Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2008. augusztus 11.
Közel 13 milliárddal csökkent a patikák árbevétele – A kamara kész akár lépni is
A harmaduk veszteséges - Nógrádi Tóth Erzsébet, Világgazdaság

Két év alatt közel 13 milliárd forint árrésveszteséget könyvelhetnek el a patikák a tb által támogatott gyógyszerkörben, miközben a vény nélküli forgalom utáni ilyen jellegű bevétel csupán l,5 milliárddal nőtt. Emiatt a 2300 közforgalmú gyógyszertár közül már az év elején hétszáz veszteséges volt üzemgazdasági szempontból, s a helyzet azóta tovább romlott – mondta a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) alelnöke. Sürgősen be kell avatkozni, hiszen nincs lehetőségük arra, hogy a bevételkiesést költségcsökkentéssel ellensúlyozzák. Pénz híján pedig nem tudnak készletezni, ezért a betegeknek gyakran vissza kell menniük az igényelt orvosságért. Egyre több gyógyszertárnak van határidőn túli kifizetetlen számlája a nagykereskedőknél, akik már nem szívesen hiteleznek a számukra.

A múlt év októberében Gyurcsány Ferenc azt ígérte: a generikus programot segítő patikák veszteségeinek visszapótlására hárommilliárd forintot ad a kormány, hiszen azzal, hogy az olcsóbb hatóanyagú készítményeket ajánlják a betegeknek, ők is hozzájárulnak az egészségbiztosító megtakarításához. Ám az ígéret beváltása késik – mondja az alelnök.

Az új egészségügyi miniszter májusban a gyógyszer-kiskereskedelem érdemi felülvizsgálatát ígérte a kamara közgyűlésén. Felvetődött például, hogy a gyógyszerészek is pénzt kaphatnának a betegek biztosítotti jogviszonyának ellenőrzéséért, ennek a díja 25 forint lehetne. Alternatív megoldásként szóba jött az is, hogy a receptek kontrollálásáért vényenként 12 forintot kapnának. Ez az évi 150 millió vény beváltásával 1,5 milliárdos bevételt jelentene a patikáknak. Tárgyaltak az árrés rendszerének a megváltoztatásáról is. Ha a jelenlegi 850 forintban maximált árrést 1200-1300 forintra növelnék, további 2,2-2,5 milliárdhoz jutnának. A háromféle forrásból hétmilliárd jönne öszsze, ez pedig valamelyest stabilizálná a helyzetüket – véli Hankó Zoltán.

 

A patikák romló állapotának gyors javítása érdekében a kamara tízpontos javaslatot tett a szakminiszter asztalára, s bár a szaktárca illetékes osztályával megkezdték azoknak a megtárgyalását, érdemi elmozdulás nem történt. A javaslatcsomagban azzal az indokkal kérték a patikaalapítás megszigorítását, hogy egy év alatt 260-nal, 2300-ra bővült a gyógyszertárak száma, ám a patikai árréstömeg tízmilliárd forinttal csökkent, miközben a rezsiköltség nőtt. Az árréstömeg apadásának a gyógyszerfogyasztás visszaesése és az olcsóbb készítményekre való áttérés az oka. Javasolták azt is, kapja vissza a gyógyszerész a szakmai felelősség jogát a patika működtetésében, s hogy korlátozzák a tulajdonosok jogkörét. Arra is figyelmeztetett a kamara: ha nem törlik a gyógyszertörvényből a patikaalapítás teljes liberalizálására vonatkozó paragrafust, úgy 2010-től az állam elveszti a gyógyszerellátásba való beleszólási lehetőséget.

A patikusok rossz néven vették, hogy az ágazat kétéves programtervezetéből kimaradtak. Pedig az egészségügy vezetőinek számolniuk kell a gyógyszerész- és az asszisztenshiánnyal, a patikák pénzügyi megingásával. A kamara az érdemi tárgyalások érdekében háttéranyagokat készített és adott át a tárcának, ennek azonban eddig nincs semmiféle következménye. Így kénytelenek lesznek olyan eszközökhöz folyamodni az ötezres gyógyszerész-társadalom érdekében, amellyel eddig az MGYK jelenlegi vezetői nem éltek – tette hozzá az alelnök.

 

Azt mondja az Egészségügyi Minisztérium

Forrás: VG-gyűjtés

 

A liberalizáció esetleges módosításáról

Megfontolandó, hogy az újonnan nyitó gyógyszertár minden esetben a szükségleteknek megfelelő, valós többletszolgáltatást nyújtson a betegeknek. Az esetleges módosításnak arra kell irányulnia, hogy segítse a betegek, a biztosítottak térben és időben való egyenlőbb hozzáférését. Ott nyíljanak gyógyszertárak, ahol hiány van belőlük.

A jogviszony-ellenőrzésről

Tekintettel arra, hogy a gyógyszertárakat nem a gyógyintézményekhez hasonlóan finanszírozza a biztosító, hanem az általuk forgalmazott orvosságok árához járó támogatást juttatja el számukra, a jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé, hogy a jogviszony-ellenőrzést külön díjazzák. Ehhez törvényi szintű szabályozás szükséges.

Az olcsóbb orvosságok helyettesítésének díjazásáról

A drágább gyógyszerek olcsóbbal való helyettesítéséért nyújtandó ellentételezés forrásához törvényi felhatalmazás szükséges. Erre leghamarabb ősszel, a jövő évi költségvetési törvény keretében lehet módot találni. Továbbra is fontos, hogy a gyógyszerészek is támogassák az egészségbiztosító takarékosságra ösztönző generikus programját.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél