Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. február 22.
Ülésezett a Területi Elnökök Értekezlete

A Területi Elnökök Értekezlete (továbbiakban: TEÉ) 2019. február 14-én tartotta idei első ülését dr. Brezanóczy Ferenc vezetésével. A megbeszélésen 16 területi szervezet képviselete volt biztosított, a grémium a határozatképességet az ülés végéig megtartotta.

A területi elnökök első naprendként meghallgatták dr. Hankó Zoltán elnök beszámolóját az utolsó ülés (2018. november 29.) óta eltelt időben történtekről. Ebben szó esett az őszi salátatörvényben megjelent, szándékainktól eltérően kevés változásról és az ehhez kapcsolódó feladatainkról, így többek között a tőkeprogram újraaktiválásáról és a homeopátiás szerek patikai forgalmazáshoz kapcsolódó tájékoztatási kötelezettségének szigorodásáról. Az elnök tájékoztatott a rendszergazdák szövetségénél bekövetkezett változásról (az eddigi elnök 2018. december 31-i hatállyal lemondott a szövetségben betöltött tisztségéről), és az egészségügyi hatósággal valamint a politikai vezetőkkel történt egyeztetésekről. Elemezte az e-recepthez kapcsolódó kamarai álláspontot, és a témában a médiában felmerült félreértések kezelését. Ismét terítékre került a gyógyszertári asszisztensképzés. Ennek alakítására a MESZK-kel közös munkacsoport felállítását tervezi a Kamara. Szóba került a Semmelweis Egyetem Hőgyes tömb bővítésének lehetősége; az előkészítő bizottságába a rektor behívta az MGYK, az MGYT és a MAGYOSZ képviselőit. A MOK-kal közös „Válasszon okosan!” kampány ismertetése után tértünk rá a szakgyógyszerészképzésre. Szóba került az erdélyi gyógyszerészek szakképzési lehetősége, továbbá a vidéki gyógyszerészhiány csökkentésére állami ösztöndíjrendszer kezdeményezése is. Ez utóbbival kapcsolatos műhelymunkához az elnök várja a TEÉ képviselőjét. Az elnök ismertette a szakmai és jogi helyzetet a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekkel kapcsolatban. Sajnos a jogalkotás a helyzet kezelésében csúszásban van. A biztonságos étrendkiegészítő programhoz már több mint 1500 gyógyszertár csatlakozott, ezért indulhat a lakossági kampány. És végül az elnöki beszámolóban érintettük az egyedi dobozazonosítási folyamatot is.

Ezután került sor az Euromedic Pharma Zrt. vezetőinek bemutatkozására. A cég gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenységet folytat egész Magyarország területén. Eddig kórházak ellátásával foglakozott. A jövőben a tervei szerint tevékenységében nyitni szeretne a közforgalmú gyógyszertárak felé is.

A TEÉ átbeszélte a március 21-23. között megrendezésre kerülő Vándorgyűléssel kapcsolatos teendőket, amelyet idén Lillafüreden tart meg a Kamara. Az idén is megrendezésre kerül a Patikanap is, melyet június 12-re tervezünk. A központi téma az adherencia lesz. Az országos megnyitó helyszínében még nem született döntés, a Bács-Kiskun megyei szervezet elnöke jelezte, hogy szeretné, ha a megyéjében kerülne sor az országos rendezvényre.

Téma volt az Alkalmazotti Állandó Bizottság előkészítése. A TEÉ átbeszélte és támogatta az Alapszabály Választási Szabályzatához beérkezett módosító javaslatot, melyet Pest megye nyújtott be.  Fontos kérdés idén a választás, hiszen a jelenlegi vezetés mandátuma lejár 2019-ben. Éppen ezért biztosítani kell a minél nagyobb választói részvétel lehetőségét a következő vezetés kiválasztásában. A módosítási javaslatot, mely a részvétel lehetőségének a kiterjesztését célozza, a TEÉ egyhangúlag támogatta. Végül a MOK Komplex biztosító ajánlatát tekintette át a testület, és alakította ki álláspontját.

Dr. Brezanóczy Ferenc

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél