Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2020. október 01.
Új, állami fenntartású szoftver segíti a jövőben a kis gyógyszertárakat

Az ÁEEK az alábbi közleményt adta ki szeptember 30-án:

Új, állami fenntartású szoftver segíti a jövőben a kis gyógyszertárakat

Az ÁEEK ezúttal a gyógyszertárak informatikai kiszolgáló rendszerét kívánja egy saját fenntartású, piacfüggetlen patikai szoftverrel támogatni. A rendszer korszerű eszközökkel fogja biztosítani a gyógyszertárak napi működését és a gyógyszersztári kiszolgálás biztosítása mellett képes lesz az ágazat egyéb gyógyszerész-szakmai céljait is támogatni.

Jövő nyárra készül el a több száz gyógyszertárat kezelni képes informatikai rendszer. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) célja a fejlesztéssel, hogy egy hosszútávon használható, állami fenntartású gyógyszertári ügyviteli rendszer jöjjön létre, amely képes lesz a kistérségi, nehezen ellátott területek gyógyszerellátásának a biztonságát is javítani.
A piacfüggetlen patikai rendszerrel korszerűsíthető a felhasználóként csatlakozó gyógyszertárak működése és a gyógyszertári kiszolgálás mellett az ágazat egyéb céljai, így a betegek együttműködését elősegítő programok is támogathatóak lesznek.

Az elkészült rendszer az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) szorosan kapcsolódik, annak szolgáltatásait fogja alkalmazni a csatlakoztatott gyógyszertárakkal, ezzel is erősítve a központi menedzselhetőséget és az egységes működést.

A központosított adatkezelésnek köszönhetően könnyen és egyszerűen láthatóvá válnak a gyógyszertárakban történő értékesítési adatok, a fogyási trendek és előre prognosztizálható lesz a jövőbeli szezonális vagy lokális szempontok szerinti kereslet, ezzel segítve az optimalizált készletgazdálkodást és a hatékony működést.

A központi működtetés és az üzemeltetési költségek alacsonyan tartása érdekében a rendszer úgy lesz kialakítva, hogy azt a NISZ Zrt. által biztosított Kormányzati Adatközpont környezetéből lehessen üzemeltetni.

A szoftver a gyógyszertárakban képződő személyes, egészségügyi és gazdálkodási adatok garantált védelmét, a patikai tevékenységgel kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségek valós, gyors és biztonságos teljesítését, a gyógyszertári adminisztráció elektronikus alapra helyezését és racionalizálását is biztosítani fogja. (ÁEEK)”

 A szoftverrel kapcsolatos további részletes információkról a közeljövőben további tájékoztatással szolgálunk.

Budapest, 2020. október 1.

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél