Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. január 26.
Gyógyszerismertetés: információ vagy reklám? - vg.hu

A receptköteles orvosságok előállítói szabadon dönthessenek a jövőben a betegek tájékoztatásáról - áll az EU ipari biztosának, Günther Verheugennek a három irányelvből álló gyógyszercsomagjában.

A gyógyszercsomaggal az Európai Bizottság újra szabályozná a beteginformációt, és leküzdené a gyógyszerhamisításokat. A beteginformáció irányelvében az októberi verzióhoz képest kevés változott. Eszerint az iparnak lehetővé kellene tenni, hogy a betegeket weboldalakon, kérdésekre adott írásbeli válaszokban és nyomtatott médiumokban informálhassák a felírásköteles gyógyszerekről. A rádiót és a TV-t az irányelv kizárja, mert a betegeket védeni kell a nem kért információktól. Az iparnak csak akkor szabad informálnia, ha kérték.

Az új verzióban világossá tették, hogy az előállítók csak portfoliójuk „értékes innovációiról” tájékoztathatnak, aminek szakmailag korrekteknek, objektíveknek és igazolhatóknak kell lenni. Más gyógyszerekkel való összehasonlítás nem megengedett. Továbbra is tilos a felírásköteles gyógyszerek reklámja szakmai körökön kívül. A gyógyszerészek, orvosok és fogyasztóvédők az információtilalom lazítását kezdettől fogva kritizálták. Kétségbe vonják, hogy lehetséges az elválasztás az információ és a reklám között.

Erősebb változtatások vannak az irányelvben a gyógyszerhamisítások leküzdésében. Az átdolgozott irányelv az átcsomagolást csak szigorú feltételek mellett engedi meg. A reimportőr más dobozba rakhatja a gyógyszert, de azon is fel kell tüntetni a hamisításbiztos jelzést. A gyógyszercsomag bemutatása után még a javaslatokat az Európa Parlamentben és a tagállamokban is meg kell vitatni.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél