Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2022. június 11.
A megújulás és az újrakezdés ünnepe – A XVII. Országos Patikanap megnyitójának vendége volt az egészségügyért felelős új államtitkár

A XVII. Országos Patikanap megnyitójára 2022. június 10-én került sor a kecskeméti Hunyadi János Gyógyszertárban. Az ünnepi összejövetelt megtisztelte jelenlétével dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár is.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara 2022. június 10-én tartotta Kecskeméten, a Hunyadi János Gyógyszertárban a XVII. Országos Patikanapot. Az összejövetelt megtisztelte jelenlétével dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, részt vettek rajta a helyi közéleti és a gyógyszerészszakmai szervezetek vezetői, az MGYK elnökségének és a Területi Elnökök Értekezletének több tagja, a helyi és a környező megyékből érkező gyógyszerészek.

A megújulás és az újrakezdés ünnepe – A XVII. Országos Patikanap megnyitójának vendége volt az egészségügyért felelős új államtitkárA 2019-es kecskeméti patikanapi rendezvény után idén ismét a Bács-Kiskun megyeimegyeszékhelyre esett a választás. Három éve országszerte a különböző gyógyszertárakban is voltak rendezvények, azonban az elmúlt két évben a járvány miatt a patikanapi rendezvények elmaradtak, idén pedig a járvány intenzitásának mindössze két hónap óta tartó csökkenése csak egy országos rendezvény megszervezését tette lehetővé. A mostani helyszínválasztás a folytonosságot jelzi, a pandémia okozta kényszerű szünet után most ugyanabban a városban indult újra a patikanapok rendezvénysorozata.

A korábbiakhoz hasonlóan az idei rendezvénynek is van mottója, ami a Magyar Gyógyszerészi Kamara következő egy évének, tehát a patikanaptól patikanapig tartó időszaknak a szakmai programjára is utal. Az idei mottó a „Mit kíván a magyar beteg?”, ami azt jelzi, hogy a Kamara munkájának elkövetkező egy éve nemcsak a gyógyszerészekről, a gyógyszertárak működőképességéről és a gyógyszertárak által nyújtott szolgáltatásokról szól, hanem a betegek jogos igényeinek a gyakorlatban történő érvényre juttatásáról is.

A megnyitó napján és a következő napon is a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” szűrbusza állt Kecskeméten a lakosság rendelkezésére, ahol különféle szűrővizsgálatokra és életmód tanácsadásra nyílt lehetőség.

Az ünnepirendezvény dr. Komáry Gábor, a házigazda Hunyadi János gyógyszertár személyi jogos gyógyszerészének köszöntőjével vette kezdetét, aki elmondta, saját patikájában is azért dolgoznak, hogy minél inkább megfeleljenek a betegeik elvárásainak. Büszkék gyógyszerész elődeikre, kolléganőikre, akik e gondolat jegyében tevékenykedve próbálnak megfelelni a betegek elvárásainak.

Dr. Takács Péter,az újonnan kinevezett egészségügyért felelős államtitkár elfogadta a Kamara elnökének meghívását és köszöntőjében két fő üzenetet fogalmazott meg: az egyiket a Kamarának, a másikat a teljes magyar társadalomnak szánta. Az elsőben köszönetet mondott a gyógyszerészeknek a járvány alatti helytállásukért. Sok esetben ők voltak az elsők a betegek ellátásában, és bebizonyították, hogy „a lakóhely közeli ellátás zászlóshajói tudnak lenni”. A gyógyszerészekre továbbra is számítanak – folytatta, fontos szerepet szánnak nekik. Másik üzenetében kifejtette, fontos átalakulás előtt áll a magyar egészségügy, aminek legfontosabb célja, hogy az egészségben eltöltött évek száma közelítsen az európai átlaghoz. Ez ügyben is számítanak a gyógyszerészekre, például a prevenció vagy a lakóhely közeli ellátások tekintetében. Szólt az egészségügyi kormányzat és az MGYK együttműködéséről és arról, hogy személy szerint is fontos célkitűzése a klinikai gyógyszerészi szolgálat fejlesztésének elősegítése, valamint a lakossági gyógyszerellátás területén a gyógyszerhasználati adherencia javítása.

Dr. Szemerédy Gyula Tamás a városországgyűlési képviselője következett ez után, aki egyfelől örömmel konstatálta, hogy ismét Kecskemét adott otthont a rendezvénynek, és ez azt jelenti, hogy jól teljesít a megye több szempontból is. Köszöntőjében visszatekintett a patikaliberalizáció következményeire, illetve a 2010-es kormányváltás után elért eredményekre. „A 2010 után elkezdődött az együttgondolkodás a kormány és a Kamara között”, és ennek eredményeként komoly energiákat mozgósítottak azért, hogy a piaci szemlélet háttérbe szoruljon és a gyógyszertárak egészségügyi szerepe kerüljön előtérbe. Mindennek megteremtették a jogszabályi hátterét is. A megújulás és az újrakezdés ünnepe – A XVII. Országos Patikanap megnyitójának vendége volt az egészségügyért felelős új államtitkárSzólt arról, hogy a stratégiai célkitűzések megvalósításáért még sok tennivaló akad, majd említést tett a Magyar Falú Programról, amelynek egyik feladata a következő években a vidék gyógyszerellátásának biztosítása. „Ezek a rendezvények is ennek hatékony megvalósítását szolgálják.”

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestereköszöntőjében elmondta, örömmel tölti el, hogy immáron második alkalommal szolgál a város helyszínként ennek a szakmai találkozónak, illetve az ott élők nagy érdeklődése övezi a szűrőprogramot. Köszönetet mondott a gyógyszerészeknek, hogy a járvány alatt folyamatosan a lakosság rendelkezésére álltak. Végezetül szólt a város utóbbi időben elért eredményeiről, kiemelve Egészségfejlesztési irodájukat, aminek működését a gyógyszertárak figyelmébe ajánlotta. Mint mondta, ez az iroda a jövőben „hídként szerepelhet” a különböző egészségügyi tevékenységek között.

Pászti András helyi önkormányzati képviselő volt a következő megszólaló, aki Kecskemét Hunyadiváros városrészét mutatta be.  „Ez a legélhetőbb városrész, számos közösség, baráti kör működik itt” – hangzott el. Aktívak és érdemi munkát végeznek, ahogy a Hunyadi Gyógyszertár munkatársai is. „Ha egészség van, a többi problémát meg lehet oldani” – zárta mondandóját.

Dr. Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója a gyógyszerészek COVID-járvány alatt tanúsított helytállásáért mondott köszönete után a gyógyszerész hivatás fontosságára hívta fel a figyelmet. A gyógyszerész különleges, önmagára büszke foglalkozás – mondta. „Munkája nem a gyógyszerek eladásából áll” – emelte ki. Felhívta a figyelmet a gyógyszerészi gondozás és az adherencia fontosságára, majd feltette a kérdést: „Hogyan tovább?” Válaszában hangsúlyozta, hogy ne a termékportfolió bővítése legyen az elsődleges cél, hanem új utakat is kell keresniük a betegek igényeinek minél magasabb szinten történő kielégítéséhez. Szűrések, prevenció, oltások beadása – érdemes ezeken a gyógyszertárakban is végezhető feladatokon gondolkodni, ami segíthet fenntartani a gyógyszerészek reputációját.

Prof. dr. Szökő Éva, az MGYT elnöke beszédében kiemelte, hogy ez a nap a gyógyszerészek ünnepe.  „Ez alkalmat ad arra, hogy végiggondoljuk, mi is történt az elmúlt időszakban? Vajon változott-e a patikai gyakorlat, felismertük-e a betegek igényeit, és ezekhez tudtunk-e alkalmazkodni. Tudtuk-e a betegekkel a kapcsolatot erősíteni?” A COVID által felvetett kérdésekre jó lenne választ találni.  A gyógyszerészet komplex intellektuális tevékenység, sok ága van – folytatta – a szakmai szervezetek ezért ennek a tevékenységnek különböző részeit helyezik előtérbe. Végezetülkérte kollégákat, hogy a gyógyszerészhallgatókkal a nyári gyakorlatok során nagyon lelkiismeretesen foglalkozzanak.

„A gyógyszerészek korábban is helyt álltak, most is helyt állunk, és helyt fognak állni” – fogalmazott dr. Kasziba István, az MGYK Bács-Kiskun Megyei szervezete elnöke, aki köszönetet mondott dr. Komáry Gábornak, hogy patikája az összejövetel helyszínéül szolgál. Nagy megtisztelésként értékelte, hogy Bács-Kiskun megye megyeszékhelyére esett idén a választás, majd kiemelte: „Minden nap egy patikanap, ami jó kiindulópont ahhoz, hogy a hivatásunkat újabb szintre emeljük a magyar emberek egészségi állapotának javítása érdekében.”

A megújulás és az újrakezdés ünnepe – A XVII. Országos Patikanap megnyitójának vendége volt az egészségügyért felelős új államtitkárA Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja programigazgatója, Dankovics Gergely köszöntője következett a továbbiakban, aki elmondta, hogy ahogy azt a szűrőbusz kétnapos jelenléte a városban is alátámasztja, óriási az igény az életmód tanácsadásra, a prevenciós munkára, a különféle szűrésekre. „Ez a 247. helyszínünk, amire 700 gyermek is regisztrált” – mondta. Terveik szerint 2030-ig folytatják munkájukat.

Végezetül dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke köszöntötte a részvevőket. „Ünnepekre szükség van” – idézett „A kis herceg” című könyvből. Az ünnepnek azonban céljának is kell lenni – folytatta. A mostani nap az újrakezdés és a megújulás ünnepe. Újrakezdés, mert a COVID miatt számos szakmai program elmaradt. A gyógyszertárak azonban ez idő alatt is hatalmas munkát fejtettek ki. Mint mondta, Pintér Sándor belügyminiszter egy személyes beszélgetés során így fogalmazott: a gyógyszertárak a járvány alatt is mindig elérhetőek voltak, a gyógyszerészek jól vigyáztak egymásra és a betegeikre, és egyetlen gyógyszertár se vált a járvány gócpontjává. Ezt nagy, elismerésre méltó teljesítménynek tartja. Másrészt a megújulás ünnepeként is tekinthetnek erre a napra. Emlékeztetett: a 2010-ben elkezdett strukturális rendszerváltás sikeres volt, majd a kormánnyal egyetértésben 2018-ban meghirdették a szakmai rendszerváltás programját. Ennek megvalósítása a pandémia alatt megakadt, ezért a program „újra töltése” most a feladat. De más körülmények között kell folytatni a megakadt munkát, mert nemcsak a gyógyszerellátás struktúrájának a megőrzésével és a gyógyszertári szolgáltatásokkal kell foglalkozni, hanem azzal is, hogy mit kíván a magyar beteg a gyógyszerésztől és a gyógyszertártól?

A megnyitó után szakmai konferencia következett, ahol az előadók több oldalról megközelítve, a konferencia mottójának megfelelően arra keresték a választ, hogy „mit kíván a magyar beteg a gyógyszertárban”. A konferenciáról szóló beszámoló később jelenik meg.

mgyk.gyh
Fotó: dr. Nagy Vilmos

A megújulás és az újrakezdés ünnepe – A XVII. Országos Patikanap megnyitójának vendége volt az egészségügyért felelős új államtitkár

 Dr. Komáry Gábor

A megújulás és az újrakezdés ünnepe – A XVII. Országos Patikanap megnyitójának vendége volt az egészségügyért felelős új államtitkár

Dr. Takács Péter

A megújulás és az újrakezdés ünnepe – A XVII. Országos Patikanap megnyitójának vendége volt az egészségügyért felelős új államtitkár

Dr. Szemerédy Gyula Tamás 

A megújulás és az újrakezdés ünnepe – A XVII. Országos Patikanap megnyitójának vendége volt az egészségügyért felelős új államtitkár

Szemereyné Pataki Klaudia

A megújulás és az újrakezdés ünnepe – A XVII. Országos Patikanap megnyitójának vendége volt az egészségügyért felelős új államtitkár

Pászti András 

A megújulás és az újrakezdés ünnepe – A XVII. Országos Patikanap megnyitójának vendége volt az egészségügyért felelős új államtitkár

Dr. Szentiványi Mátyás

A megújulás és az újrakezdés ünnepe – A XVII. Országos Patikanap megnyitójának vendége volt az egészségügyért felelős új államtitkár

Prof. dr. Szökő Éva

A megújulás és az újrakezdés ünnepe – A XVII. Országos Patikanap megnyitójának vendége volt az egészségügyért felelős új államtitkár

Dr. Kasziba István

A megújulás és az újrakezdés ünnepe – A XVII. Országos Patikanap megnyitójának vendége volt az egészségügyért felelős új államtitkár

Dankovics Gergely

A megújulás és az újrakezdés ünnepe – A XVII. Országos Patikanap megnyitójának vendége volt az egészségügyért felelős új államtitkár

Dr. Hankó Zoltán

A megújulás és az újrakezdés ünnepe – A XVII. Országos Patikanap megnyitójának vendége volt az egészségügyért felelős új államtitkár

 

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél