Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2018. március 19.
Soha többé patikaliberalizációt! - Sajtótájékoztató a Kamarában

Háttéranyag Nyitrai Zsolt és Hankó Zoltán sajtótájékoztatójához

Dr. Komáromi Zoltán az ellenzék hivatalosan bemutatott egészségügyi miniszter jelöltje az általa készített program szerint felülvizsgálja a gyógyszertárak „versenyellenesen korlátozott szabályozását”, megszüntetné „a gyógyszerészek kötelező többségi tulajdonának rendszerét”, a gyógyszerek gyógyszertáron kívüli kereskedelmét megkönnyítené és „szabadpolcos” rendszerben tenné lehetővé a vásárlásukat, továbbá megteremtené a gyógyszerek házhoz szállításának szabályait. Ez az ismételt patikaliberalizáció programja!

Soha többé patikaliberalizációt!  - Sajtótájékoztató a KamarábanDr. Komáromi Zoltán – aki a vizitdíj bevezetésért is harcolt – a gyógyszertárak jelenleg szerinte „versenyellenesen korlátozott szabályozását” annak ellenére felül akarja vizsgálni, hogy a Magyar Alkotmánybíróság, a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság és az Európai Unió Bizottsága is (utóbbi kötelezettségszegési eljárás keretében) már megvizsgálta és jóváhagyta a 2010-es kormányváltást követően újraalkotott hazai szabályozást. A jelenlegi szabályok feloldása a gyógyszertár-létesítésben a szükségleti elv feladását jelentené, ami újra bárhol bárkinek megadná a lehetőséget patika létesítésére, ismét veszélybe sodorva a térben és időben kiegyensúlyozott gyógyszerellátás rendszerét.

Dr. Komáromi Zoltán a gyógyszerészek többségi tulajdonának eltörlésével ismét nagybefektetők és multinacionális hálózatok kezére juttatná a gyógyszertárakat, megfosztva a gyógyszerészeket attól, hogy szakmai lelkiismeretük szerint és egzisztenciálisan önállóan lássák el betegeiket.

Dr. Komáromi Zoltán a patikán kívüli gyógyszerforgalmazást – ami már önmagában is gyógyszer- és betegbiztonsági problémát jelenthet – úgy erősítené, hogy ezeket a gyógyszereket az üzletek szabad polcain tenné elérhetővé, amit még Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter sem vállalt, mert az már számára is beláthatatlan gyógyszerbiztonsági kockázatot hordozott volna.

A gyógyszerek házhoz szállítását a gyógyszertárak felelősségi körében, szakemberek közreműködésével, már több mint 10 éve jogszabály teszi lehetővé. Ha dr. Komáromi Zoltán mégis meg akarja teremteni ezeket a szabályokat, ez nem értelmezhető másként, mint hogy a házhoz szállítást nemcsak gyógyszertáraknak, hanem egyéb vállalkozásoknak is lehetővé kívánja tenni. A javaslat nemcsak amiatt aggályos, hogy a gyógyszerek zárt forgalmazási rendjét rúgná fel és a személyes felelősség elvét sértené, hanem a most működő, egészségpolitikai szempontból fontos kistelepülési közforgalmú és fiókgyógyszertárak ellehetetlenítésével járna, mert forgalmat vonna el tőlük. Az aprófalvak gyógyszerellátására olyan megoldás kell, amelyik a kistelepülések most működő gyógyszertárainak bevonásával oldja meg a problémát.

A Kormány és a Kamara együttműködésével a patikaliberalizáció következtében kialakult súlyos gazdasági, szakmai és morális válságot mára sikerült felszámolni. Nem hagyhatjuk, hogy újra válságba taszítsák a gyógyszerellátást! El a kezekkel a gyógyszertáraktól!

 

Budapest, 2018. március 19.

Nyitrai Zsolt
stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott

Hankó Zoltán
elnök, MGYK

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél