Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. március 28.
Van recept a túlélésre - Csath Róza interjúja dr. Hankó Zoltánnal az MGYK elnökével - Békés Megyei Hírlap 2012. március 26.

BIZTONSÁG


A gyógyszertárakat óvná a reklámcsapdától a kamara - 4. oldal

A patikai reklámtevékenység jelenlegi gyakorlata nem jó a betegeknek és árt a szakma iránti bizalomnak. A Magyar Gyógyszerészi Kamara éppen ezért szeretné szakmai mederbe terelni a patikai marketinget.

 

"Az elmúlt négy évben bezárt gyógyszertárak fele tavaly szűnt meg. Hogy jutottak idáig a patikák és milyen fordulatban bízhatnak? "

- kérdeztük dr. Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét, aki a napokban Békéscsabán találkozott a megyei szervezet elnökségi tagjaival. "

-  A patikaliberalizáció következményeként 2007-től 2010-ig kétezerről kettőezerötszázra emelkedett a patikák száma, ám a működtetésre fordítható közösségi pénzek és a betegek által fizetett térítési díjak összege évek óta változatlan. Ma már egyre több gyógyszerész kénytelen bezárni, így jelenleg 2400-nál is kisebb a patikaszám. Ebben a helyzetben a gyógyszertárak azokat a szolgáltatási feladataikat sem tudják rendesen ellátni, amelyekért életre hívták őket. Ezért kértük a kormányt, hogy több pénzt már ne vonjon el az ágazatból, vagy ha igen, akkor a gyógyszertáraknak teljes körű kompenzációt biztosítson. "

 

Sokak szerint a gyógyszertári marketingben is rendet kellene vágni.

- "Egyetértek, mert nem jó az a gyakorlat, amelyik a gyógyszerek fogyasztásnövelését célozza. Itt nem a multik és a gyógyszerészek által tulajdonolt gyógyszertárak közötti vitáról van szó, hanem arról, hogy nem szabad a forgalomnövelés érdekében a betegekre rátukmálni a számukra felesleges termékeket. "

 

Az étrend-kiegészítők piaca átláthatatlan terep a betegeknek. Éreznek-e önök e téren felelősséget?

-  "Igen, ezért az Étrendkiegészítő Gyártók Szövetségével együttműködési keret-megállapodást kezdeményeztünk. A lényege, hogy a gyógyszertárakba kerülő termékekről minden információ a rendelkezésünkre álljon és mindegyik minőségileg garantált termék legyen, hasonlóan a gyógyszerekhez. Ennek érdekében a szövetség vállalja egy védjegy bevezetését is. "

 

Gyakori elszenvedői a patikák rablásoknak, betöréseknek. A kamarát foglalkoztatja-e ez a jelenség?

- "Erre a jogalkotók is gondoltak, másfél éve törvénymódosítással a gyógyszerészeket is közfeladatot ellátó személyeknek minősítették. Mi ezzel párhuzamosan arra kértük a települési önkormányzatok szövetségét, továbbá a rendőrséget, legyenek segítségünkre a gyógyszertárak előtti területek bekamerázásában. Ez az ország több területén már megtörtént. "

 

Miképp alakul a gyógyszerészek iránti közbizalom?

 - "Egy friss nemzetközi felmérés szerint, amely a gyógyszerészek iránti bizalmat uniós összehasonlításban elemzi, a magyar kollégák dobogós helyen állnak. Egy korábbi hazai felmérés pedig azt vizsgálta, hogy az emberek kiknek az ajánlását mekkora súllyal veszik figyelembe a vény nélküli gyógyszerek, étrend-kiegészítők és egyéb termékek vonatkozásában. Ott egy-két százalékponttal az orvosoknál is jobbak voltunk. Ezzel együtt az elmúlt néhány év liberalizációs történései rontották az elfogadottságunkat. A gyógyszertárak egy részében a tulajdonosi akarat nyomására a kereskedelmi szempontok dominánsak. Márpedig ott, ahol akcióznak, és klasszikus kereskedelemtechnikai eszközöket alkalmaznak, a termék és a szolgáltató iránti bizalom is nagyon gyorsan erodálódik. Azonban ennek ellenére is elmondhatjuk, hogy a magyar betegek a magyar gyógyszerészeket abszolút respektálják.

Csath Róza
Békés Megyei Hírlap 2012. március 26.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél