Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2013. december 04.
Patikavásárlás: csekély állami szerepvállalás - SZALAI LAURA - Magyar Nemzet - 2013. 12. 03. (4. oldal)

Nem számít tömeges állami patikafelvásárlásra a Magyar Gyógyszerészi Kamara az év elején életbe lépő jogszabályi változások miatt. A testület elnöke lapunknak elmondta, jövőre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 250 milliót kap a költségvetésből patikai tulajdonrészek vásárlására.

Hankó Zoltánnak, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökének véleménye szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számára a központi költségvetésből biztosított 250 millió forint csak pár gyógyszertári üzletrész vásárlásra lesz elegendő. Már nincs sok idő január elsejéig, ekkorra valamennyi közforgalmú patikában biztosítani kell, hogy a személyi jogos patikusok (megj.: az össz. gyógyszerészi tulajdonhányad kell meghaladja a 25%-ot - a szerk. - mgyk.hu*) tulajdoni hányada meghaladja a 25, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot. A patikatulajdonlás feltételeit egy június végén elfogadott egészségügyi salátatörvény rendezte, amelynek alapján elővásárlási jog illeti meg a gazdasági társaságban tulajdoni hányaddal vagy az ugyanott munkavi-szonnyal bíró gyógyszerészt, bármely más patikust, ezenkívül az államot, ebben a sorrendben. Végső esetben tehát – ha a gyógyszerészek nem élnek a vásárlási lehetőséggel – az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga. Hankó Zoltán emlékeztetett arra: az, hogy a jogszabályban az állam is megjelenik mint lehetséges tulajdonos, elsősorban garanciális elem, így nem juthat többségi tulajdonhoz.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adatai alapján jelenleg körülbelül kétszáz olyan patika van, amely még nem felel meg a 25 százalékos kritériumnak, és ezek egy részénél is csupán 1-2 százalék hiányzik a kötelező hányad eléréséig. A kamara információi szerint számos gyógyszer-tárban az új szerződések megkötésekor a gyógyszerészek és a tulajdonosok egymás között állapodtak meg a gyógyszerésznek nyújtandó hitelről. Hankó Zoltán megjegyezte, a patikai tulajdonrész-vásárláshoz biztosított kedvezményes hitelek iránt egyelőre még nem nagy az érdeklődés, az igénylés fellendülésére a 2017-es határidőhöz kötött előírásokhoz kapcsolódóan lehet számítani (a gyógyszerésznek az állam kamattámogatást nyújt, vagy megelőlegezi a tulajdonrészt, amelyet a patikusnak öt éven belül három részletben kell visszafizetnie).

A testület elnöke hangsúlyozta, a jogszabály alapján január 1-jéig kell megvalósulnia a 25 szá-zalékot meghaladó patikai tulajdonlásnak, és az ezt igazoló társasági szerződést január 31-ig kell benyújtani. Abban az esetben, ha ez nem történik meg, az OEP felmondja a finanszírozási szerződést. A működési engedélyét azonban nem veszíti el a gyógyszertár, az előírások teljesítését követően kérheti a szerződés újrakötését – tette hozzá.

 

SZALAI LAURA
Magyar Nemzet - 2013. 12. 03. (4. oldal)

 

 

 

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél