Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2022. január 25.
ÁSZ – MGYK találkozó: Gyógyszerek és étrend-kiegészítők – ÁSZ Hírportál

Az Állami Számvevőszék 2021 őszén a gyógyszerek és étrend-kiegészítők túlfogyasztásának kockázatairól készített elemzést. Az elemzésben feltárt kockázatok, jelenségek és következtetések voltak a témái az Állami Számvevőszék és a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetői közötti találkozónak.

A találkozón az Állami Számvevőszék (ÁSZ) részéről Domokos László, elnök és Pálmai Gergely, az elemzés felügyeleti vezetője, a Magyar Gyógyszerészi Kamara részéről dr. Hankó Zoltán, elnök és dr. Horváth-Sziklai Attila, hivatalvezető vettek részt.

Dr. Hankó Zoltán „hiánypótló" elemzésnek nevezte az ÁSZ elemzését, melyet a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökségi ülése is napirendre vett. Az elnökség részleteibe menően foglalkozott az elemzésben foglaltakkal, az egyes jelenségeket és kockázatokat külön értékelés alá vonták. Ezek közül dr. Hankó Zoltán kiemelte a gyógyszerekhez való hozzáférhetőség kérdéskörét, valamint a gyógyszerreklámok és gyógyszermarketing egyes közvetlen és közvetett hatásait.

ÁSZ – MGYK találkozó: Gyógyszerek és étrend-kiegészítők – ÁSZ Hírportál

Az étrend-kiegészítők területén fontos előrelépés volt a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program létrehozása – jelentette ki dr. Hankó Zoltán. A program jelentősége, hogy az abban résztvevő mintegy 1700 gyógyszertár az általa forgalmazott étrend-kiegészítők minőségére és hamisítás-mentességére tud garanciát vállani.

Domokos László mindenekelőtt az ÁSZ-nak a témához kapcsolódó nézőpontját és mandátumát mutatta be a Kamara vezetőinek. Amennyiben a gyógyszerek – valamint az étrend-kiegészítők – alkalmazása nem megfelelő módon történik, az indokolatlan kiadást jelent a társadalombiztosítás számára, míg az esetlegesen bekövetkező egészségromlás egészségügyi és a nemzetgazdaságot érintő költségekkel is jár. Az ÁSZ elemzéseivel hozzáadott értéket kíván teremteni a társadalom számára, ezért tanácsadó funkciója keretében olyan témákat is feldolgoz, melyek közvetlenül nemcsak a közpénzzel gazdálkodó szervezeteket érintenek, hanem a társadalom széles rétegeit is.

A pénzügyi tudatosság – amely kultúra terjesztésére az ÁSZ országgyűlési felhatalmazással rendelkezik – és az egészségtudatosság szoros kapcsolatban állnak, az ÁSZ ezért is vette szemügyre a gyógyszerek és az étrend-kiegészítők túlfogyasztásának témakörét – ismertette Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

ÁSZ – MGYK találkozó: Gyógyszerek és étrend-kiegészítők – ÁSZ Hírportál

A találkozót Domokos László azzal zárta, hogy az elemzésben foglaltak figyelemre méltó hasznosulásának tekintjük a Magyar Gyógyszerészi Kamara ezzel kapcsolatos munkáját, és az ÁSZ nagyra értékeli azokat az előremutató lépéseket, mely mind egyéni, mind társadalmi és nemzetgazdasági szinten a közérdeket, a közjót és a fenntartható pénzgazdálkodást szolgálják.

Az Állami Számvevőszék a gyógyszerek és étrend-kiegészítők túlfogyasztásának kockázatairól készített elemzése itt érhető el.

Dr. Pálmai Gergely, felügyeleti vezető

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél