Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2023. június 21.
Újabb előrelépés az online gyógyszerforgalmazás szabályozásának előkészítésében

Kollégáim jelezték, hogy a Kamara zárt Facebook-csoportjában néhány nappal ezelőtt közzétett tájékoztatással kapcsolatban, amely „Újabb lépés az online gyógyszerforgalmazás szabályozásának előkészítésében” címmel jelent meg, többen további információkat kértek. A június 13-i keltezésű tájékoztatót kibővítve az alábbiakról tudok tájékoztatást adni:

  1. A gyógyszerek csomagküldéssel történő kiszolgáltatását – kamarai kezdeményezésre – a parlament 2022. január 1-i hatályba lépésű törvénymódosítással megtiltotta. A tiltás ellenére egyes piaci szereplők ezt továbbra is ellenzik és ezzel nem harmonizáló gyakorlatot folytatnak.
  2. A Kamara által képviselt álláspontot – részletes indoklással – a jogszabálymódosítással párhuzamosan, majd azt követően a Gyógyszerészi Hírlapban és a Kamara rendelkezésére álló többi kommunikációs felületen közzétettük.
  3. A Kamara álláspontja a témában azóta sem változott:

          – a csomagküldés nem engedélyezhető arra engedéllyel nem rendelkező vállalkozások és                      nagykereskedők részére sem,
          – a gyógyszerek házhoz szállítással történő értékesítése (a) a gyógyszertárak érdekkörében, (b) a személyi jogos gyógyszerész felelősségére, (c) a tevékenységet nemzeti érdekkörben tartva, (d) a megrendelést a legközelebbi gyógyszertárhoz csatornázva (e) a szakmai előírásokat betartva (pl. gyógyszerbiztonsági validálás, gyógyszerészi gondozás) lehetséges,
          – az offline (officinában történő) és az online (internetes gyógyszerkereskedelem) szabályozásának harmonizálása szükséges.

     4. Az ezzel kapcsolatos kamarai törekvésekről a különböző kamarai fórumokon kívül részletes tájékoztatást adtunk (1) a Kamara bikali vándorgyűlésén egy kb. 40 perces előadásban, majd (2) a Gyógyszerészi Hírlap 2023. májusi számának 25. oldalán.

     5. A korábbi közlést az alábbiak szerint bővítjük:

 A BM Egészségügyért Felelős Államtitkárságával folytatott konzultációk után, az OGYÉI-vel közös felkérést kaptunk, hogy az online gyógyszerforgalmazás átfogó szabályozására konszenzusos javaslatot készítsünk. A közös javaslat elkészült, amelyet a hatósággal közösen az államtitkárságra eljuttattuk. Ezzel párhuzamosan elindult egy pilot program előkészítése is, amely a vidék gyógyszerellátását – különös tekintettel a legalább 1500 hátrányos helyzetű gyógyszertárral nem rendelkező településre és az ott élő több, mint 600.000 lakosra – a jelenlegi strukturális alapok megtartásával, a zárt forgalmazási rend szabályainak betartásával, a gyógyszertárakra alapozva, a betegek, szakemberek és a helyi önkormányzati segítők közötti közvetlen digitális kapcsolat megteremtésével biztosíthatja. A pilot program minisztériumi jóváhagyása megtörtént és kormányzati támogatásáról szóló döntés is megszületett. A program hamarosan elindulhat a Kistelepülési Önkormányzatok Országos Szövetségének támogatásával. A projekt figyelemmel kísérésére a Kamara is felkérést kapott. 

 Hankó Zoltán

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél