Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2022. február 21.
Új év, új remények – az MGYK február 25-i konferenciája elé

Az Unió által szervezett „Európa jövője” című rendezvény-sorozathoz kapcsolódik az MGYK február 25-i konferenciája, ahol több olyan téma is felmerül, ami a jövőnk szempontjából fontosnak tartunk. Új év, új remények… és persze új kihívások is állnak előttünk, amelyekre a konferencia előadói próbálnak választ találni. Minderről dr. Sándor Csabát, a szervező Békéshelp Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

– Az elmúlt két év szerte a világon, így a gyógyszerészek körében is, a pandémia jegyében telt el, ami ellehetetlenített több kamarai rendezvényt is. Mi a helyzet ezzel a konferenciával? 

– Újdonságot jelent, hogy februárban – alkalmazkodva a helyzethez – próbálunk visszatérni a személyes jelenléthez is. A szervezés során nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy az online részvétel mellett, a lehetőségeket kihasználva ezt is biztosítani tudjuk. Új év, új remények – az MGYK február 25-i konferenciája eléAz Országos elnökség, a Kommunikációs Bizottság tagjai, valamint a megyei elnökök személyesen vehetnek részt rajta. A személyes jelenlétet elősegíti az, hogy a gyógyszerészek hivatásuknál fogva három oltás felvételén vannak túl.

– Korábbi rendezvények technikai lebonyolítása a Medukator rendszerén keresztül történt. Várható valamilyen változás ezzel kapcsolatban?

– A technikai lebonyolítást most is a Medukatoron keresztül történik majd. Korábbi tapasztalataink alapján mondhatjuk, megfelelő minőséget tudnak biztosítani. Az online részvevőknek lehetőségük nyílik közvetlen kommunikációra is, ugyanis a Medukator üzenőfalat fog üzemeltetni, ahol választ kaphatnak feltett kérdéseikre.

Változás volt a szervezés során, hogy a területi szervezetek szerepvállalása megnőtt több szempontból is. A részvevők regisztrációján könnyítettünk, a szokott csatornán (www.mgyk.hu) kívül a megyei szervezetek tagjaikat összegyűjtve juttatták el a jelentkezést a Békéshelphez. Fontos tudni, hogy a kamarai jelentkezésen kívül, a Medukator oldalán is regisztrálni kell. Aki ezt már korábban megtettte, az automatikusan be tud lépni a konferencia oldalára.

– Hogyan sikerült megoldani, hogy a gyógyszerészek térítésmentesen vehetnek részt a konferencián?

– A rendezvény megtartására a Miniszterelnökségtől támogatást kaptunk, így biztosítani tudjuk a térítésmentes részvételt mindenki számára.

– A konferencia az „A gyógyszertárak szerepe és kompetenciái a szükségletalapú gyógyszerellátás rendszerében” címet viseli. A szakmaiakon kívül milyen más céljaik vannak vele?

– A Kamara kiemelt célja a gyógyszerészek közösségének erősítése. Számtalan lépés történt ebben az irányban az elmúlt két évben, csak néhány példa: megalakult az Ifjúsági Állandó Bizottság, létrejött a gyógyszerészek Facebook-csoportja, elindult a Kamara YouTube csatornája. E mellett a másik a kollégák tájékozódásának elősegítése.  Hajlamosak vagyunk ugyanis felületesen követni a közösségi válaszokat és mind azt a tevékenységet, amit a Kamara végez. Sokan úgy érezik, lassan mennek a dolgok, és nem veszik észre azt a küzdelmet, tenni akarást, amely a megváltozott körülmények között továbbra is jellemezi a Kamarát. Kezdeményeztük az árrés, a generikus ösztönző, a szolgáltatási díj, a működési célú támogatás – fiókgyógyszertár, ügyeleti szabályozás – a finanszírozás korrekcióját, a nagykereskedők-rendszergazdák-gyógyszertárak kapcsolatának átgondolását, a marketing, a franchise, a gyógyszertár-áthelyezés újraszabályozását, az adminisztrációs terhek csökkentését, a személyi jogos gyógyszerészek menedzsment jogai áttekintését, az elavult jogszabályok felülvizsgálatát, a helyettesítő gyógyszerészek tevékenységének szabályozását, a szakképzés pontosítását, az EESZT-NEAK vényíró szoftver létrehozását.

A gyógyszerészek közösségében újra erősödnie kell az önérték tudatának, hisz diplomás szakemberként doktori címmel rendelkezve nélkülünk egyetlen orvosi szakma sem tud gyógyítani, mi vagyunk a gyógyszerbiztonság őrei, a gyógyszeralkalmazás szakértői, az adherencia záloga, nélkülünk nincs biztonságos gyógyszerellátás, amit a gyógyszertáraink többségi tulajdonosaiként, azok szakmai vezetőjeként, kizárólagos gyógyszerkészítési joggal felruházva teszünk. A klinikai gyógyszerelés első számú felelősei is mi vagyunk, tevékenységünk a gyógyszeriparban is megkerülhetetlen.

– Mivel gazdagodhatnak azok, akik részt vesznek a konferencián?

– Új év kezdődött nem régiben, gyakorlatilag immár második éve a veszélyhelyzeti szabályozás határozza meg mindennapjainkat. Átalakult az egészségügy, mindennaposak a félelmek, nap mint nap reményekkel tele kelünk fel, megyünk a munkahelyeinkre, bízunk abban, hogy családunk, szeretteink, barátaink, betegeink közül senki sem fertőződik meg a titokzatos kórral, de sokszor meg kell állnunk kicsit elcsendesedünk, visszaemlékezünk a múltra és elmondani egy imát elvesztetteink után. Az egészségügyben dolgozók, köztük mi gyógyszerészek is áldozatos munkánkkal tartjuk nyitva gyógyszertárainkat, jelentünk támaszt az egyedüli egészségügyi intézményként, ahol mindig szemtől szemben állva adjuk a tanácsot, bátorítunk, empatikusan hallgatjuk a szomorú történeteket, amelyek sokszor a járvány borzalmairól szólnak, de előfordul az is, hogy a betegek csak az egészségügyi intézmények korlátozott elérhetőségét zúdítják ránk.

A bezártság, a korlátozások lehetőséget adnak arra, hogy elgondolkodjunk azon, a túl nyitott élet vajon többet tud-e adni annál, mint amikor jobban figyelnünk kell önmagunkra, családunkra, barátainkra, betegeinkre és az egész társadalom problémáira? Nehéz a válasz, egy azonban biztos: a megváltozott világ megváltozott válaszokat vár tőlünk a napi feladatok teljesítése során. A reakcióink is megváltoztak a problémák felbukkanása során, sokszor feszültek vagyunk, bezárkózunk, egyedül akarjuk a válaszokat megadni. Sokszor megfeledkezünk arról, hogy a gondokra adott választ egy közösség hatékonyabban tudja kialakítani, képviselni, közvetíteni. Az elmúlt két év ezt a közös gondolkodást is háttérbe szorította egy kicsit – talán a konferencia segít ezen a helyzeten is javítani. Reményeink szerint a pandémia elmúltával még ebben az évben akár a szokásos Vándorgyűlést, akár a Gyógyszerész Köztestületi Napokat már személyes jelenléttel tudjuk megrendezni.

Várom kollégáink jelentkezését, találkozzunk 2022. február 25-én 9.30-kor az on-line térben az alábbi címen:

https://medukator.eu/webinarium/europa-jovoje--gyogyszereszi-nezopontbol-a-gyogyszertarak-es-a-gyogyszereszek-szerepe-es-kompetenciai-a-szukseglet-alapu-gyogyszerellatas-rendszereben !

B. Zs.

Új év, új remények – az MGYK február 25-i konferenciája elé

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél