Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. július 18.
Tájékoztatás gyógyszer-hatóanyagokat tartalmazó, veszélyes étrend-kiegészítő készítményről (2012. 07.10.) - antsz.hu

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatósága az Európai Unió tagállamaiban működő gyorsvészjelző rendszeren (RASFF) keresztül érkezett riasztásról értesítette az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt.

A riasztás szerint az Amerikai Egyesült Államokban gyártott (Texas, USPLabs) és Hollandián keresztül Svédországba érkezett, étrend-kiegészítő készítményként megjelölt – ismertetése szerint sportolóknak szánt, edzés előtt alkalmazandó szer – Jack 3Dmegnevezésű készítmény nem engedélyezett gyógyszer összetevőt tartalmaz. Ez az összetevő (1,3 dimethylamlyne – DMAA) az amfetaminhoz hasonló, koffeinnel párosulva az emberi egészséget súlyosan veszélyezteti. Az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) 2012. áprilisi közleménye szerint DMAA tartalmú készítmény fogyasztása egy 22 éves férfinél szívproblémákat okozott. A JACK 3D készítmény elosztási listáinak felderítése folyamatban van.

A Jack 3D megnevezésű készítmény interneten keresztül Magyarországon is megrendelhető (az azonosság a riasztásban jelzett, és az interneten megrendelhető szer között még nem bizonyított), ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy az étrend-kiegészítő készítmények, különleges táplálkozási célú élelmiszerek gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, mivel összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Erre tekintettel, amennyiben a nevezett készítmények forgalmazását észlelik, azt jelezzék a lakosság egészségének védelme érdekében szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele érdekében a Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek.

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály

A közlemény forrása az antsz.hu!

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél