Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2022. június 07.
A Patikanap elé – Dr. Hankó Zoltánt kérdeztük

A Patikanap elé – Dr. Hankó Zoltánt kérdeztükDr. Hankó Zoltánnal a közelgő Patikanappal kapcsolatban elsősorban szakmapolitikai kérdésekről beszélgettünk.

– A pandémia miatt kétéves kihagyás után kerül sor ismét az Országos Patikanapra, azonban ebben az időszakban is próbálták felhívni a figyelmet e nap fontosságára. Hogyan történt ez?

– A legutóbbi teljes értékű patikanapot a pandémia előtti utolsó „békeévben”, 2019 júniusában rendeztük. A központi programra az ideihez hasonlóan Kecskeméten került sor, de országszerte voltak patikanapi rendezvények a területi szervezetek koordinálásával és az egyes gyógyszertárakban is. Erről a rendezvénysorozatról szép emlékeim vannak és a Gyógyszerészi Hírlapban is részletes beszámolók jelentek meg. 2020-ban a járvány elsöpört minden patikanapi kezdeményezést. Tavaly ugyan a rendezvények még elmaradtak, de dr. Orbán Viktor miniszterelnök úr patikanapi köszöntője indította el a stratégiai együttműködés folytatásával kapcsolatos munkát és számomra emlékezetes, hogy kisfilmekkel köszöntötte a gyógyszerészeket dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos asszony, prof. dr. Merkely Béla rektor úr és Bogsch Erik a Richter vezérigazgatója is. Mindannyian kiemelték a gyógyszerészek kivételes helytállását a járványhelyzetben. Ezzel párhuzamosan egy személyes egyeztetésen dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr úgy fogalmazott, hogy a gyógyszerészek példás helytállását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mindig elérhetőek voltak, jól gondoskodtak munkatársaik és a betegeik járványügyi védelméről, és egyetlen gyógyszertár sem vált járványgóccá. Emlékszem, a patikanapi köszöntések sorát Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott úrral közös tv-interjú zárta, ahol hivatalosan is átvehettem miniszterelnök úr gyógyszerészeknek és gyógyszertári asszisztenseknek írt köszöntőjét.

– Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága ülésén elmondta, hogy az egészségüggyel kapcsolatban azt a szemlélet tekinti alapnak, hogy „mi jó a betegnek?”  Az idei Patikanapnak is gyakorlatilag ugyanez a mottója. Ez az egyezés talán előre vetíti az új Kormány és a Kamara közti szorosabb együttműködés lehetőségét?

– Lehetne véletlen egybeesésnek is tekinteni, hogy a patikanap már korábban meghirdetett mottója (Mit kíván a magyar beteg a gyógyszertárban?) és miniszter úr egészségügyért felelős politikai vezetőként megfogalmazott elvárása harmóniában van egymással, de ezen a szinten már nem a véletlenek irányítják a cselekvést. Talán vannak, akik emlékeznek rá, hogy a patikanapok indításakor – komoly liberalizációs nyomás közepette – a Kamara és a szervező Galenus Kft. fő célkitűzése az volt, hogy be tudjuk mutatni a magyar társadalomnak, hogy milyen sokrétű és felelősségteljes munka folyik a gyógyszertárakban és milyen eszközökkel tudjuk garantálni a betegeknek a gyógyszerellátást és a gyógyszerbiztonságot. Amikor kikerültünk a liberalizációs időszakból, az elsődleges cél az volt, hogy mutassuk meg a magyar társadalomnak: milyen kognitív szolgáltatásokat tudunk biztosítani. Ebben a folyamatban a gondozástól eljutottunk az adherencia-fejlesztésig. Logikus döntésünk tehát, hogy a következő célkitűzés már nem rólunk és a szolgáltatásainkról, hanem a betegek igényeinek a felméréséről szólnak. Örülök, ha a gyógyszerellátással kapcsolatos politikai és szakmapolitikai célok harmóniába hozhatók. Ez mindenkinek jó lehet.

– A megnyitót szakmai program követi. Milyen szempontok alapján állították össze az előadásokat?

– Ha arra a kérdésre akarunk válaszolni, hogy mit kíván tőlünk a magyar beteg, először is őt kell megkérdezni. Kamarai felkérésre és finanszírozással az elmúlt hónapokban készült egy ezer fős közvéleménykutatás, amelyikben arra voltunk kíváncsiak, hogy milyennek látják betegeink a gyógyszertárakat és a gyógyszertári szakembereket, továbbá milyen szolgáltatásokat igényelnek. Ennek a felmérésnek az első hivatalos ismertetésére itt kerül sor. Egy gyógyszerészek által a konzultatív expediálással kapcsolatos tapasztalatok felmérésére irányuló kutatás is készült, amit szintén be fogunk mutatni. Régi együttműködő partnerünk a Nemzeti betegfórum, és kiépítés alatt áll a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségével is egy olyan együttműködés, amely a települések szintjén intézményesítheti a gyógyszertárak és a cukorbetegek helyi szerveződéseivel a kapcsolatépítést. Mindkét szervezet elnöki szinten számol be az elvárásokról. A konferencia záró előadásaiban pedig arra próbálunk választ adni, hogy a betegigények kielégítésére mennyire állnak készen a gyógyszerészek és miként segítheti ezt a tevékenységet a gyógyszerellátás struktúrája. Őszinte leszek: én is kíváncsian várom, hogy mire jutunk a hogyan továbbot illetően.

– A korábbi években az országos megnyitó mellett megyeiek is voltak, e mellett több gyógyszertár is részt vett a gyógyszerészi hivatás bemutatásában, népszerűsítésében. Idén ilyesmire nem kerül sor, ennek mi az oka?

– Ahhoz, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően az egész országra és sok gyógyszertárra kiterjedően, ráadásul egységes szakmai program mentén szervezzük meg a patikanapot, az előkészítő munkát már januárban, legkésőbb február elején el kellett volna kezdeni. Akkor azonban még nem lehetett tudni, hogy a járványhelyzet ezt lehetővé teszi vagy sem. A járványhelyzet mérséklődését és a járványügyi előírások enyhítését követően kezdtük el érdemben a szervezést, de akkor már olyan rövid idő maradt a patikanapig, hogy felelőtlenség lett volna elindítani az országos szervezést.

– Hanem jön közbe további veszélyhelyzet, milyen terveik vannak a Patikanappal kapcsolatban?

– Jó lenne, ha jövőre már újra teljes értékű patikanapot szervezhetne a szakma.

mgyk.gyh

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél