Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2024. február 19.
Beszámoló az elnökség februári üléséről

Az MGYK elnöksége 2024. február 15-én tartotta soron következő ülését a Kamara székházában, Budapesten, amelyet dr. Hankó Zoltán elnök vezetett. A határozatképességet az elnökség mindvégig biztosította.  Az ülésen részt vett dr. El Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerész, dr. Illés Zsuzsanna, a MAGYOSZ igazgatója, a MOSZ képviseletében dr. Csontos Ildikó országos alelnök és dr. Balogh Balázs, a MOSZ Baranya megyei elnöke, valamint a MESZK asszisztensi tagozatának képviseletében Csiszár Zoltánné. Az ülésen – élve állandó meghívotti státuszukkal – a területi szervezetek elnökeinek a többsége is jelen volt.

 Az összejövetel dr. Hankó Zoltán köszöntő szavaival vette kezdetét, majd a jegyzőkönyvvezető és a jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása és a napirend elfogadása után az elnöki tájékoztató következett az előző ülés óta történt eseményekről.

 

Az előző elnökségi ülés óta történtekről

Kormányzati és hatósági egyeztetések

–  Január 23-án a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, dr. Fábián Gergely által összehívott megbeszélés – amelyen részt vett dr. Gerlaki Bence az NGM helyettes államtitkára, dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, a Béres Gyógyszergyár Zrt. képviseletében dr. Béres József elnök és dr. Major Ferenc vezérigazgató, a BiotechUSA képviseletében Lévai Bálint vezérigazgató, Szabó János a BIGYOX elnöke és dr. Hankó Zoltán – az étrend-kiegészítők forgalmazásával kapcsolatos rendelet módosításáról folyt.Beszámoló az elnökség februári üléséről „Komoly konfliktus van a Kamara és a Béres Gyógyszergyár, illetve a MÉKISZ között egyes étrend-kiegészítők kizárólagos gyógyszertári forgalmazásával kapcsolatban” – hívta fel a figyelmet az elnök. A Béres Zrt. álláspontja, hogy olyan változáshoz nem járul hozzá, amely étrend-kiegészítők bármilyen körének kizárólagos patikai forgalmazását tenné lehetővé, leszámítva azokat a 18 olyan növény felhasználásával készült termékeket, amelyek eleve „tiltó, illetve korlátozó listán vannak”. A Béres Zrt. elnökének álláspontja szerint a forgalmazás szűkítése náluk olyan forgalomkieséssel járna, amely megkérdőjelezi a Béres eddigi – állami támogatással megvalósult – fejlesztéseit és a cégüknél számos munkahely megszűnésével járna. A Kamara álláspontja változatlan: azoknak az étrend-kiegészítőknek a forgalmazási feltételeit kell szigorítani, amelyek használata egészségkockázattal terhelt. Az MGYK erre vonatkozó javaslatát tavaly nyáron az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kérésére elkészítette és közzé is tette. Emellett fontos az étrend-kiegészítők forgalmazási feltételeinek a minőségi garanciáit is megteremteni. A kamarai elnök elmondta, hogy a megbeszélés végén jelezte a Béres Zrt. elnökének: a termékkör kijelölésével kapcsolatos jelentős ellentét ellenére az MGYK a MÉKISZ-szel a piaci anomáliák megoldása érdekében továbbra is egyeztetni kíván.

–  Február 6-án este jelent meg a Magyar Közlönyben a 6/2024. (II. 6.) BM rendelet, amely szerint május 6-át követően a fiókgyógyszertárak nyitvatartási idejében gyógyszerészi jelenlétet nem kell biztosítani. Az elnök elmondta, hogy azóta kamarai elnökként több médiumban is nyilatkozott a rendeletről. Ezeknek visszatérő eleme volt, hogy hibás helyzetértékelést követő rossz döntésnek tartja a rendelet megjelentetését, amely betegbiztonsági és betegjogi aggályokat is felvet. A téma később önálló napirendi pontként is szerepelt.

– Február 7-én a kamarai elnök dr. Bidló Judit helyettes államtitkárral és dr. Horváth Beatrix főosztályvezetővel egyeztetett. Az előző napon megjelent rendeleten kívül téma volt a 2022-es mérlegbeszámolók elemzése, amely szerint gyorsan nyílik a „jövedelmezőségi olló” a vidéki kispatikák és a nagyforgalmú, hálózati gyógyszertárak között. Beszámoló az elnökség februári ülésérőlEnnek az elnök szerint strukturális és szabályozási okai vannak, amelyek megszüntetése a Kormány és a hatóság feladata. A helyettes államtitkár elmondta: márciusra elkészül az a rendelet, amely megszünteti a GYSE-termékek veszteséges patikai forgalmazását. Az egyeztetésen az étrend-kiegészítők forgalmazásával kapcsolatos álláspontok különbözősége is téma volt. Az elnök kifejtette: az egészségügyért felelős politikai vezetőknek az étrend-kiegészítőket gyártó cégek érdekei mellett az egészség-kockázatokat is figyelembe kell venni.

–  Február 7-én az online gyógyszer-kereskedelemmel kapcsolatos projektről Bekecsen folytatott megbeszélést Koncz Zsófia országgyűlési képviselő és a kamarai elnök, a térség érintett polgármestereivel és gyógyszertárainak képviselőivel. A pilot program eddigi tapasztalatait összegezve elmondható, hogy „a projekt kedvező fogadtatásra talált, de az EESZT kapcsolat nélkülözhetetlen” – mondta az elnök.

–  Február 8-án dr. Hankó a Gondosóra programvezetőjével a Kamarával való együttműködés előkészítéséről egyeztetett. Megállapodtak, hogy a legelső cél a már folyó pilot programmal való harmonizáció.

–  Február 13-án Nyitrai Zsolt Miniszterelnöki biztos dr. Hankó Zoltánnal egyeztetett a február 6-án megjelent BM rendelettel kapcsolatban arról, hogy a kialakult helyzet feloldása érdekében mit lehet tenni.

–  Február 13-án dr. El Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerész kezdeményezésére a hatósági vezető, dr. Hankó és dr. Horváth-Sziklai Attila egy olyan informatikailag vezérelt egyéni gyógyszeradagolóról tárgyalt a fejlesztők képviselőjével, ami a betegek gyógyszerszedésének kontrollját biztosíthatja. Ha ez megvalósul, az elnök szerint nagy eredmény lehet a hibás gyógyszerhasználat kockázatának radikális csökkentése és további előnye, hogy a beteg a hozzá legközelebbi gyógyszertárral tudja az adherenciát fejlesztő kapcsolatot fenntartani.

 

Kamarai egyeztetések

–  A február 6-án megjelent 6/2024. (II. 6.) BM rendelettel kapcsolatban az elnök több egyeztetést folytatott. A már említett, dr. Bidló Judit helyettes államtitkárral, illetve Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízottal történt egyeztetés mellett prof. dr. Szökő Évával, az MGYT elnökével, dr. Greskovits Dáviddal, a MAGYOSZ elnökével és dr. Fittler Andrással, a PTE GYTK dékánjával. Az egyeztetéseken elhangzottak szerint valamennyi szervezet továbbra is kiáll a fiókgyógyszertárak működtetése kapcsán a gyógyszerész kötelező jelenléte mellett. Beszámoló az elnökség februári ülésérőlA fiókgyógyszertárak gyógyszerész nélküli működését lehetővé tevő BM rendelet megjelenése után a Kamara elnöke számos médiumnak nyilatkozott, így pl. a Népszavának, az Inforádiónak, a Hírklikknek, a HVG-nek és az Indexnek is. A megnyilatkozásokat a médiafigyelő összeállítása alapján rengeteg újság, honlap és rádió vette át.

–  Január 24-én a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karon elindított curriculum-reformmal kapcsolatos egyeztetésen az MGYK képviseletében dr. Hankó vett részt. Az egyik fő téma egy új tárgy bevezetése volt, amelynek célja a gyógyszerészek más egészségügyi szakemberekkel való szakmai együttműködési lehetőségeinek és módszertanának elősegítése. A tárgyat a GYTK az Általános Orvostudományi Karral közösen menedzseli.

–  A PTE GYTK által szervezett kötelező szinten tartó továbbképzés előkészítő megbeszélésén kamarai „színekben” dr. Somogyi Orsolya, dr. Süle András és a kamarai elnök vett részt.

–  A Galenus Kft. két vezetőjével, Fári Istvánnal és dr. Szarvasházi Judittal dr. Hankó folytatott megbeszélést, melynek elsődleges célja a Patika Magazin kiadásával kapcsolatos előre lépési lehetőségek megvitatása volt.  

–  A január 23-án az NGM-ben folytatott megbeszélésen elhangzott kamarai javaslatnak megfelelően február 9-én a Kamarában dr. Horányi Tamás, a MÉKISZ elnöke és Czirbus Zoltán, a Gyógynövény Terméktanács elnöke az MGYK képviselőivel (a kamarai elnökkel, dr. Torma Ádámmal és dr. Horváth-Sziklai Attilával) az étrend-kiegészítők forgalmazásával kapcsolatban folytatott megbeszélést. A forgalmazás szigorításával érintett termékkörökkel kapcsolatos véleménykülönbség megmaradt, ugyanakkor megállapodtak abban, hogy a piaci anomáliák megszüntetése érdekében minden lényeges módosítási javaslatot összeírnak, beleértve a jogi, hatósági, minőségbiztosítási és gazdasági szempontokat. A három együttműködő szervezet (MÉKISZ, GyT, MGYK) egymástól függetlenül készít problématérképet, amelyet ezután hangolnak össze.

–  Dr. Feller Antal, a Hungaropharma volt vezérigazgatója, a HPH igazgatóság tagja, aki egyben a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke és a kamarai elnök február 12-én négyszemközti találkozón folytattak megbeszélést. A találkozón összegezték az elmúlt évek vitáit és a gyógyszerellátást veszélyeztető jelenlegi kockázatokat, valamint az együttműködési lehetőségeket.Beszámoló az elnökség februári üléséről

–  Füzesi Judit, a Hungaropharma Zrt. új vezérigazgatója és a kamarai elnök a vezérigazgató-váltást és a kamarai tisztújítást követően először február 13-án egyeztetett. A vezérigazgató elmondta, hogy számára fontos a Kamarával való korrekt együttműködés és az a célja, hogy a gyógyszerészek is elégedettek legyenek a Hungaropharma szolgáltatásaival. A vezérigazgató és az elnök a lehetséges együttműködés operatív részleteiről is egyeztetett.

 

Kamarai aktivitások

–  A „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030” (MÁÉSZ) évnyitó rendezvényén dr. Hankó és dr. Zalai Károly képviselte az MGYK-t. A MÁÉSZ-szel való kapcsolat immár hagyományosnak mondható, hiszen a szűrőbuszuk évek óta jelen van a patikanapokon. Megállapodás született, hogy a patikanap országos rendezvényén, június első szerdáján a szűrőbusz idén is a Kamara rendelkezésére áll.

–  Az Országos Felügyelő Bizottság tisztújítást követő első személyes részvételű ülésén dr. Hankó és dr. Horváth-Sziklai Attila is részt vett. Az elnök az MGYK legfontosabb célkitűzéseiről, a hivatalvezető pedig a Kamara hivatalának operatív teendőiről adott tájékoztatást.

 Dr. Sándor Csaba, a kamarai elnök és dr. Horváth-Sziklai Attila Egerben a helyszínen tekintették meg az április 11-13. között tartandó vándorgyűlés potenciális helyszínét. A kiválasztott szálloda a technikai feltételeket megfelelő módon tudta volna biztosítani, azonban a minőségi „közösségi terek” hiánya miatt végül más helyszín kiválasztására került sor.

– Dr. Hankó és dr. Ács Zoltán részt vett dr. Varga Judit és dr. Bóka János miniszter Parlamenti Szalonban tartott, uniós kapcsolatokról szóló előadásán. „Nagyon hasznos volt” – emelte ki az elnök.

–  Az I. és III. évesek szakképzésében Budapesten a kamarai elnök, dr. Torma Ádám és dr. Sohajda Attila vett részt.

–  A budapesti végzős gyógyszerészhallgatók első szemináriumi napján a kamarai elnök, dr. Torma Ádám és dr. Lőrik Marcell tartott konzultációt.

–  A kamarai elnök előadást tartott a Semmelweis Egyetem GYTK kötelező szinten tartó továbbképzésén.

–  A négy képzőhely egyetemi felvételivel kapcsolatos promóciós anyagait a Kamara február 5-én kezdte el a felületein közzétenni.

–  A kamarai elnök is egyike annak a 130 „közéleti” személyiségnek, akikkel a Kossuth Rádió Unióval kapcsolatos sorozatához interjút készítettek. A sorozat már elindult és várhatóan június elejéig, az uniós parlamenti választásokig fog minden nap egy-egy rész megjelenni.

– Február 6-án dr. Hankó levélben kérte az MVM vezérigazgatóját, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően a gyógyszertárak alanyi jogon legyenek a gázkorlátozás kivételi listán, ugyanis az ügyintézők a gyógyszertáraknak változatos válaszokat küldenek.

 

Egyéb

– Február közepén kezdték el terjeszteni a JóKor Magazint, amely egy teljes oldalon népszerűsíti a SZEBB programot. A kiadvány több mint kétmillió nyugdíjashoz jut el. Az elnök felhívta a figyelmet, hogy a gyógyszertárakban fokozott érdeklődés várható a szükséges, eredményes és biztonságos gyógyszerhasználat érdekében.

 

Döntéshozatalt igénylő napirendi pontok

–  A 6/2024 (II. 6.) BM rendelet értékelése

Dr. Hankó Zoltán előterjesztésében ismertette a Magyar Közlönyben megjelent 6/2024. (II. 6.) BM rendeletet és kérte, hogy a jelenlévők értékeljék a helyzetet, továbbá az elnökség döntsön a további teendőkről. A vitában nemcsak az elnökség tagjai, hanem a jelen lévő területi elnökök és egyéb kamarai tisztségviselők is részt vettek. A hosszan tartó egyeztetés során lehetőség nyílt a társszervezetek véleményének megismerésére is. Beszámoló az elnökség februári ülésérőlAz elnök elmondta, hogy az MGYT elnöke levélben tájékoztatta: a Gyógyszerésztudományi Társaság tavaly nyári álláspontját megerősítve továbbra is kiáll a gyógyszerészek jelenlétének előírása mellett és kéri, hogy a Kamara ezt jelezze a döntéshozók felé. A MAGYOSZ-ban elnökségi döntéssel erősítették meg a korábban kialakított hasonló tartalmú álláspontjukat. A gyógyszerésztudományi karok vezetői nemzetközi állásfoglalásokra is hivatkozva önállóan fordulnak a döntéshozóhoz. Ugyanakkor a MOSZ állandó meghívottként jelenlévő képviselője a gyógyszerészek jelenlétével kapcsolatban ezekétől eltérő álláspontot képviselt.

A Kamara elnöksége az egyeztetés végén úgy döntött, hogy nem ért egyet a rendelettel és annak visszavonását, továbbá a vidék gyógyszerellátásának stabilizálását célzó érdemi egyeztetések megkezdését kéri. Mivel a Belügyminisztériummal nem sikerült egyezségre jutni, az elnökség konszenzussal úgy döntött, hogy dr. Orbán Viktor miniszterelnök közbenjárását kéri a miniszteri rendelet visszavonásához. Az elnökség pontonként egyeztetett az állásfoglalás szövegéről és a hozzá tartozó indoklásról. (Az állásfoglalást a Kamara február 16-án juttatta el a miniszterelnökhöz, a belügyminiszterhez és az egészségügyért felelős államtitkárhoz. – a szerk.)

–  Döntés az Oktatói Állandó Bizottság összetételéről

Mivel az Oktatói Állandó Bizottság programjáról az előző elnökségi ülésen született döntés, így a bizottság összetételéről kellett már csak dönteni. Vezetője: prof. dr. Zupkó István, tagjai: prof. Bácskay Ildikó, dr. Csapi Bence, prof. Csupor Dezső, dr. Horváth-Sziklai Attila, dr. Pál Szilárd, dr. Tábi Tamás.

– Munkabizottságok összetételének és programjának elfogadása

Az elnökség az előző ülésén döntött a megalakítandó munkabizottságokról és vezetőikről, a mostani ülésén pedig megkezdte a munkabizottságok programjának elfogadását és személyi összetételének jóváhagyását.

  • Az Integritás munkabizottság vezetője: dr. Hankó Zoltán, tagjai: dr. Hollósi Zoltán, dr. Horváth-Sziklai Attila, dr. Joó Kristóf, dr. Nagy Vilmos, dr. Nyíri László, dr. Sebők Szilvia, dr. Sohajda Attila, dr. Torma Ádám.
  • A Jogi munkabizottság vezetője: dr. Csapó Konrád, tagjai dr. Fang Simon, dr. Gyarmati Kinga, dr. Ilku Lívia, dr. Metál Gábor (felkérés alatt).
  • Az Informatikai munkabizottság vezetője: dr. Nagy Vilmos, tagjai: dr. Ádám György, dr. Bertalan Lóránt (felkérés folyamatban), dr. Fang Simon, dr. Fejes Szabolcs.
  • A Kommunikációs munkabizottság vezetője: dr. Hankó Zoltán, koordinátor: dr. Török Emese és dr. Horváth-Sziklai Attila, tagjai: dr. Bodor Áron, dr. Bunyevácz Zsuzsa, dr. Csapi Bence, dr. Gyarmati Kinga, Hrenyu Attila, dr. Koncz Mária, dr. Nagy Vilmos, dr. Németh Ákos, dr. Sass Pál, dr. Szarvasházi Judit, dr. Zalai Károly.
  • A Gazdasági munkabizottság vezetője: dr. Torma Ádám, tagjai: dr. Ádám György, dr. Fang Simon, dr. Fejes Szabolcs, dr. Hankó Zoltán, dr. Inczeffyné dr. Ivicsics Katalin, dr. Kovács Timur, dr. Nagy Vilmos, dr. Sohajda Attila, dr. Torma Ádám.
  • A Költségvetési munkabizottság vezetője: dr. Zalai Károly, tagjai: Bagi Edina, dr. Ádám György, dr. Horváth-Sziklai Attila, dr. Sándor Csaba (meghívott),dr. Torma Ádám.
  • A Szakmai, a Kulturális és a Sport és közösségépítési munkabizottságok összetételéről a tervek szerint a következő ülésen születik döntés.

– Ad hoc bizottságok összetételének és programjának elfogadása

Az elnökség döntése értelmében az egyes ad hoc bizottságok összetétele a következő.

  • Alapszabály-módosítás vezetője: dr. Horváth- Attila, tagjai: dr. Csapó Konrád, dr. Metál Gábor (felkérés alatt), dr. Paczulák Edina, dr. Szekfű Gábor, dr. Torma Ádám.
  • Etikai kódex módosítás vezetője: dr. Bodor Áron, tagjai: Borotsekné dr. Egri Ágnes, dr. Ilku Lívia, Tüskéné dr. Révész Emese, dr. Hankó Zoltán.
  • Flottaszerződések vezetője: dr. Sándor Csaba, tagjai: dr. Horváth-Sziklai Attila, dr. Torma Ádám. 

–  Beszámoló a XXVII. Országos Gyógyszerész Bál előkészületeirőlBeszámoló az elnökség februári üléséről

Dr. Sándor Csaba beszámolóját a XVII. Országos Gyógyszerész Bál előkészületeiről az elnökség jóváhagyólag tudomásul vette. A bálra február 24-én Budapesten a Stefánia palotában kerül sor. 

–  Döntés a vándorgyűlés helyszínéről és a kapcsolódó feladatokról

Dr. Sándor Csaba beszámolóját a vándorgyűlés előkészületeiről az elnökség jóváhagyólag tudomásul vette. A vándorgyűlésre Mezőkövesden a Balneo Hotelben kerül sor április 11-13. között.

–  Döntés tagdíjmentességi kérelemről

A Kamarához érkezett egy korábban Magyarországon dolgozó külföldi állampolgárságú gyógyszerész tagdíjmentességi kérelme, akinek korábban a kamarai tagsága megszűnt. A kérelmet dr. Horváth-Sziklai Attila hivatalból terjesztette elő, azonban az elnökség a fennálló alapszabályi rendelkezések értelmében támogató döntést nem hozhatott.

–  Döntés kamarához érkezett támogatásokról

A Rozsnyay Emlékverseny szervezésére az elnökség az MGYT Budapesti Szervezete számára 100.000 Ft támogatásról döntött az elnökségi tartalékalap terhére. Az elnökség a Pest Vármegyei Szervezet 250.000 Ft-os támogatásáról döntött, amit a Hargita megyei testvérszervezet gyógyszerészeinek magyarországi továbbképzésének megszervezésére hagyott jóvá.

mgyk.gyh
Fotó: Dr. NagyVilmos

 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél