Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2018. november 15.
Válasszon okosan címmel országos betegtájékoztató kampányt indít a MOK az MGYK közreműködésével

Válasszon okosan címmel országos betegtájékoztató kampányt indít  a MOK az MGYK közreműködésévelKözös sajtótájékoztatót tartott november 14-én a MOK és az MGYK, amely témája a Válasszon okosan című országos betegtájékoztató kampányt indítása volt.

November 14-én a MOK székházában dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke és dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke közös sajtótájékoztatót tartott, amely témája az a most induló plakátkampány, amelyben arra szeretnék a betegek figyelmét felhívni, hogy ne terheljék feleslegesen az ügyeletet és a sürgősségi osztályokat, hanem az állapotuk súlyosságának valóban megfelelő gyógymódot válasszanak maguknak. E célt plakátokkal és szórólapokkal próbálják elérni, amelyeket kórházakban, illetve rendelőkben, gyógyszertárakban helyeznek ki. A tájékoztató anyag egy-egy oldalon azt sorolja el, hogy milyen panaszokkal érdemes a patikushoz, melyekkel a háziorvoshoz, esetleg a háziorvosi ügyelethez fordulni, s milyen esetekben kell hívni a mentőket vagy felkeresni a legközelebbi sürgősségi osztályt.

Éger István, egyebek mellett elmondta, miután naponta szembesülnek azzal, hogy a sürgősségi fogadóhelyek már nem győzik a rájuk zúduló tömeget, így egyeztettek Hankó Zoltánnal, majd döntöttek, hogy közösen lépnek. Hankó Zoltán ugyanakkor kiemelte, a diagnózis és a terápia meghatározása orvosi feladat, ugyanakkor a gyógyszerészek meghatározott kompetenciával vesznek részt az egészségügyi ellátórendszerben, s nem csak a gyógyszerbiztonságért kell felelősséget vállalniuk, hanem segíteniük az öngyógyítást, az öngyógyszerelést is. 

A két kamarai elnök megállapodása értelmében valamennyi gyógyszertárba kiszállítanak plakátot, amelynek officinai kihelyzését kérik, továbbá minden gyógyszertár kap szórólapokat is, amelyeket a betegeknek átadhatnak. A gyógyszertárakba várhatóan néhány héten belül ezek az anyagok megérkeznek.

mgyk.gyh

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél