Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. november 23.
De mi van a placebóban? - Népszabadság

(...) A professzor asszony /Beatrice Golomb/négy neves szaklap két év alatt közölt gyógyszerkutatási dolgozatait vette szemügyre, és megállapította: a vizsgálatokat szervezők a placebo összetételét a tablettás emberi kísérletek mindössze 8,2, míg az injekciós kezelések 26,7 százalékában közölték.

Nyilván sokakban felmerül itt a szándékos manipuláció gyanúja, ám Beatrice Golomb leszögezi: egyáltalán nem erről van szó, bár kétségtelen, a gyógyszervizsgálat eredményessége tehát, hogy az új gyógyszer érdemi hatása nyerjen bizonyítást, mégiscsak a szert (és a placebót) előállítók vitathatatlan érdeke.

Hogy mit tartalmazzon a gyógyszervizsgálati placebo, ezt semmiféle szabályozás nem rendezi. Be kell látni, bármilyen precíz is egy vizsgálat, ha a placebo összetételét nem ismerjük, az új szert végtére is nincs mivel összehasonlítani.

Beatrice Golomb hangsúlyozza: olyan anyag, ami teljességgel közömbös a szervezetre, nem létezik. E nézetének már 15 évvel ezelőtt két hozzászólásban is hangot adott a Nature című lapban. A placebo pozitív vagy negatív „saját” hatása egész egyszerűen félrevezeti a hatástani értékelést. Ha például a placebo hasonló tulajdonságokkal bír, mint a próbálni szánt gyógyszer, utóbbi hatását természetesen gyengébbnek fogjuk értékelni. Ha nem ismerjük, hogy a placebo mit tartalmaz, éspedig összetevőről összetevőre részletesen, a tévedés bármely irányú lehet, a próbagyógyszer tényleges hatása eltűnhet, és nem valódi hatások vélelmezhetők.

(...)

Tovább >>

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél