Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2021. február 22.
Új irányelvek alapján újulhat meg a hazai gyógyszerészképzés - Kossuth Rádió

A Kossuth Rádió  "Jó reggelt, Magyarország!" című,  február 22-i műsorában dr. Hankó Zoltánt kérdezték a megújult gyógyszerészképzésről.

A beszélgetés itt hallható:

A beszélgetés leirata itt olvasható:

Új irányelvek alapján újulhat meg a hazai gyógyszerészképzés az egészségtudományi egyetemeken

Mv: Új irányelvek alapján újulhat meg a hazai gyógyszerészképzés az egészségtudományi egyetemeken. A Magyar Rektori Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Bizottságán keresztül a Magyar Gyógyszerészeti Kamara és négy szaktudományi kar közös javaslatcsomagot juttatott el az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak. Hankó Zoltánnal Czinege Levente beszélgetett.

R: Milyen irányelvek alapján szükséges megújítani a képzést?

Hankó Zoltán, elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara: Hadd kezdjem azzal, hogy tavaly ősszel kapott a gyógyszerész szakma felkérést az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól a rektori konferencián keresztül, hogy a gyógyszerkérdés, képzés és kimeneti követelményeit gondoljuk újra. Nézzük meg, hogy az elmúlt hat-hét évben, ami képzési és kimeneti követelmények hatályban voltak, abban mit, hogy, milyen módon kell módosítani. És ezt a módosítást, pontosabban erre a javaslatot a négy gyógyszerészképző hely és a kamara elvégezte.

R: Mi tudható arról a javaslatcsomagról, amelyben ezt a megújulást tárgyalják?

Hankó Zoltán: Az egyetemi képzés során rögzíteni kell azt, hogy a végzéskor a diplomás gyógyszerésznek milyen ismeretekkel, tudással kell rendelkeznie, milyen képességek birtokában kell lennie, milyen legyen az attitűdje a szakmájához, a szakma végzéséhez, és ugye milyen autonóm szakember személyiséggé válhasson az ötéves képzést követően. Ezek figyelembe vételével kell a képzés során egyértelműsíteni, hogy milyen tárgyakat, milyen óraszámmal, és milyen kreditpontot elérve lehet a fiataloknak tanítani.

R: Hogyan csoportosíthatóak majd az új tantárgyak?

Hankó Zoltán: Nagy újítás a korábbiakhoz képest, hogy elsősorban kompetenciában kezdtünk el gondolkodni, és azt próbáltuk meg megnézni, hogy a különféle szakterületeken, hogyha elhelyezkedik a gyógyszerész, tehát elmegy közforgalmú gyógyszertárba, kórházba, klinikára, vagy az iparba dolgozni, a hatósághoz, vagy valamilyen kutatói munkakörben helyezkedik el, hogy ezekben a különböző munkakörökben neki milyen tudással, milyen ismeretekkel, milyen képességekkel, attitűddel kell rendelkeznie. Ezekhez a különféle munkahelyi elvárásokhoz, követelményekhez próbáltuk meg igazítani mindazt a szempontrendszert, amit végül megfogalmaztunk a képzési és kimeneti követelményekbe. Tekintettel arra, hogy maga a gyógyszerész diploma egységes, de ezzel a gyógyszerészi diplomával nagyon-nagyon sok helyre lehet elmenni dolgozni, ezért ez egy nagyon komoly kihívás a képzésben résztvevő oktatóknak, de hát maguknak a gyógyszerész hallgatóknak is. Természettudományi ismeretekkel, az orvos, egészségtudományi és a társadalomtudományi ismeretekkel is megfelelő módon rendelkezzenek. Amikor ők a közforgalomban helyezkednek el, tehát a lakossági gyógyszerellátásban, és számaink azt mutatják, hogy körülbelül a végzős gyógyszerészek 70-75%-a ezen a területen helyezkedik el, nekik egyszerre kell tudni a gyógyszer szakértői feladatokat és ismereteket, és a gyógyszeralkalmazás szakértőjeként segíteni kell tudni kell neki a beteget, hogy a gyógyszernek minden jó előnyös hatását élvezni tudja, és el lehessen kerülni azokat a kockázatokat, amelyek egyébként a nem jó gyógyszerhasználathoz kapcsolódóan fennállhatnak.

R: Mit gondol, melyik évfolyam tanulhat leghamarabb az új képzési formában, és mennyivel ér majd többet az ő diplomájuk a munkaerőpiacon?

Hankó Zoltán: Azt reméljük, hogy a rendelet idén az első félévben ez megjelenik, akkor ezeket a szempontokat értelemszerűen a szeptemberben elinduló képzésben már az elsőévesek, sőt már a másod-, harmad-, negyed-, ötödéves gyógyszerészhallgatóknak a képzésébe is beépítik. Szerencsések vagyunk abból a szempontból, hogy a négy gyógyszerészképző egyetem vezető oktatóival közösen alkottuk meg ezeket a követelményeket, pontosabban a javaslatokat, velük konszenzus van. Ebből adódóan elkötelezett mindeni abban, hogy ezekre a módosításokra, változásokra minél hamarabb sor kerüljön. Ami pedig a munkaerő-piaci lehetőségeket illeti, én azt látom, hogy a közforgalomban és a klinikákon, kórházakban gyógyszerészhiány van. Az iparnak a friss, fiatal, frissen végzett gyógyszerészhallgatók felvételére a kapacitása évente legalább negyven-ötven fő. És hát az akadémiai területen, tehát a kutatásban, egyetemi oktatói területen dolgozó kollégáink is szép számmal vannak. Tehát azt kell mondanom, hogy a munkaerőpiacon ezzel a diplomával nagyon könnyen és gyorsan el tudnak helyezkedni. A friss diplomások közül talán a gyógyszerészek azok, akiknek a leghamarabb sikerül elhelyezkedni, még egyszer mondom, bármelyik területet is választják.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél