Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2018. április 12.
Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap áprilisi számából

Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap áprilisi számábólA Gyógyszerészi Hírlap áprilisi számában elsősorban a tatai Vándorgyűlésre helyeztük a hangsúlyt, de ugyanakkor folytatjuk sorozatainkat is, valamint beszélgetést olvashatnak dr. Pongrácz Józseffel.

 

Jó volt gyógyszerésznek lenni!

A fenti címet viseli dr. Hankó Zoltán vezércikke, amiben egyebek mellett a következők olvashatók:

„A március 22-i elnökségi ülésen ismét foglalkoztunk a kezdeményezéssel, amit a Kamara elnöksége újfent elutasított. Februárban egy olyan dokumentumról vitáztunk, amit a „postaládánkba fújt be a szél”, márciusban már hivatalos megkeresésre foglalkoztunk a témával. Míg először az érzelmek domináltak, másodszorra már a tartalmi kérdések kerültek középpontba: a Kamara elnöksége ellenzi a gyógyszertári szoftverek hatóság által megrendelt olyan fejlesztését, ami a beszállítói számlától kezdve a gyógyszerek beszerzési árán és a belső készletmozgások legapróbb részletein át, a személyi jogos gyógyszerész egyetértésétől függetlenül, alanyi jogon teremt minden gyógyszertárban kontroll-lehetőséget a hatóságnak.  Jó hír viszont, hogy az OGYÉI Jogi és Személyügyi Főigazgatósága (ahová március elejétől a tiszti főgyógyszerészek is tartoznak) fontosnak tartja a Kamarával a konstruktív együttműködést és ennek érdekében a területi szervezeteknél találkozó-sorozatot is szerveznek.”

Elismerésben részesült a Kamara

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér kialakításában, bevezetésében végzett innovatív, kimagasló színvonalú szakmai tevékenységéért, március 15., nemzeti ünnepünk alkalmából Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter és dr. Pintér Sándor belügyminiszter által adományozott elismerő oklevelet kapott a Magyar Gyógyszerészi Kamara. A cikkben Dr. Pintér Sándor belügyminiszter köszöntő levelét találják.

Az MGYK X. Vándorgyűléséről

A Vándorgyűlésről írt összefoglalónkban szó esik a gyógyszerészet jövőképéről is:

„…dr. Hankó Zoltán emlékeztetett arra, hogy a strukturális rendszerváltás lezárása után a Kamara egy éve kezdte el a szakmai rendszerváltás programjának kidolgozását. Ennek első lépcsőjeként tavaly novemberben a küldöttek elfogadták A gyógyszerészet jövőképe c. dokumentumot, ami lényegében egy vízió arról, hogy milyen gyógyszerellátó rendszert szeretnénk, abban milyenek legyenek a gyógyszertárak és milyen felkészültségű gyógyszerészekre van szükség. Erre alapozva született meg az elmúlt hónapokban a Kamara cselekvési programja, amely 9 fejezetben írja le azokat a kezdeményezéseket, amelyeket a kamara a közeljövőben fontosnak tart.”

Inkább a gyógyszerészetet választottam

Megkérdeztük rovatunkban a VII. GYKTN alkalmából a Magyar Gyógyszerész Kamara Aranyérme életműdíjjal kitüntetett dr. Pongrácz József hevesi gyógyszerésszel készített beszélgetést olvashatják.

„Ugyanakkor nagyon anyagi irányba mennek el a dolgok. Attól félek, hogy ha egyszer balliberális kormányváltás lesz, eltűnnek a mostani vívmányok. Most elég jó szabályozás van, de még mindig nem elég jó: például Heves lakóinak száma 11,5 ezer és 3 patika működik. Korábban ismertem olyan kollégát, akinek rányitottak a patikájára, ő pedig nem tudván ezt feldolgozni, öngyilkos lett. Ezen kívül túl sok láncpatika működik. Egy fiatal, korábban láncpatikában dolgozó kollégától hallottam minap, amikor egy másik, nem láncpatikában kezdett dolgozni, hogy „miket kell eladni?” , majd kérte a listát. Majd később megkérdezte, hogy meddig kell még pénztárosnak lennie – az expediálást a pénztárossal tette egyenlővé. Ez az, amikor nem szakemberek irányítanak, hanem a merkantil szellem. Képtelenség elfogadnom ezt a mentalitást. De abban is biztos vagyok, hogy nem mindegyik fiatal ilyen.”

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél