Magyar Gygyszerszi Kamara
rtkteremt rdekvdelem
akadlymentes verzi
Vissza az alaprtelmezett verzihoz H-1068 Budapest
Dzsa Gyrgy t 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keress RSS
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
Elfelejtett jelsz
Regisztrci
OK
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
»
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
»
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
»
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
»
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
»
Tovbb »
Gygyszerszi Hrlap
Hrlevelek
Sajtófigyelő
2024. 05. 17.
Miközben Rogán Antalra várnak, sorra kötik a "Nemzeti Patikák" gyógyszerszerződéseit - mfor.hu
»
2024. 05. 16.
„Államosítás, központosítás, szakmaiatlan politikai döntés” – a kormány egy kézbe adja a százmilliárdos kórházi gyógyszerbeszerzéseket - rtl.hu
»
2024. 05. 15.
Orbán Gábor a gyógyszerhiányokról: Az egész rendszer sokkal rugalmatlanabb lett, gyors megoldás nem nagyon létezik most - hvg.hu
»
2024. 05. 14.
Migréneseknek hoz enyhülést „Az Év Gyógyszere” - semmelweis.hu
»
Tovbb »
Szolgáltatások
2024. 05. 06.
A Duna Autó Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2024. 05. 06.
A Duna Motors Disztribúció Kft. kedvezménye MG szeméygépjármű vásárlásához
»
2024. 05. 06.
A Hunguest Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2021. 11. 09.
Együttműködési megállapodás az MGYK és a KOMPLEX Kamarai Pénzügyi Tanácsadó Kft. között
»
2020. 06. 14.
Volvo: kedvezmény kamarai tagoknak
»
Tovbb »

E-Papír
Bannerek


 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

 

 

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

A cél az integritás növelése
2019. mrcius 26.

„A termodinamika II. főtétele szerint azok a rendezett rendszerek, amelyeket magukra hagynak, rendezetlenné válnak” – mondta dr. Hankó Zoltán, aki az említett megállapítást a gyógyszerellátásra is vonatkoztatta a Vándorgyűlés szombati napján elhangzott előadásában.

 

A Vándorgyűlés szombati programja dr. Nyíri László, az MGYK Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet elnöke és dr. Demeter Ervin Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízott köszöntő szavaival vette kezdetét. Dr. Nyíri László annak a reményének adott hangot, hogy remélhetőleg sikerül megbeszélni közös dolgainkat. Megismételt egy korábbi interjúban már elhangzott mondatot, miszerint nem biznisz-konferenciát szerveztek, végezetül pedig kitért a kamarai munka fontosságára. Dr. Demeter Ervin – aki nyolc éve vezeti a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatalt – a megyéről osztott meg néhány információt és felhívta a figyelmet arra, hogy már nem igaz, hogy minél keletebbre megyünk, annál szegényebb régióval találkozhatunk. Örömének adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy a Kamara Lillafüredet választotta a rendezvény helyszínéül, majd jó tanácskozást kívánt.

A cél az integritás növeléseA délelőtti program első előadója dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke volt, aki „A tulajdonosi, gazdasági és szakmai integritás-növelés szükségessége és lehetőségei” című előadásában a gyógyszertárak és gyógyszerészek gyógyszerellátás rendszerében betöltött szerepével és integritásával foglalkozott. Több, eddig még hangsúlyosan meg nem fogalmazott tendenciára, kihívásra is felhívta a figyelmet, egyben megoldásokat is javasolt.

„Ott szeretném folytatni, ahol Mráz Ágoston Sámuel tegnap abbahagyta” – utalt a közös gondolkodásra. Előadása bevezetőjében az integritás fogalmát tisztázta és definiálta kamarai értelemben is. Mint mondta, integritás alatt a gyógyszertárgyógyszerpiac többi szereplőjétől való befolyásmentességét, illetve a gyógyszerész csorbítatlan rendelkezési jogát érti a gyógyszertár működtetés és gazdálkodás, valamint a gyógyszertárban folyó szakmai tevékenység vonatkozásában.

„Miért beszélünk az integritás növeléséről, amikor 2017. január 1-től jogszabály biztosítja a többségi gyógyszerészi tulajdonlást?” – tette fel a kérdést.  Noha a jogszabályok többségében rendben vannak, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy továbbra is vannak szindikátusi szerződések, az ezek kiszűrésére történt kezdeményezések eddig eredménytelenek, a hálózatok tovább növekednek és a gyógyszerészek szakmai jogai is sok esetben csorbulnak. Az integritás-növelés szükségességét alátámasztandó, idézte az Európai Unió Bírósága egyik 2009-es döntését is, miszerint a gyógyszerbiztonság, a minőség és a hatékonyság garanciája a független gyógyszerész, akinek egzisztenciálisan és szakmailag is függetlennek kell lennie. Mint mondta, a bíróság a függetlenséget különösen a gyógyszerpiac többi szereplőjével szemben tartja fontosnak, mert a beteget is védeni kell a szabad piaci mechanizmusoktól – hangsúlyozta. A továbbiakban több olyan gyógyszerpiaci tendenciát említett (például már a rendszergazdákra is kiterjedő vertikális integrációt), amelyek a gyógyszertárak és gyógyszerészek érdekérvényesítését gátolják; ezek is szükségessé teszik, hogy az integritás kérdéskörével behatóbban foglalkozzanak. Felhívta a figyelmet a magyarországi gyógyszertárláncok tulajdonosainak új nemzetközi szerveződésére is.

A Kamara megfogalmazta a jövőképét és cselekvési programját, ezek egyik lényeges eleme a gyógyszertárak és gyógyszerészek integritásának a biztosítása. Ennek érdekében fontos, hogy a gyógyszerészek az 51 százalékon felül is minél nagyobb tulajdonhányaddal rendelkezzenek, valamint a tulajdonosi és a szakmai jogaik a mindennapi gyakorlatban is érvényesüljenek. Átlátható tulajdonviszonyokat kell teremteni! Ennek megteremtéséhez több javaslatot is megfogalmazott. Felhívta a figyelmet az ellenőrzések fontosságára, valamint a működési engedélyekkel kapcsolatos elvárásokra. Foglalkozott azzal is, hogy vajon hosszútávon fenntartható-e a többségi gyógyszerészi tulajdonlás rendszere, ha több száz gyógyszertárnak gyógyszer-nagykereskedő a tulajdonosa? Ezért indokolt a gyógyszertárak és a nagykereskedők viszonyának az újragondolása is. Az integritás az informatika világában is fontos, ennek feltételei ma nem adottak.

A gyógyszertárak gazdasági integritásával kapcsolatban megemlítette, hogy a gyógyszertárak és a nagykereskedők együttműködése elengedhetetlen, ugyanakkor az elmúlt évekkel ellentétben, amikor az ágazat még el volt adósodva a beszállítóinak, mára már kialakult egy egyensúly és így egyenrangú partnerei lehetnek egymásnak.A cél az integritás növelése De hogy ne legyenek kiszolgáltatottak a nagykereskedőknek, szükség van az árrések átalakítására és arra, hogy a kispatikák is kedvezőbb helyzetben legyenek a jelenlegihez képest. A franchise-együttműködések kereteit úgy kell végig gondolni, hogy a személyi jogos gyógyszerészek jogszabályban rögzített gazdasági és szakmai önállósága ne csorbuljon. Kitért a kis nagykereskedők helyzetére is, amelyek gyógyszerbeszerzési lehetőségei gyakran korlátozottak.

A szakmai integritással kapcsolatban elsőként a kompetenciarendezés kérdéskörét hozta szóba. Mint elmondta, már 2008 márciusában megjelentette a kompetenciarendezés 9 pontját, melynek nagyon sok eleme megvalósult. Ezért a kompetencia-rendezés folyamata mellett már a kompetencia-fejlesztésre is gondolni kell. Ilyenként említette a Komplex gyógyszertári adherencia fejlesztési programot és az EESZT-ben rejlő lehetőségek kiaknázását. Javasolta azt is, hogy a személyi jogos gyógyszerész jog- és feladatköre a jelenleginél részletesebben és rendeleti szinten kerüljön nevesítésre, melyhez a tárgyalási alapot a Belső Minőségügyi Kézikönyv vonatkozó fejezete adhatja. Szükségesnek tartja továbbá, hogy a gazdasági ismereteink is megalapozottabbak legyenek!

Végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy az említettek megvalósításához nemcsak a Kamara aktivitására van szükség, hanem az egyes személyek elkötelezettségére is. Ennek hiányában a mégoly jó intézkedések is „csak fabatkát” érnek. Legvégül a termodinamika II. főtételét idézte, miszerint azok a rendezett rendszerek, amelyeket magukra hagynak, rendezetlenné válnak. Ez nemcsak a fizikai-kémia világában érvényes, hanem a gyógyszerellátás rendszerére is vonatkoztatható, amely – a felsorolt problémák ellenére alapvetően rendezett rendszerként működik.

mgyk.gy

Fotó: dr. Nagy Vilmos

A cél az integritás növelése

 

Dr. Nyíri László

A cél az integritás növelése 

Dr. Demeter Ervin

A cél az integritás növelése

A cél az integritás növelése

 

 

« Vissza
Betegsarok
2022. 09. 26.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
»
2020. 02. 18.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
»
2020. 01. 19.
Segítség gyógyszerésznek, betegnek
»
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés – ogyei.gov-hu
»
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
»
Tovbb »
Eseménynaptár
«
2024 mjus»
hkszcspszv
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  vándorgyűlés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Tovbb »
Közös dolgaink
2024. 04. 24.
Az MGYK XIII. Vándorgyűléséről
»
2023. 03. 29.
Az MGYK XII. Vándorgyűléséről
»
2019. 05. 24.
Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadás
»
Tovbb »
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
»
Tovbb »
Hasznos linkek
Jogszablykeres
Kamarai tájékoztatók
2020. 03. 31.
Kórházi Minőségirányítási Standardok
»
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
»
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
»
Tovbb »
Tovbb »
Archvum
A honlapon tallhat informcik clja az egszsggyi ismeretek bvtse, de ez nem helyettesti az orvos, gygyszersz, vagy ms szakember felkeresst.
© 20082017 Magyar Gygyszerszi Kamara - Minden jog fenntartva - Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!
Utols mdosts: 2024. 05. 17 pntek