Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. március 13.
Több területen is eredmények várhatók – a Vándorgyűlés elé

Az MGYK XI. Vándorgyűlésének a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet ad otthont. Dr. Nyíri Lászlót, a vendéglátó megye kamarai elnökét a gyógyszerellátás helyi kérdéseiről és a közelgő összejövetelről kérdeztük.

Az idei Vándorgyűlés helyszíne Miskolc-Lillafüred, a vendéglátó pedig az MGYK B.-A.-Z. Megyei Szervezete. Miért az önök megyéjére esett választás?

Több területen is eredmények várhatók – a Vándorgyűlés eléAz eddigi vándorgyűléseink bizonyították már, hogy szükséges és jó a Budapest központú rendezvények mellett az ország különböző régióiba elmenni, helyben megvitatni a szakmapolitikai kérdéseket és elképzeléseinket a térség gyógyszerészeivel. Borsod megye azért is szerencsés választás, mert nagyon távol esik a központi régiótól, ugyanakkor a térségben nagyon sok kisfalvas gyógyszertár található. Így reméljük, nagyobb esély nyílik arra, hogy az itt dolgozó egyébként nehezen mobilizálható gyógyszerészeknek jó lehetőséget biztosítson a közvetlen kommunikációra.

A lillafüredi Palota Hotelben nem ez lesz első gyógyszerészek számára szervezett rendezvény…

Valóban, megyei szervezetünk sok éve, mondhatni hagyományosan itt rendezi a régiós gyógyszerészbált. A táj szépsége, a kastélyszálló patinája, a minden igényt kielégítő felszereltsége és gasztronómiája rendezvényeink számára ideális helyszínt biztosít. Úgy vélem, hogy önmagában a helyszínválasztás miatt is többen döntöttek úgy, hogy részt vesznek a konferencián.

A korábbi összejöveteleken bemutatkoztak a vendéglátó megye közigazgatási és egészségpolitikai vezetői? Lesz-e esetleg ebben változás?

Nem, meghívtuk a megye politikai, közigazgatási vezetőit és a társkamarákat is, hogy együtt gondolkodjunk a gyógyszerészet helyzetéről, elképzeléseinkről és a népegészségügyet is jelentősen befolyásoló javaslatainkról. Úgy gondolom, hatékony kamarai munkát csak a társkamarákkal és a politikai, valamint közigazgatási vezetőkkel együtt lehet folytatni, ezért is nagyon fontos a velük való találkozás. A megyében szerencsére nagyon jó a kapcsolatunk velük, és így minden esély megvan arra, hogy a gyógyszerészek jogos kéréseit mind lokálisan, mind pedig a döntéshozatal legmagasabb szintjein támogassák.

Unikálisnak számít, hogy már jó néhány évvel ezelőtt stratégiai együttműködési szerződést kötöttek a helyi Kereskedelmi és Ipari Kamarával. Milyen előnyt jelent ez önök számára?

Ez az együttműködés még akkor kezdődött, mikor egy központi döntést követően minden vállalkozás évente ismétlődő úgynevezett regisztrációs díjra (5.000 Ft) ítéltetett, amelyet nekik kell fizetnünk. Ekkor az orvosok, gyógyszerészek tiltakoztak, de nem lehetett mit tenni ellene. Azt gondoltam, működjünk inkább szorosabban együtt, legyen jó közvetlen kapcsolatunk velük, amiből esetleg többet profitálhatunk a jövőben, mint a regisztrációs díj mértéke. Az együttműködési szerződés eredményeképpen a gyógyszertári vállalkozásokat segítve közvetlenül értesülhetünk a cégeket támogató előadásokról, kereskedelmi kamarai tájékoztatókról és pályázati lehetőségekről.

Gazdag programmal várja a Vándorgyűlés a részvevőket, nehéz lenne mindegyikről szót ejteni, mégis, mit emelne ki közülük?

A programot tanulmányozva látható, hogy szakmai hatóságunkkal, az OGYÉI-vel is szorosan együttműködve szeretnénk a gyógyszerészeket segíteni a gyógyszertári szakmai munkájuk során. A Vándorgyűlésen együtt tervezzük bemutatni és ajánlani a gyógyszertárak biztonságos munkavégzéséhez elengedhetetlen Belső Minőségügyi Kézikönyv szakhatósággal egyeztetett, átdolgozott, III. kiadását. A hazai gyógyszertári munka és a gyógyszerészi kompetencia fejlesztését és a lakosság egészségértését és biztonságos gyógyszeralkalmazását fogja segíteni az adherencia-program, ami szintén egyik fő eleme a mostani konferenciánknak. Ugyanakkor részletesen fogjuk elemezni a gyógyszer értékesítés árrés problematikáját, a magisztrális díjtételek megalázóan alacsony összegét, az ügyelettel kapcsolatos hosszadalmas munkát (amely hallatán az érintett gyógyszerészek – minden bizonnyal jogosan – csak legyintenek és mosolyognak), illetve az ezekkel kapcsolatos eredményeinket. Mindezek mellett nagyon fontosnak tartom, hogy áttekintsük az egyre erőteljesebben digitalizált gyógyszertári munka előnyeit és veszélyeit.

Remélem, folytatódik a vándorgyűléseink sikere és nagyon bízom benne, hogy a fentiekben is megfogalmazott programok eredményeképpen rövidesen több területen is eredményeket tudunk felmutatni!

B. Zs.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél