Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2020. november 09.
Új formátumú felírási igazolás

Dr. Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgató-helyettese tájékoztatott, hogy az elmúlt napokban ingyenesen, új formátumú felírási igazolásokat bocsátottak az orvosok rendelkezésére. Az új papír FIG mérete és beosztása megegyezik a hagyományos vényével, de kék színű és legfelül szerepel rajta a „FELÍRÁSI IGAZOLÁS” felirat. Továbbá – hasonlóan az orvosi vényhez – biztonsági elemekkel ellátott és sorszámozott.

A főigazgató-helyettes asszony tájékoztatása szerint erre azért került sor, mert július 1-ig a papír alapú FIG nyomtatása a NEAK által rendszeresített vényekre volt lehetséges, de ez az előírás megszűnt és a papír FIG formátumával kapcsolatban új előírás nincs. Ugyanakkor jogszabályban előírt helyzetekben a papír FIG adása továbbra is kötelező. Az orvosok rendelkezésére bocsátott papír FIG-ekkel az orvosoknak egyszerűbbé válik a papír FIG nyomtatása (szoftvert sem kell módosítani) és a betegek számára is egyértelműbbé válik a vény és a felírási igazolás megkülönböztetése. Főigazgató-helyettes asszony reméli, hogy ezzel a gyógyszertárak számára is biztonságosabbá válik a papír FIG alapján kezdeményezett expediálás és a dupla kiváltások gyakorisága is csökkenni fog.

Az új formátumú papír FIG-gel a NEAK a koronavírus-járvány végéig tervezi ellátni az orvosokat, akiknek nem kötelező ezek használata.

 

Budapest, 2020. november 9.

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél