Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2014. június 05.
XI. Patikanap - médiamegjelenések - Sajtószemle! - 2014. 06. 05. - mgyk.hu
A XI. Országos Patika Nap rendezvényeiről, kedden délután az Inforádió és az OrientRádió hullámhosszán tájékozatta a lakosságot dr. Horvát-Sziklai Attila a Magyar Gyógyszerészi Kamara ügyviteli vezetője, de az orientpress.hu oldalán már "olvasható" is  beszélgetés:
 
Orientpress.hu

Mit rejtenek a gyógyszertárak?

 
Mivel foglalkozik a gyógyszerész? Mennyi idő alatt és hogyan készülnek el a gyógyszerek? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatnak választ azok, akik ellátogatnak a XI. Országos Patikanap alkalmából rendezett programokra június 4-én, szerdán. „Egyre több kérdéssel, tünettel, egészségügyi problémával keresik fel a páciensek a gyógyszerészt, így elmondható, hogy javul a magyar lakosság egészségtudatossága” – mondta el kérdésünkre Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Hivatalának vezetője.

 
 
 
 
MTI - Egészségügy-patikák

Patikanap - Fókuszban az egészséges táplálkozás és a dohányzás okozta megbetegedések

    Budapest, 2014. június 3., kedd (MTI) - Országos patikanapot tartanak szerdán, az idei rendezvény fókuszában az egészséges táplálkozás, az emésztési zavarok és a fogyókúra egymáshoz szorosan kapcsolódó területei állnak. A tizenegyedik alkalommal meghirdetett esemény országos megnyitója Gödön lesz.
    A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) által szervezett rendezvényen - kapcsolódva a dohányzásellenes népegészségügyi programhoz - a patikanap fő témái mellett megjelenik a COPD megelőzése és kezelése is. A COPD, a krónikus obstruktív tüdőbetegség egy krónikus légúti szűkülettel járó betegség, kiváltó oka legfőképpen a dohányzás. Magyarországon mintegy ötszázezerre becsülik az e betegségben szenvedők számát, ugyanakkor a diagnosztizált betegek száma alig éri el a kétszázezret.
    A MGYK közleménye szerint a csatlakozó gyógyszertárakban szűrővizsgálatokkal, egészségügyi tanácsadással fogadnak minden érdeklődőt. 
    A patikanapon immár hagyományosan a patikamúzeumok - Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Kőszegen, Pécsen, Sopronban, Székesfehérváron - is különböző programokkal várják a látogatókat.
    Az eseményt 2004 óta rendezik meg Magyarországon, minden évben június első szerdáján tartják.
bed \ bám \ bhi
 
MTI 2014. június 3., kedd 12:11

(Az MTI közleményt többek között átvette az inforadio.hu, a hirado.hu, a metropol.hu, az egeszsegtukor.hu, az mno.hu, a pecsiujsag.hu, a zipp.hu, a gyorplusz.hu és mon.hu)
MTV1 - Ma reggel - 2014. 06. 04. - mediaklikk.hu/mediatar

XI. Országos Patikanap - M1 - Ma reggel

 
Reggel, dr. Horváth-Sziklai Attila tájékoztatta a nézőket a XI. Patikanapról az MTV1 Ma reggel című műsorában.
 
A videoanyagon belül a riport - 1:57:00-tól kezdődik, a beszélgetés a mediatárban (a képre kattintva elérhető) kikereshető!
A baloldali függőleges gördítősávban ki kell választani a Ma reggel c. műsort, majd a 2014. június 4-i adást!
 
XI. Patikanap - médiamegjelenések - Sajtószemle! - 2014. 06. 05. - mgyk.hu
 
 
 
 

MTI - Egészségügy-patikák 

Patikanap - Tiszti főgyógyszerész: felértékelődött a gyógyszerészek szerepe

 
    Göd, 2014. június 4., szerda (MTI) - Az utóbbi időben felértékelődött a medicinák kiadását végző gyógyszerészek szerepe Magyarországon - mondta az országos tiszti főgyógyszerész szerdán Gödön, az idei országos patikanap megnyitóján, hangsúlyozva, hogy a gyógyszerészi gondozás egy szigorú protokollok mentén megvalósuló és hatóság által ellenőrzött folyamat része.
    Cseh Ildikó a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) által 11. alkalommal meghirdetett eseményen kiemelte, hogy a beteg és a gyógyszerész közötti találkozások lehetőséget teremtenek a magas vérnyomás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a magas vércukorszint veszélyeinek, de mindemellett az egészséges táplálkozás és életmód fontosságának bemutatására is.
    Hozzátette, hogy a gyógyszertári munkafolyamatok megismertetésén kívül kiemelt cél az is, hogy bemutassák a szűrővizsgálatok jelentőségét a lakosságnak.     Hankó Zoltán, a gyógyszerészkamara elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a patikanapon mostanra már a nagy népegészségügyi programokba való bekapcsolódásukat is be tudják mutatni. 
    A szakmai szervezet elnöke kitért arra, hogy komoly erkölcsi, szakmai és gazdasági rehabilitáció indult el újra a gyógyszerészetterületén, két évtizeden belül immár másodszor, ennek során társadalmi és egészségügyi kihívásoknak kell tudniuk megfelelni. 
    "Ahhoz viszont, hogy a gyógyszerészi praxis megfelelőképpen tudjon működni, mindenképpen szükség van a gyógyszerész szakmai és egzisztenciális függetlenségére - legyen a gyógyszerészé a gyógyszertár, s ebben legyen szakmailag független -, továbbá a gyógyszerész rendelkezzen a megfelelő kompetenciákkal" - mondta.     Az idei rendezvény fókuszában az egészséges táplálkozás, az emésztési zavarok és a fogyókúra egymáshoz szorosan kapcsolódó területei állnak. A patikanapon - kapcsolódva a dohányzásellenes népegészségügyi programhoz - a fő témák mellett megjelenik a COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség megelőzése és kezelése is. A COPD egy krónikus légúti szűkülettel járó betegség, kiváltó oka legfőképpen a dohányzás. Magyarországon mintegy ötszázezerre becsülik az e betegségben szenvedők számát, ugyanakkor a diagnosztizált betegek száma alig éri el a kétszázezret.     A csatlakozó gyógyszertárakban ezen a napon szűrővizsgálatokkal, egészségügyi tanácsadással fogadnak minden érdeklődőt.
    A patikanapot 2004 óta rendezik meg Magyarországon, minden évben június első szerdáján tartják. 
hda \ bám \ bhi
 
MTI 2014. június 4., szerda 12:32
 
 
 
 
regio1.hu

Patika nap az egészséges táplálkozás jegyében

 
Ma van a gyógyszerészek ünnepe, az Országos Patika Nap. Magyarországon először 2004 júniusában rendezték meg, európai mintára. Az idei patika nap, a korábbiakhoz hasonlóan, a megelőzés és a kezelés fontosságára hívja fel a figyelmet. A szakemberek szerint mindennek az alapja az egészséges táplálkozás.

XI. Patikanap - médiamegjelenések - Sajtószemle! - 2014. 06. 05. - mgyk.hu

 
 
Magyar Hírlap - 2014. 06. 05. (15. oldal)
 

Szigorúan ellenőrzött patikusok, új óhajok

 
A gyógyszerészkamara elnöke szerint a praxisok megfelelő működéséhez szakmai és egzisztenciális függetlenségre van szükség

Jobbágyi Zsófia
 
Lezajlott tegnap az országos patikanap, amelyet tizenegyedik alkalommal rendezett meg a Magyar Gyógyszerészi Kamara. Az esemény fő témája az egészséges táplálkozás és az emésztési zavarok mellett a COPD, azaz elsősorban a dohányzás miatt kialakuló, légúti szűkülettel járó tüdőbetegség megelőzése és kezelése volt.
Felértékelődött a készítmények kiadását végző gyógyszerészek szerepe az utóbbi időben – jelentette ki az országos tiszti főgyógyszerész tegnap Gödön, az országos patikanap megnyitóján. 
Cseh Ildikó hangsúlyozta, hogy a patikusi gondozás szigorú protokoll mentén, hatósági ellenőrzés alatt zajlik. 
A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) eseményén szó esett arról is, hogy a beteg és a patikus közötti találkozások lehetőséget teremtenek felhívni a figyelmet a magas vérnyomás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a magas vércukorszint veszélyeire, de az üzletekbe betérők az egészséges táplálkozásról és életmódról is tájékozódhatnak. 
A főgyógyszerész szerint mellett kiemelt céljuk az is, hogy bemutassák a lakosságnak, mennyire fontosak a szűrővizsgálatok. 
Az MGYK elnöke köszöntőjében rámutatott, hogy komoly erkölcsi, szakmai és gazdasági rehabilitáció indult el újra a gyógyszerészet területén, húsz éven belül már másodszor. Hankó Zoltán jelezte, ezalatt mind egészségügyi, mind társadalmi elvárásoknak is meg kell felelniük. „Ahhoz viszont, hogy a gyógyszerészi praxis megfelelően működjön, szükséges van szakmai és egzisztenciális függetlenségre – legyen a patikusé a patika, amelyben önállóan tud tevékenykedni –, illetve arra is, hogy minden kolléga megfelelő kompetenciákkal rendelkezzen” – emelte ki az elnök. 
A patikanapot egyébként 2004 óta rendezik meg minden évben Magyarországon, június első szerdáján. Az idei rendezvény középpontjában az egészséges táplálkozás, az emésztési zavarok és a fogyókúra egymáshoz szorosan kapcsolódó területei álltak, de a dohányzásellenes népegészségügyi kampányhoz kapcsolódva ebben az évben téma volt a COPD, azaz a krónikusan obstruktív tüdőbetegség megelőzése és kezelése is. A légúti szűkülettel járó betegség kiváltó oka a legtöbb esetben a dohányzás, hazánkban pedig csaknem ötszázezerre becsülik a problémával küzdők számát.
 
 

tv.gyorplusz.hu

Újbaráti patika nap

Kinyitni és mindenkinek megmutatni, milyen szakmai munka zajlik a magyar gyógyszertárakban. Ez az Országos Patika Nap céla, amit idén már tizedik alkalommal rendeznek meg országszerte. A Győr - Moson Sopron megyei megnyitót Győrújbaráton, az Erzsébet Patikában tartották, ahol egész nap felvilágosító és szűrőprogramokkal várták az érdeklődőket.

XI. Patikanap - médiamegjelenések - Sajtószemle! - 2014. 06. 05. - mgyk.hu

A Patika Napon az országos tiszti főorvos a Győr+ - nak azt mondta, a hazai gyógszertárak felkészülten várják a betegeket és mindenkinek segítenek a tudatos gyógyszerhasználatban.

 
 
 
 
híradó.hu
 

Tiszti főgyógyszerész: felértékelődött a gyógyszerészek szerepe

 
A gyógyszerészi gondozás egy szigorú protokollok mentén megvalósuló és hatóság által ellenőrzött folyamat része.
Az utóbbi időben felértékelődött a medicinák kiadását végző gyógyszerészek szerepe Magyarországon - mondta az országos tiszti főgyógyszerész szerdán Gödön, az idei országos patikanap megnyitóján, hangsúlyozva, hogy a gyógyszerészi gondozás egy szigorú protokollok mentén megvalósuló és hatóság által ellenőrzött folyamat része.
 
Cseh Ildikó a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) által 11. alkalommal meghirdetett eseményen kiemelte, hogy a beteg és a gyógyszerész közötti találkozások lehetőséget teremtenek a magas vérnyomás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a magas vércukorszint veszélyeinek, de mindemellett az egészséges táplálkozás és életmód fontosságának bemutatására is. Hozzátette, hogy a gyógyszertári munkafolyamatok megismertetésén kívül kiemelt cél az is, hogy bemutassák a szűrővizsgálatok jelentőségét a lakosságnak. Hankó Zoltán, a gyógyszerészkamara elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a patikanapon mostanra már a nagy népegészségügyi programokba való bekapcsolódásukat is be tudják mutatni.
 
A cikk ide kattintva érhető el!
 
 
 
 
 
 
Hircity.hu ---- 2014. június 04. | Forrás: Hírcity

A kórházi munka hátterében óriás gyógyszertár áll (videó)

 
A XI. Országos Patikanapot ma Győrben a Petz Aladár Megyei Oktatókórház intézményi gyógyszertárában tartották meg gyógyszerészek, orvosok jelenlétében. A győri esemény médianyilvánossága révén a nagyközönség először tekinthet be a kórházi gyógyszertári részleg munkájába.
 
A video a képre kattintva elérhető!
 
XI. Patikanap - médiamegjelenések - Sajtószemle! - 2014. 06. 05. - mgyk.hu
 
 
 
 
 

corvinusradio.hu

Patikanap: fontos a nyitás az emberek felé

Az Országos Patikanaphoz csatlakozva  11. alkalommal tartották meg Sopronban is a patikanapot az Arany Kígyó Gyógyszertárban, ahol egész nap szűrővizsgálatok és tájékoztató jellegű tanácsadás várja az érdeklődőket, akik betekinthetnek a gyógyszertárban zajló folyamatokba, amelyek a gyógyulást szolgálják.

- Van értelme a tudományos áldozatnak, amely a folyamatos fejlődést szolgálja – mondta Dr. Simon István alpolgármester köszöntőjében a soproni patikanapon. Sopron alpolgármestere hangsúlyozta: a tudományos fejlődés eredménye az emberi életminőség javítását szolgálja, így a patikanap is ebben a perspektívában fontos, hiszen ars poetica-ja a prevenció, a megelőzés, az egészség érdekében.

Bárki eljöhet ide, részt vehet különféle szűréseken, tanácsokat és segítséget kaphat egy egészségesebb élethez. Ezért nagy köszönet és tisztelet jár a szervezőknek- tette hozzá az alpolgármester.

Dr. Gangl Teréz, a megyei gyógyszerészkamara elnöke, az Arany Kígyó Gyógyszertár vezetője kiemelte az orvos-gyógyszerész kapcsolat fontosságát a beteg érdekében végzett munka során, ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a nyílt nap során fontos betartani a gyógyszerészi kompetenciákat, ezért a szűrővizsgálatok tájékoztató jellegűek.

A teljes cikk itt érhető el!
 
 
 
 
 
 
Forrás: Makói VTV, 2014/06/04 17:31

Országos Patika Nap, makói megyei megnyitóval - frissvideok.hu

 
Szerdán tizenegyedik alkalommal rendezték meg az Országos Patika Napot. A kezdeményezéshez csatlakozott a makói Kígyó Gyógyszertár, sőt a csongrád megyei megnyitót is ott tartották.
 
A video a képre kattintva érhető el!
 
 
XI. Patikanap - médiamegjelenések - Sajtószemle! - 2014. 06. 05. - mgyk.hu
 


promenad.hu

Koleszterin és vércukorszint mérés a Zrínyi utcai gyógyszertárban

Szerdán délelőtt Makón rendezték meg a 11. Országos Patika Nap Csongrád megyei rendezvénysorozatának megnyitóját, majd délután Hódmezővásárhelyen a Zrínyi utcai patikában koleszterin és vércukorszint méréssel várták a vásárlókat.

 

A cikk ide kattintva olvasható!

 

 

 

szon.hu

Patika nap Nyíregyházán (VIDEÓ)

Nyíregyháza – Kilencedik alkalommal rendezték meg az Országos Patika Napot szerdán, melynek Nyíregyházán a Korona Gyógyszertár adott otthont.

A cikk ide kattintva olvasható!

 

 

 

somogytv.hu

Ingyenes vizsgálatok a patika napon

Fogyni sem szabad mindenáron - erre hívták fel a figyelmet az országos patikanapon. Az éhezés ugyanis anyagcsere zavarokhoz és pszichés problémákhoz vezethet. Érdemes hát szakértő segítséget kérni, mielőtt valaki drasztikus diétába kezd.

- Szépen kinyújtja a karját.

Ingyenes egészségügyi vizsgálatokkal fogadták ma a gyógyszertárakba betérőket. A tizenegyedik Országos Patika Napon, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara az egészséges táplálkozás és a fogyókúra kapcsolatára hívja fel a figyelmet. Azt, hogy valaki küzd-e túlsúllyal, könnyen megállapíthatták a szűrővizsgálatokkal.

A teljes cikk ide kattintva érhető el!

 

 

veszpremtv.hu

Országos Patika Nap Veszprémben

Egész napos vércukor és vérnyomásméréssel, valamint a szénhidrátszegény táplálkozásról és a dohányzásról való leszokásról tartottak tájékoztatást a veszprémi Tündérkert Patikában. A gyógyszertár a 11. alkalommal megrendezett Országos Patika Nap rendezvénysorozatához csatlakozott. A patikák nyílt napján országszerte rendhagyó programokkal készültek a szervezők, az érdeklődők pedig a gyógyszerészek munkájába is bepillantást nyerhettek.

A video a képre kattintva érhető el!

XI. Patikanap - médiamegjelenések - Sajtószemle! - 2014. 06. 05. - mgyk.hu

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél