Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2020. május 28.
A koronavírus-járvány idején... – Világgazdaság

Világgazdaság - 2020.05.28. (1,3. oldal)

A pandémia az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézettől is gyorsabb reakciót követelt meg – mondta a Világgazdaságnak Szentiványi Mátyás, a hatóság főigazgatója.

"...Alapjaiban változtatta meg az OGYÉI működését is a vírus, de ebből a külvilág – hála munkatársaink magas színvonalú és rugalmas munkájának – semmit sem észlelt. Új megközelítést tett szükségessé a járványhelyzet, például az ellenőrzéseink száma ez idő alatt csökkent, de az engedélyezési, piacfelügyeleti tevékenységünk nőtt, több megkeresést kaptunk orvostechnikai eszközökre vonatkozóan is. Amikor kellett, nagyban felgyorsítottuk a tevékenységünket...

... Pillanatnyilag az EU-ban nincs a Covid–19 kezelésére törzskönyvezett és engedéllyel rendelkező gyógyszer. A legtöbb kezelésre alkalmazott gyógyszer off-label, azaz indikáción túli gyógyszer-alkalmazásra vonatkozó engedély alapján hozzáférhető az orvosok számára. Ilyen például a hidroxi-klorokin, a favipiravir, a lopinavir/ ritonavir, a tocilizumab, a ruxolitinib vagy a baricitinib hatóanyag-tartalmú készítmény. A remdesivirkezelés harminc beteg számára vált elérhetővé engedélyezés előtti gyógyszeralkalmazásban. Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott egy programot, amelyben súlyos állapotú Covid–19-es betegek kapják meg ezt a vizsgálati szert. Ebbe az úgynevezett early access programba hazánk is bekapcsolódott, három vizsgáló helyszín kapott engedélyt tíz-tíz beteg kezelésére. A fentieken kívül egy már folyamatban lévő, a tüdőgyulladás kezelési lehetőségeit kutató klinikai vizsgálat módosítására is adtunk engedélyt, amelyben a vizsgálatot szervező cég két alvizsgálatot nyitott meg kifejezetten koronavírusos betegek bevonásával, jelenleg két helyszínen folyik ez a Covid–19-es betegpopulációval kibővített klinikai vizsgálat. Emellett megkezdődött egy olyan vizsgálat is önkénteseken, amely arra a kérdésre keres választ, hogy BCG-vakcinációval csökkenthető-e az egészségügyi dolgozók megbetegedése és munkából való kiesése a Covid–19-járvány alatt. A tervezett vizsgálat az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vezetésével, ezer önkéntes bevonásával történik..."

2018-2020 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA