Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. április 10.
A szolnoki patikák különleges történetét foglalta kötetbe - Új Néplap

Új Néplap - 2019.04.10. (12. oldal)

Szolnok:

"Szép kivitelű könyvet jelentetett meg a megyei levéltár a szolnoki patikatörténetről. Szerzője, Berta Ferenc hét esztendő kutatásait foglalta össze számos fotóval bővelkedő történeti munkájában. A szerzővel könyve születésének körülményeiről beszélgettünk...

– Munkám során került a kezembe Tóth Kató kunszentmártoni ápolónő második világháborús hagyatéka, így mégsem kerülhettem el a velük való találkozást. Az általam leltározott anyagban ugyanis sok gyógyszer is volt. Innen indult az egész történet, s később, amikor rendbe tettem a város első gyógyszertárának, az Öreg Patikának a múzeumban található fa és porcelán tégelyeit, már elkezdett érdekelni a téma. 

– Ezek az emlékek milyen korból származnak? 

– Az ezernyolcszázas évek második feléről, de a dokumentumokkal alátámasztott szolnoki patikatörténet jóval korábbról indul. Az első, a Damjanich János Múzeumban levő irat 1779-ből arról tudósít bennünket, hogy a helyőrségi patikát működtető katonai tisztviselő, Franz Leisleither rendezte egyházi tartozását. Katonaváros lévén, az első patika ugyanis hadi gyógyszertár volt, amit 1774-ben tettek nyilvánossá. Ezt vette meg 1851-ben a Mezőtúrról érkezett Scheftsik István patikus, aki átvitte a városháza melletti, azóta elbontott földszintes házba Isteni Gondviselés, vagy, ahogy az emberek ismerték, Öreg Patika néven. A levéltárban, a múzeumban és a könyvtárban található több száz folyóméternyi irat, meg a múzeumi tárgyi anyag átböngészésével elkezdtem a kutatást, aminek eredményeként napvilágot látott a könyvem..."

2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA