Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. április 30.
Megszűnt a patikai etika - Világgazdaság

A feketézés egyik melegágya lehet a rossz jogszabályokkal s az etikai rendszer nullifikálásával működő gyógyszertári hálózat. Nincs számonkérés, emiatt a beteg veszít, mindeközben a patikák 13 milliárd forinttal tartoznak a nagykereskedőknek - mondta a Világgazdaságnak Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Az előző évek kudarcba fulladt kezdeményezései után abban bízik: felelős kormányzás következik, s megoldandó problémák várnak rá a gyógyszerellátás szabályozásában.

Hiába kérték a jogalkotókat, nem vették ki a törvényből az ajándékozás lehetőségét. Így előfordul, hogy egy beteg tíz receptet tesz a patika tárájára, és kéri annak ellenértékeként a tízszer száz forintos ajándék bónuszt, majd gyógyszerkiváltás nélkül távozik. Hogy mi lesz a receptekkel? Nem zárható ki, hogy a patikus elszámolja azokat is az OEP-nél, s megkapja értük a társadalombiztosítási támogatás összegét.

Az etikus gyógyszer-kereskedelem visszaállításában sokat segíthetne, ha a közhatalmi funkcióitól megfosztott egészségügyi kamarák - köztük a gyógyszerészeké is - visszakapnák jogaikat és kötelezettségeiket. A patikusok szerették volna szigorítani a 2007. januártól törvényben megengedett patikalétesítési liberalizációt is, hiszen az egyre csökkenő gyógyszerfogyasztás miatt jelentősen apad a gyógyszertárak működését garantáló árréstömeg. Ám amíg nem kerül sor a gyógyszertörvény teljes körű átszabására, patikaalapítási moratóriumot kellene hirdetni - javasolja a kamara.

A 2400 gyógyszertár közül 635 volt veszteséges. Mivel azóta csak romlott a helyzet, valószínűleg ezek egy része csődbe ment. Torma Árpád, a kamara közgazdasági szakértője korábban lapunknak úgy fogalmazott: számításai szerint ágazati átlagban egy gyógyszertár reálértéken harmadával kevesebb árrésből kénytelen gazdálkodni a három évvel ezelőttihez képest. Évek óta változatlan az árrésrendszer, s a maximált árrés 850 forint. Pedig az egymillió forintba kerülő orvosságért ő csupán pár száz forintot fizet a patikusnak, aki csak egy-két hét múlva kapja meg az árkülönbözetet a biztosítótól. Ezen segíthet, ha júliustól bevezetik az OEP és a patikák közötti online elszámolást. Az elektronikus elszámolással a 328,5 milliárd forint évi tb-támogatásból naponta akár egymilliárd juthat el a támogatásával kiváltott receptek után a patikákba, ez javítja a likviditásukat. NTE

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél