Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2018. március 21.
Túl magas cianid tartalom keserű sárgabarackmagban - NÉBIH

Túl magas cianid tartalom keserű sárgabarackmagban - NÉBIH

 A megengedettnél magasabb cianid tartalom miatt a holland hatóság riasztást adott ki keserű sárgabarackmag étrend-kiegészítőre. A termékből 12 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak.

 

 

A Nébih a RASFF-on keresztül értesült róla, hogy a magas cianid tartalmú termékből Magyarországra is érkezett, ezért azonnal felvette a kapcsolatot a hazai forgalmazókkal.

Az érintett termék adatai:

  • A termék neve: Keserű sárgabarackmag
  • Márkanév: PlanetBIO
  • Kiszerelés: 200 g
  • Lot: 0042170-1601
  • Minőség-megőrzési idő: 15.04.2019
  • RASFF referencia szám: 2018.0334

A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található. Az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat.

(http://portal.nebih.gov.hu/-/tul-magas-cianid-tartalom-keseru-sargabarackmagban?inheritRedirect=true)

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél