Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2020. október 06.
Soron kívül – videokonferencia keretében – ülésezett a Területi Elnökök Értekezlete

Október 5-én videokonferencia keretei hétfőn délután videokonferencia keretei között soron kívüli egyeztetést tartott a Területi Elnökök Értekezlete (TEÉ), dr. Nyíri László TEÉ elnök vezetésével. A megbeszélésen 19 területi szervezet elnöke vagy az általa delegált alelnök, továbbá dr. Hankó Zoltán országos elnök, dr. Sohajda Attila a gazdasági munkabizottság vezetője és dr. Horváth-Sziklai Attila igazgató vett részt.

A megbeszélésen tájékoztató hangzott el az ÁEEK által szeptember 30-án megjelentetett közleményben bejelentett szoftverfejlesztésről. Ez központi forrásból valósul meg. Az elnök elmondta, hogy tudomása szerint az előkészületek több éve zajlanak. Az ÁEEK által meghirdetett közbeszerzési pályázat eredményesen lezárult és megkezdődött a szoftver fejlesztése is. A Kamara reményei szerint a felhő alapú szoftver nemcsak a gyógyszertárak rendelkezésére álló lehetőségek számát növeli majd, hanem olyan, piaci szereplőktől független szolgáltatás lehet, amely azokat a szakmai célokat is ki fogja tudni elégíteni, amelyek a gyógyszertárak napi munkájában fontosak.

A Patika Tőkealap kezelőjét egy múlt héten megjelent kormányrendeletben jelölték ki. Ezzel elhárult az akadálya, hogy a gyógyszerészek patikai tulajdonszerzésére a tőkealap is igénybe vehető legyen. A kamarai elnök tájékoztatott, hogy a Hiventures-szel a részletek tisztázása és a korábbi megállapodások aktualizálása érdekében már felvették a kapcsolatot, dr. Sohajda Attila pedig részletes ismertetőt tartott a tőkealap lényegéről, a tőkealap igénybevételének jogszabályi kereteiről és az eljárásrendről. Várhatóan néhány héten belül a tőkealap ismét meghirdethetővé válik.

Önálló napirendi pontként tárgyaltak a területi elnökök az orvosi bérrendezésről és az aznap megismert „egészségügyi szolgálati jogviszonyról” szóló törvénytervezetről. A TEÉ egyetért azzal, hogy az orvosi béremelésnek a kórházi gyógyszerészek is részesei lesznek. Ugyanakkor a bérolló az egészségügyön belül jelentősen szétnyílik, ami komoly bérfelszültséget generálhat. A lakossági gyógyszerellátásban a bérfelzárkóztatás forrásai nincsenek meg, ezért a TEÉ egyetértett azzal, hogy az elnök soron kívüli egyeztetést kért a témában.

Az elnök beszámolt arról, hogy szeptember 22-én személyes egyeztetésen vett részt prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszternél. Elvi megállapodás született, hogy az elmúlt két évben a kamara által kezdeményezett jogszabály-módosítási javaslatokat egy ad hoc munkabizottság keretei között átnézik, hogy a kodifikációs munka elkezdődhessen. Az elnök arról is tájékoztatott, hogy az OGYÉI-vel szeptember közepére harmonizálták a gyógyszertári ügyelettel kapcsolatos koncepciót és közös előterjesztésként az egészségügyért felelős államtitkárságra megküldték. Az elnök úgyszintén beszámolt a vidékfejlesztésért felelős kormánybiztossal és munkatársaival folytatott egyeztetésekről. A kamara által legfontosabbnak tartott szempontok – remény szerint – beépülhetnek a kormány elé kerülő előterjesztésbe.

A TEÉ elnöke tájékoztatott, hogy a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program kiterjesztése érdekében a közeljövőben valamennyi területi elnököt megkeresi. Úgyszintén jelezte, hogy előkészítés alatt áll egy online-miniszimpózium, amelyen az expediálás, a csomagküldés, házhoz szállítás és az internetes gyógyszerforgalmazás szabályozásának, valamint a NEAK-elszámolás problémáinak áttekintését tervezik.  

A megbeszélésen a területi elnökök által felvetett problémákat (pl. kábítószer-rendelés egyszerűsítése, területi köz- illetve küldöttgyűlések járványhelyzet alatti szervezése) is megtárgyalták.

 

Budapest, 2020. október 6.

mgyk.gyh

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél