Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. január 28.
Ügyeletek recept nélkül - Békés Megyei Hírlap, január 28.

A kistelepülések gyógyszertári ügyelete nem sokat hoz a patikusok konyhájára Dél-Békésben. Ez jellemző országszerte. Ám a lakosság nem maradhat gyógyszer nélkül sem hétvégén, sem ünnepnapokon.

A dél-békési kistérség kunágotai orvosi ügyeletéhez 2006-tól 11 település tartozott, majd Battonya és Kevermes is csatlakozott. Felmerült az igény, hogy az újonnan csatlakozó települések gyógyszertárai is kapcsolódjanak be az ügyeleti rendszerbe. Erről tavaly ősszel az érintett települések vezetői, gyógyszerészei és háziorvosai részvételével egyeztetést tartottak. Az ügyeleti rend megváltoztatását az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete Gyógyszerügyi Igazgatási Osztálya is jóváhagyta. Az azóta eltelt időszak tapasztalatai miatt kereste lapunkkal a kapcsolatot Czirok Gyula kevermesi gyógyszerész.

-Az eddig rám eső két ügyeleti hétvégén egyetlen recepttel sem csengettek be - mutatta számítógépén a forgalmat. - Vény nélküli készítményből is mindössze egy vitamint és egy kenőcsöt adtam el, melyek nem az ügyelet profilját képezik. Czirok Gyula szerint a forgalom hiányában szerepet játszik a rossz tömegközlekedés is. Nehéz megközelíteni az ügyeletben lévő patikákat. - Ilyen forgalom mellett héthetente sem éri meg szombaton és vasárnap napi két órát üldögélni a gyógyszertárban. Az érintett patikusok közül többekkel beszéltem, mindannyian erre panaszkodnak. Megértem, hogy a településvezetők szorgalmazzák, hogy legyen gyógyszertári ügyelet, de ennek mi vagyunk az elszenvedői. Medgyesegyházán, amíg a településen működött az orvosi ügyelet, Számel János tíz évig nonstop dolgozott a gyógyszertárban. - Jószerével el sem hagyhattam a település határát. Ha mégis, a helyettesítőmet én fizettem. Számel János elmondta, borzasztóan nehéz időszak volt, sokszor indokolatlanul vették igénybe az ügyeleti szolgáltatást. Volt, hogy fiatalok a diszkóból hazafelé menet foltbenzinért ébresztették fel, mert egyikük leöntötte a ruháját. - Ez az állapot akkor szűnt meg, amikor az ügyelet Kunágotára került. Azóta is nyitva vagyok hétvégenként és ünnepnapokon, reggel és este egy-egy órát. Nem a forgalom miatt, a lakosság érdekében. Számel János úgy véli, vissza kellene hozni a rendszerváltozás előttről a jól működő rendszert, melyet a patikusok felügyelnének. Akkor két gyógyszerládát állítottak össze az ügyeletes orvosoknak. Az egyik a rendelőben, a másik a kocsiban volt. Így a felírt gyógyszert azonnal kézbe adták az orvosok, majd elszámoltak a gyógyszertárral. - Ez most is működne. Törvénymódosítás kellene hozzá. Addig nincs más, a jelenlegi ügyeleti rendszert kell működtetnünk.

Pápai Zoltán, Kunágota polgármestere hangsúlyozta, a településeknek érdekük, hogy a lakosság mindenkor hozzájusson a gyógyszerekhez, s ehhez szükség van az ügyeletekre. Az államnak kellene fizetni a patikusok ügyeletét -A KISTELEPÜLÉSEK számára rendkívül nagy teher a gyógyszertári ügyelet, valóban alig van forgalmuk - summázta Sándor Csaba, a Magyar Gyógyszerész Kamara titkára. A megoldás az lenne, ha az állam fizetné a patikusok ügyeletéi akárcsak az orvosokét. Ezt kamaránk már többször is kezdeményezte, de eredményt még nem sikerült elérnünk. Azt nem tartjuk jónak, hogy orvos adja ki a gyógyszert hiszen szakfeladat. Sándor Csaba szerint a gyógyszerládák jogosultságán el lehet gondolkodni, ám csakis a gyógyszerészek felügyeletével és a gyógyszertárakon keresztül.

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél