarabb túllendüljünk ezen az időszakon. Ez nem volt egyszerű folyamat, mert sokszor olyan rendelkezéseket kellett hozni, amelyek nem tartoztak a kellemes döntések közé.

És hát Kecskemét. Miről vagyunk híresek? Az utóbbi tizenegykét évben mindig kiugró teljesítménnyel rendelkezünk és egy mezővárosból hirtelen ipari várossá lettünk. Lett egy egyetemünk és van egy hihetetlen jó orvosi ellátásunk is. Büszkék lehetünk a megyei kórházunkra és az itt lévő alapellátási szolgáltatásra is, beleértve a gyógyszertárak szolgáltatását is. Bízom benne, hogy ez a szakmai nap tovább segíti városunknak a munkáját és a szakmai fejlődését. Egyben szeretném felajánlani a szervezőknek az együttműködő segítségünket, mert mi országos összehasonlításban komolyan vettük az Egészségfejlesztési Irodának a megalapítását, és az Egészségfejlesztési Irodát tartalommal töltjük meg folyamatosan. Hiszen a prevencióban, a tájékoztatásban és a szükséges szakmai ügyekben a lakosság igényli az Egészségfejlesztési Irodát, ami hídként tud szerepelni és komoly szakmai tartalommal üzemeltetjük.

 

Ha egészség van, a problémákat meg lehet oldani

Pászti András
helyi önkormányzati képviselő

Patikanapi köszöntőkA Hunyadi város, Kecskemét 10. választási kerülete közel 120 éves. Azt nem lehet elmondani róla, hogy a leggazdagabb vagy a legnagyobb, de azt igen, hogy a legélhetőbb városrész. A mi városrészünkben valódi közösségek vannak, nyugdíjas klub, baba-mama klub, öko-kertesek, polgárőrök, kutyák baráti köre és még közel tíz civil egyesület van a városrészben.

A közösség a demokráciára régóta nagyon érzékeny. 1975-ben, amikor az akkori városi tanács kitalálta, hogy megcsinálják a Hunyadi szobrot és a Mária városban szerették volna elhelyezni, akkor egy komoly népfölkelés történt, és pár nap múlva mégis sikerült eldönteniük, hogy a Hunyadi városba kerül a Hunyadi szobor. No, azóta is a közösségek igen aktív és érdemi munkát végeznek, összefognak, társadalmi munkát végeznek. Úgynevezett falunapokat tartunk, babanapokat, sportnapokat és egészségnapokat is. Itt szeretném külön kiemelni a helyi gyógyszertárat. És nemcsak a Covid alatti magatartásuk miatt, ami nagyon hasznos és fegyelmezett volt, és nagyon sokat segítettek a helyieknek abban, hogy ezt könnyebben átvészeljük, hanem abban a társadalmi életben is aktívan részt vesz a patika vezetősége is, amelyet élünk nap mint nap.

Van egy nemzet, amely a világon azt mondja, ha egészség van, a többit megvesszük. Én ezt úgy változtatnám, ha egészség van, akkor a többi problémát meg lehet oldani.

 

A gyógyszer különleges áru

Dr. Szentiványi Mátyás
főigazgató, OGYÉI 

Nagyon örülök, hogy itt lehetek, és hogy a Covid után újra együtt lehetünk és beszélhetünk a gyógyszerészek aktuális kérdéseiről. Azzal szeretném kezdeni, hogy én is szeretnék köszönetet mondani az egész gyógyszerésztársadalomnak, és kérem, hogy ezt adják is tovább, mert hiszen nem lehet is a patikában mindenki.

Patikanapi köszöntőkNem kis megpróbáltatás volt ez mindannyiunk számára. A gyógyszertárak és a gyógyszerészek számára különösképpen, hiszen az elején, emlékeznek a felfokozott igényekre, utána pedig a helytállásra, arra, hogy betegek jönnek, vagy nem (jöhettek be a patikába). Számtalan olyan probléma volt, amit meg kellett oldani. Azt gondolom, hogy a gyógyszerészek állták a sarat, és ez mindenképpen dicséretes teljesítmény, amit ezúton is szeretnék megköszönni.

A másik pedig egy nagyon fontos kérdés, ami akár a Patikanapnak is lehetne a témája, de a háttérben ott kell, hogy lebegjen (mindenki szeme előtt). A gyógyszerész egy különleges, önmagára büszke foglalkozást űz. A gyógyszer különleges áru és nem hasonlítható össze semmi mással. Ezért a gyógyszerész munkája, nem egyszerűen a gyógyszerek eladásából áll, és erre mindig nagyon kell, hogy figyeljünk. Nagyon fontos, hogy ide a betegek gyógyulni jönnek, és meg szeretnék beszélni, hogy az adott gyógyszer megfelelő vagy nem. Szükséges a gyógyszerész–beteg interakció akkor is, amikor a beteg már akár 10 éve szedi ugyanazt a gyógyszert, és mégis lehet újabb kérdése a vérnyomáscsökkentőjével, vagy bármi mással kapcsolatban. Nagyon fontos a gyógyszerészi gondozás, az adherencia kérdése. Erre nagyon szeretném fölhívni a figyelmet.

Ne a termékportfólió bővítése legyen az elsődleges a gyógyszerész számára, hanem új utakat is keressünk. Milyen új utakra gondolok? Gondolok itt például szűrésekre, a prevencióra, de gondolhatok az oltások beadására – a Covid alatt ez többször fölmerült és sok országban megvalósult. Azt gondolom, hogy ezek is benne lehetnek a jövőben. Lényeges ezekről gondolkodni, és érdemes lenne megteremteni a gazdasági, jogszabályi és szakmai feltételeit. Ha ez így megy tovább, akkor fönt tudjuk tartani a gyógyszerésztársadalom magas reputációját. Sok sikert, a mai naphoz pedig eredményes konferenciát kívánok.

 

A gyógyszerész komplex intellektuális tevékenységet folytat

Prof. dr. Szökő Éva
elnök, MGYT 

Nagy szeretettel köszöntöm a Patikanap alkalmából valamennyi gyógyszerész kollégánkat, és külön a Patikanap megnyitójának helyszínt adó gyógyszertár vezetőjét és dolgozóit. A Patikanap az egyik ünnepe a gyógyszerészeknek, és az ünneplések is alkalmat kell, hogy adjanak arra, hogy végiggondoljuk, hogy mi is történt az elmúlt időszakban.

Patikanapi köszöntőkAz elmúlt egy év alatt változott-e a patikai gyakorlat? Felismertük-e a betegek új igényeit, és ezekhez tudtunk-e alkalmazkodni? Tudtuk-e a betegekkel való kapcsolatot tovább erősíteni, és melyik területen volt erre főleg szükség? A Covid egy csomó dolgot felvetett, tehát abból biztosan lehetett tanulni, fölismerni dolgokat, és ezt a mindennapjainkba beépíteni és tovább alkalmazni. A gyógyszerészi tevékenység nagyon komplex, intellektuális tevékenység, nagyon sok rétegű és nagyon sok ága van. A betegségek megelőzésében való tanácsadástól, a gyógyszerhasználattal kapcsolatos valamennyi információ megfelelő átadása is nagyon fontos része. És az is, ha krónikus betegekről van szó, hogyan tudjuk támogatni a folyamatos és megfelelő gyógyszerszedésüket. A gyógyszerészi tevékenység tehát komplex tevékenység, éppen ezért a szakmai szervezetek, így a Kamara és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság is időről időre ennek egyik részét állítja előtérbe, és együtt hívjuk föl rá a figyelmet, hogy hogyan is lehet ezt a tevékenységet tovább javítani.

Az elmúlt években ez főleg a gyógyszer-adherencia támogatása volt, és ahogy látom, egy picit elmozdultunk abban az irányban, hogy mik is a betegek igényei? Tehát találkozik-e az, amit mi gondolunk, és amit a betegek igazán szeretnének. Amellett, hogy ünnep (a Patikanap) és amellett, hogy a számadásra is lehetőséget ad, nagyon fontos abból a szempontból is, hogy a következő időszakra is ad muníciót, hogyan is lehet tovább ezt a tevékenységet javítani.

Innen záróvizsgára fogok menni, ezért még egy dolgot szeretnék elmondani. A gyógyszertáraktól nagyon szeretném kérni, hogy lelkiismeretesen foglalkozzanak a náluk gyakorlaton lévő hallgatókkal, hiszen a gyógyszertárban fogják megtanulni azt a gyakorlatot, amit követni fognak.

Még egyszer szeretnék mindenkinek nagyon kellemes időtöltést és hasznos további szakmai programot a Patikanapon, és én is köszönöm a gyógyszerészek kitartását a legnehezebb helyzetekben is.

 

Patikanapi köszöntőkA gyógyszerészek a jövőben is helyt fognak állni

Dr. Kasziba István,
az MGYK Bács-Kiskun megyei szervezet elnöke

Nagy megtiszteltetés a Magyar Gyógyszerészi Kamara Bács-Kiskun megyei területi szervezetének, hogy 2019 után ismét a megyénkben kerül megrendezésre az Országos Patikanap. Külön köszönöm dr. Komáry Gábor kollégánknak, hogy helyet biztosított a rendezvény lebonyolítására. Az idei patikanap jelmondata: Mit kíván a magyar beteg? De ne felejtsük el, hogy a Covid-járvány előtt, alatt, és most is a gyógyszerészek azok, akik reggeltől estig, éjjel-nappal helytálltak, helytállnak, és a jövőben is helyt fognak állni minden helyzetben. Ezért nekünk minden nap egy Patikanap.

A betegektől érkezett sok pozitív visszajelzés megerősített abban, hogy eskünkhöz híven jól végezzük a munkánkat. Ez a rendezvény pedig jó kiindulópont ahhoz, hogy a hivatásunkat újabb szintre emeljük a magyar emberek egészségi állapotának javítása érdekében.

 

Patikanapi köszöntőkFolytatjuk, legalább 2030-ig

Dankovics Gergely
Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram programigazgatója

 Öröm számomra, hogy idén a program 2247. helyszínén, ismételten Kecskeméten van Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja. Külön öröm számomra, hogy mind a két napon (a június 10-i Patikanapon és június 11-én szombaton – a szerk.) teltházat regisztráltunk a lakosság részéről, tehát óriási az igény a szűrővizsgálatok, a prevenció és az életmód-tanácsadás iránt. Még annyit hozzáfűznék, hogy közel 700 gyermek regisztrált Kecskeméten a teljeskörű intézményi egészségfejlesztés keretén belül. És itt, a gyógyszertár előtt van Magyarország most megújult legnagyobb mobil diagnosztikai központja is. Itt negyven-féle átfogó vizsgálatra lesz lehetősége a lakosságnak, és számos vándorkiállítás is megjelenik a mai napon. Köszönöm a meghívást! Ezt a szakmai munkát folytatjuk 2030-ig, és bízunk benne, hogy Kecskemétre még a további években is ellátogatunk majd.

 

Az újrakezdés és megújulás ünnepe

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK elnök

Amikor hallgattam a köszöntőket és szóba került, hogy a Patikanap egy ünnep, eszembe jutott, és gondolom, hogy sokunk fiatalkori olvasmányélménye volt Saint Exupery Kis herceg című meséje, amelyben a Kis herceg vagy valamelyik beszélgetőtársa azt mondja, hogy az ünnepekre szükség van. Igen az ünnepekre nemcsak szükség van, hanem az ünnepeknek célja is szokott lenni. Az én szempontomból ez a mostani Patikanap az újrakezdés és a megújulás ünnepe.

Patikanapi köszöntőkAz újrakezdésé, mert sok hozzászóló megemlítette, hogy a Covid-járvány rettenetes kihívásokat hozott a hazánkba, és emiatt nagyon sok szakmai program leállt. Ugyanakkor a gyógyszertárak a kezdet kezdetétől mindvégig folyamatosan elérhetőek voltak, és ezt is szinte mindenki megemlítette. Egy évvel ezelőtt dr. Pintér Sándor miniszter úrral volt alkalmam beszélni arról, hogy a Covid-járvány idejében a gyógyszertárak milyen teljesítményt nyújtottak. Ő nemcsak azt emelte ki, hogy a gyógyszertárak és a gyógyszerészek mindig elérhetőek voltak, hanem azt is elmondta, hogy büszke, hogy a gyógyszerészek vigyáztak a betegeikre és a munkatársaikra is, és egyetlen egy gyógyszertár sem vált a Covid-járvány gócpontjává. Ez óriási teljesítmény volt, így utólag is. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, minden kollégámnak, munkatársamnak ezt a helytállást.

Ez a mostani ünnep egyben a megújulás ünnepe is. Emlékszem és gondolom, hogy sokan vagyunk, akik emlékszünk még arra, hogy 2010 környékén milyen nehéz helyzetből indultunk. A strukturális rendszerváltást, ahogy dr. Szeberényi Gyula képviselő úr is említette, a Kormány és a Kamara közös erőfeszítésével 7-8 év alatt sikerült lebonyolítanunk. Azt követően – úgyszintén a Kormánnyal együttműködésben – meghirdettük a gyógyszerészet szakmai rendszerváltását. Ez a program elkészült, de a programot megvalósítani, részben a Covid-járvány miatt, nem tudtuk. Ennek a programnak az újraindítása az elkövetkező időszak feladata. És ahogy prof. dr. Szökő Éva elnök asszony említette, a szakmai rendszerváltás újrakezdése egy kicsit más dimenzióban történik meg. Nemcsak az a számunkra fontos és komoly kihívás, hogy milyen szakmai fejlesztéseket, milyen szolgáltatásokat tudunk az elkövetkező időszakban nyújtani a betegeinknek, hanem eljutottunk odáig, hogy a 2010-es kérdésnek – hogy mit kíván a magyar gyógyszerész – az átformálásával megpróbáljuk megnézni azt, hogy mit kíván a magyar beteg a gyógyszerésztől, és mit kíván a magyar beteg a gyógyszertártól.

Ennek az új gondolatnak a jegyében szerveztük meg már a mai patikanapi szakmai konferenciánkat is, ahol egy ezer fős mintán megvalósult közvélemény-kutatás eredményei először kerülnek ismertetésre, másrészt gyógyszerész kollégáinknak – ugyanebben a témakörben – egy másik felmérése is bemutatásra kerül.

Szeretnénk az orvosszervezetekkel és a betegszervezetekkel a 2018-ig elindított kapcsolatainkat megújítani, ezért külön köszönöm, hogy elfogadták a meghívásunkat erre a rendezvényre és a konferenciára. És ennek a mai napnak a végén azokat a tapasztalatokat is szeretnénk a magunk számára összegezni, amelyek mentén az elkövetkező időszakban nemcsak a szakmai rendszerváltást tudjuk újraindítani, hanem arra a kérdésre is, hogy mit kíván a magyar beteg a gyógyszertártól, adekvát választ tudunk majd adni.

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél