Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2020. április 24.
Tiltakoznak a különadó miatt a gyógyszerészek - Hankó Zoltánt a Világgazdaság kérdezte

Világgazdaság - 2020.04.24. 1. oldal

Világgazdaság - 2020.04.24. 3. oldal

Koncsek Rita: Tiltakoznak a különadó miatt a gyógyszerészek 

A patikákra kivetett különadó miatt tiltakozik a Magyar Gyógyszerészi Kamara, erről Hankó Zoltán elnök beszélt a Világgazdaságnak. Kiemelte: a gyógyszertárak csaknem felére vonatkozik a járványügyi alap feltöltését szolgáló kiskereskedelmi különadóról szóló rendelet, főleg a hálózatban működő patikákat érinti. Nem az adó mértékével van a legnagyobb probléma, hanem azzal, hogy a gyógyszertárak nem kiskereskedők, hanem egészségügyi szolgáltatók, a gyógyszerészek és a szakasszisztensek pedig egészségügyi dolgozók. Az elnök reméli, hogy ez csak egy jogalkotási tévedés.

A patikák is fizetik a kisker különadót

A gyógyszertárak csaknem felére vonatkozik a járványügyi alap feltöltését szolgáló kiskereskedelmi különadóról szóló rendelet – mondta a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. Hozzátette, nagyon reméli, hogy ez csak egy jogalkotási tévedés: nem az adó mértékével van a legnagyobb probléma, mert a mértékek nem jelentősek, de szerinte a gyógyszertárak nem kiskereskedők. A gyógyszertárak egészségügyi szolgáltatók, a gyógyszerészek és szakasszisztensek pedig egészségügyi dolgozók – véli a szakmai kamara elnöke, aki nagyon furcsának találja, hogy éppen azt a szektort érinti a különadó, amelyik a vészhelyzetben helytáll. A patikák a kamara adatai szerint 2018-ban 672,5 milliárd forint belföldi forgalmat bonyolítottak le, egy évvel korábban 671 milliárd forintot hagytak a patikákban a betegek. Hankó Zoltán egyébként még márciusban arról beszélt, hogy a patikáknak mintegy 30 milliárd forint célzott kormányzati támogatásra lenne szükségük, ezen belül a kisebb forgalmúaknak 10-12 milliárdra, hogy a bérviszonyok igazodjanak a humán egészségügyi szféra értékeihez.

A különadóról szóló rendelet úgy jelent meg, hogy a felsorolásba a gyógyszertári vállalkozások fő tevékenységi TEÁOR-száma is bekerült, eszerint május 1-jétől a gyógyszertárak adóalanynak számítanak – mondta Hankó Zoltán. Az adóalap minimuma 500 millió forint, efelett sávosan a patikáknak is fizetniük kell: 30 milliárd forintig 0,1, 30 és 100 milliárd forint között 0,4 százalék az adó.

Hankó Zoltán szerint a gyógyszerészek régóta ismerik a TEÁORbesorolás és a gyógyszertárak egészségügyi intézményként való működése közötti anomáliát, a korrekciót a kamara korábban többször kezdeményezte, eddig eredménytelenül. Az MGYK elnöke úgy véli, a gyógyszertáraknak a rendelet hatálya alá sorolása feltehetően ennek az anomáliának a következménye. Ezért levélben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) a rendelet korrekcióját szorgalmazva, de egyelőre nem kapott választ. A Pénzügyminisztérium válasza alapján ugyanakkor úgy látszik, hogy tisztában voltak azzal, hogy a gyógyszertárak is beletartoznak a kiskereskedelmi körbe. A különadó legjobban a hálózatban működő patikákat sújthatja, ugyanis kapcsolt vállalkozások esetében a cégek nettó árbevételét öszsze kell adni, és az így számított adómértéket az egyes vállalkozások nettó árbevételének arányában kell megfizetni. Kerestük a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségét, de nem kívántak reagálni a különadóval kapcsolatos kérdéseinkre, ahogyan az Emmi sem.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél