Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. június 12.
Útjára indult a gyógyszertári adherencia-program – az Országos Patikanap központi megnyitójáról

A XVI. Országos Patikanap központi megnyitójára június 12-én a kecskeméti Pajzs Patikában került sor, amikor is útjára indult a „Komplex gyógyszertári adherencia-fejlesztő program”.

A 2004. június 4-én lezajlott I. Patikanap sikere után, az elmúlt tizenöt év során e napok jelentősége folyamatosan növekedett és célkitűzéseik is folyamatos fejlődésen mentek keresztül. A gyógyszertárak által nyújtható szolgáltatások bemutatása és megismertetése mellett új, szakmailag indokolt törekvések is megjelentek. A Patikanaphoz kapcsolódóan indul el minden évben az a szakmai program is, amely az azt követő hónapokban a gyógyszerészek népegészségügyi aktivitásának fókuszába kerül. Az idei téma a „Komplex gyógyszertári adherencia-fejlesztő program” indítása. A program célja a betegek gyógyszerhasználati együttműködésének erősítése.

Útjára indult a gyógyszertári adherencia-program – az Országos Patikanap központi megnyitójárólA június 12-i, a kecskeméti Pajzs Patikában tartott ünnepélyes központi megnyitón a szervező Kamara vezetői mellett megjelentek a szakmai társszervezetek (MGYT, MAGYOSZ, Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége) mellett az OGYÉI vezetői, Kecskemét és Bács-Kiskun megye politikai vezetői, valamint az orvosi és szakdolgozói társszervezetek, továbbá a betegszervezetek vezető képviselői is.

Az összejövetel dr. Fang Simon, az MGYK Bács-Kiskun Megyei Szervezete elnöke köszöntő szavaival vette kezdetét, aki egyben a moderátor szerepét is betöltötte. Elsőként a házigazda, Ponicsán Imréné dr. személyi jogos gyógyszerész mondott köszöntő beszédet, aki örömének adott hangot, hogy a megnyitónak a Pajzs Patika adhat otthont.  Ezt követően röviden összefoglalta a jogelőd nélküli gyógyszertárként, családi vállalkozás keretei között létesített gyógyszertár immáron 29 éves történetét, kiemelve a szakemberképzésben is betöltött szerepüket. Mint mondta, kiváló, jól együttműködő csapat alakult ki a munkatársakból, és egyúttal köszöntött minden kollégát, akik ezen a napon is a tára mögött állnak.

Útjára indult a gyógyszertári adherencia-program – az Országos Patikanap központi megnyitójárólDr. Fang Simon személy szerint is komoly megtiszteltetésként említette beszédében, hogy az országos rendezvényre a megyei kamara közreműködésével Kecskeméten kerülhetett sor. A továbbiakban a helyes gyógyszerhasználatról, az adherencia fontosságáról ejtett szót, ugyanis az interneten számos információ kering, a betegek nehezen tudnak kiigazodni köztük, így egyre inkább szükség van a gyógyszerészek tudására és a személyes konzultációra. Ezt követően röviden bemutatta a megye gyógyszerellátását.

„A Kormány elkötelezett a tekintetben, hogy a magyar patikák a magyar gyógyszerészek kezében maradjanak” – tolmácsolta dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott írásos szavait. (Parlamenti nap lévén ugyanis Nyitrai Zsolt – és a térség országgyűlési képviselői – személyesen nem tudtak részt venni a megnyitón.) A köszöntő levélben a miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezettek a gyógyszerészek mellett, közös eredménynek tekintik, hogy kivezették a szakmát a liberalizáció okozta károkból. Kiemelte a Kamara és Kormány közti együttműködés jelentőségét.

Ezt követően dr. Hankó dr. Csányi Péter, az EMMI helyettes államtitkárának üdvözlő szavait ismertette, aki hivatalos elfoglaltsága miatt csak a megnyitót követő konferencián tudott részt venni. 

Dr. Raffay Bálint, az OGYÉI főigazgató-helyettese mondandóját az MGYK és az OGYÉI közti viszony rendezésével kezdte, ezt írásban is rögzítették. A továbbiakban a Belső Minőségügyi Kézikönyvet méltatta, amely lektorálásában részt vett a hatóság. „Minden szempontból elfogadható kézikönyv született, ami nagyon hasznos lesz az ellenőrzések során is” – emelte ki. A magyar betegek biztonságos gyógyszerellátása közös érdekünk – folytatta. Szólt a szerializációról is, ami nagy kihívás, de dicséretes erőfeszítések történtek ez ügyben. Végezetül kiemelte, hogy a patikák, a Kamara és hatóság együttműködése csak nyerteseket eredményez.

Prof. dr. Szökő Éva, az MGYT elnöke a biztonságos gyógyszerhasználat fontosságát, az adherencia növelését hangsúlyozta. Ez a harmadik alkalom, hogy az MGYT is részt vesz a patikanapi programban – hívta fel a figyelmet az együttműködésre. A lakosság felé való nyitásról, annak fontosságáról is szólt – nemcsak az idősebbek, de a fiatalok, sőt a gyerekek felé is szükséges ez, hogy betekintést nyerjenek a gyógyszerészet sokrétűségébe, szépségébe.

Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója az orvostársadalom nevében is köszöntötte a részvevőket. Miután megosztott néhány adatot a légzőszervi betegségekkel kapcsolatban, felhívta a figyelmet annak a nagyszámú találkozásnak a fontosságára, ami a betegek és a gyógyszerészek között történik nap mint nap.  Útjára indult a gyógyszertári adherencia-program – az Országos Patikanap központi megnyitójárólA terápiás hűség megvalósítása érdekében elengedhetetlen a partneri kapcsolat kialakítása, a gyógyszerészeknek hatalmas szerepük van ebben. Ezt követően kitért az MGYK és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság közötti együttműködési megállapodásra, a betegek érdekében indított közös adherencia-programra.

Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia köszöntötte ezt követően a részvevőket és egyben tolmácsolta a térség országgyűlési képviselőinek üdvözletét, akik az említett parlamenti nap miatt nem tudtak jelen lenni a rendezvényen. A polgármester asszony felhívta a figyelmet azokra az önkormányzat előtt lévő egészségfejlesztéssel kapcsolatos koncepciókra, amelyek kidolgozása még folyamatban van. „Ezek átfedik a mai nap témáját” – mondta. Számos közös pont található a gyógyszerészek és az önkormányzat egészségfejlesztéssel kapcsolatos gondjai, feladati, céljai között – emelte ki. Fontos, hogy közösen találjanak választ a gondokra, és együtt feleljenek meg az új kihívásoknak

Dr. Illés Zsuzsa, a MAGYOSZ igazgatója is köszöntötte a megnyitó részvevőit. „A MAGYOSZ sikerének a kulcsa a gyógyszerészek kezében van” – e szavakkal is kifejezésre juttatta a gyógyszerészek áldozatos munkája iránti megbecsülését. Megköszönte az eddigi közös munkát, aminek eredménye, hogy a gyógyszeripar a nemzetgazdaság egyik legjelentősebb ágazatává vált. Üdvözölte a most induló adherencia-programot, mint mondta, „szükség van egy hídra a MAGYOSZ és a betegek között”. Kitért a Kamarával való együttműködésre, hangsúlyozva a szerializációval kapcsolatos, európai szinten is kiemelkedő munkát.                                     

„Szorosan együtt dolgozunk a mindennapokban” – dr. Feller Antal, a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetsége alelnöke, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója következett ez után. A közös munka eredménye, hogy hamis gyógyszer a zárt forgalmazási láncban nem került forgalomba. Mint mondta, rengeteg feladat áll előttünk, az információ özönben nehezen tájékozódnak a betegek, itt van nagy szerepe a gyógyszerészeknek, és ebben a Hungaropharma minden segítséget megad.

Útjára indult a gyógyszertári adherencia-program – az Országos Patikanap központi megnyitójárólVégezetül dr. Hankó Zoltán mondott köszönetet a házigazda patikának, a megyei kamarának, a kollégának és a vendégeknek. Mint elmondta, az eddigi tizenhat Patikanap közül személy szerint is ezt tartja a legfontosabbnak. Míg korábban, a rendezvénysorozat indulásakor a gyógyszerészek a társadalom figyelmét szerették volna felkelteni, a strukturális rendszerváltás idején a többségi gyógyszerészi tulajdon megteremtése volt a legfőbb hívó szó. De nemcsak ez volt a cél, hanem az is, hogy a gyógyszerészek a szakmai lelkiismeretüknek megfelelően végezhessék munkájukat. Ennek ma már megvannak a feltételei Most a szakmai rendszerváltás kiteljesítése a fő feladat.– ennek pedig a hívószava az adherencia-fejlesztés lehet. Ezt követően bejelentette a „Komplex gyógyszertári adherencia-fejlesztő program” indulását, aminek a sikere nemcsak azon múlik, hogy a gyógyszerészek megfelelően végzik-e a feladataikat, hanem azon is, hogy erre lesz-e a társadalom részéről valódi igény.

A megnyitót az adherencia program indításával foglalkozó konferencia követte, amelyre a Pajzs patika szomszédságában lévő Szentgyörgyi-Albert Egészségügyi Szakközépiskolában került sor. Erről a későbbiekben számolunk be.

A Pajzs Patika előtt egész nap lehetőségük nyílt az érdeklődőknek a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” szűrőkamionjában több, az egészséggel kapcsolatos paraméter ellenőrzésére.

mgyk.gyh

Fotó: dr. Nagy Vilmos

Útjára indult a gyógyszertári adherencia-program – az Országos Patikanap központi megnyitójáról

 Dr. Fang Simon és Ponicsán Imréné dr.

Útjára indult a gyógyszertári adherencia-program – az Országos Patikanap központi megnyitójáról

Prof. dr. Szökő  Éva, dr. Hankó Zoltán, dr. Raffay Bálint

Útjára indult a gyógyszertári adherencia-program – az Országos Patikanap központi megnyitójáról

Dr. Kovács Gábor

Útjára indult a gyógyszertári adherencia-program – az Országos Patikanap központi megnyitójáról

Szemereyné Pataki Klaudia 

Útjára indult a gyógyszertári adherencia-program – az Országos Patikanap központi megnyitójáról

 Dr. Illés Zsuzsa

 Útjára indult a gyógyszertári adherencia-program – az Országos Patikanap központi megnyitójáról

Dr. Feller Antal

Útjára indult a gyógyszertári adherencia-program – az Országos Patikanap központi megnyitójáról

Útjára indult a gyógyszertári adherencia-program – az Országos Patikanap központi megnyitójáról

 

 

2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA