Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. április 04.
Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap áprilisi számából

Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap áprilisi számábólA Gyógyszerészi Hírlap áprilisi számában elsősorban a Vándorgyűlés szakmapolitikai értékelésére törekedtünk, ugyanakkor folytatjuk sorozatainkat, valamint a kórházi gyógyszerészet aktuális kérdéseibe is betekintést nyerhetnek.

 

A nemzeti érdektől a felelősségetikáig

Dr. Hankó Zoltánt, az MGYK elnökét és dr. Nyíri Lászlót, a vendéglátó megye elnökét, a TEÉ alelnökét arra kértük, értékeljék együtt az MGYK XI. Vándorgyűlését.

… Dr. Hankó Zoltán: Szakmapolitikai szempontból fontosnak tartom Mráz Ágoston Sámuel előadását. Ugyanis egy olyan témát hozott el hangsúlyosan Lillafüredre, amit eddig a Kormány és a Kamara részéről is óvatosan kezeltünk, miszerint a gyógyszertárak nemzeti érdekkörben tartása stratégiai kérdés. Ezt nemcsak kimondta, hanem indokolta és azt is kifejtette, hogy ez az a közös érdek, ami a Kormány és a Kamara közötti kapcsolatban a Kamara érdekérvényesítő erejét felerősítette. Ehhez persze hozzáteszem azt, hogy a Kamara erős érdekérvényesítő képességének az alapfeltétele a Kamarán belüli egység is. Úgy lehet ugyanis érdeket érvényesíteni, ha egy társadalom- és egészségpolitikai szempontból is koherens koncepciót következetesen képviselünk és e közben a Kamarán belüli teljes egységet is tudjuk biztosítani…

 

A huszonnégy órás nyitva tartású gyógyszertárakról

A huszonnégy órás nyitva tartású gyógyszertárak témáját a tisztázás szándékával érdemes körüljárni.

… Mindezekre tekintettel kérem, hogy minden olyan gyógyszerész körültekintően és felelősségteljesen mérlegelje a feltételek teljesíthetőségét, aki saját elhatározásból vagy mások kezdeményezésére, új gyógyszertár létesítési eljárásában, a pályázatnyertesség érdekében, öt évre folyamatos, 24 órás nyitva tartást vállal. A Gyftv 73. § (1) bekezdése értelmében az erre vonatkozó, egyetértése nélkül hozott döntés semmis és nem végrehajtható. Ha viszont az erre vonatkozó döntés az egyetértésével születik meg, annak a felelősségét is viselnie kell… – írja dr. Hankó Zoltán.

 

Ahol a kórházi és a közforgalmú gyógyszerészet összeér

A kórházi-klinikai gyógyszerészet kihívásairól, az elért eredményekről és a gyógyszerészetben zajló szemléletváltásról a KKTSZ elnökét, dr. Süle Andrást kérdeztük.

… A gyógyszerészetben, így nálunk is, angolszász mintára szemléletváltás zajlik: a termékről egyre inkább a páciensre kerül a hangsúly. Így új határterületek alakulnak ki, amelyek megkívánják a gyógyszerészi kompetenciák bővítését, az orvosokkal, az egészségügyi társhivatásokkal való együttműködést az individuális terápiák alkalmazásában. Ez távolról sem csupán a gyógyszerek betegre szóló egyedi újracsomagolását jelenti, hanem egy olyan komplex kognitív szolgáltatást, melynek keretében az adott beteg teljes gyógyszeres terápiamenedzsmentje – gyógyszerészi koordináció mellett – veszi figyelembe a páciensek aktuális fizikai és pszichés állapotát, személyes igényeit és élethelyzetét. A közforgalom és a klinikai gyógyszerészet közötti kapcsolódást jelentő Interface Pharmacy megjelenése a két terület összeérését hozza magával, a páciens folytonos és folyamatos gyógyszerészi gondozása érdekében… 

 

Módosult a profilrendelet

A gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről szóló a 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet (továbbiakban: profilrendelet) módosítása megtörtént. Erre a Magyar Közlöny ez évi 33. számában március 1-jén megjelent 5/2019. (III. 1.) EMMI rendelet keretei között került sor. Tekintettel a rendelet gyógyszertár-működtetés szempontjából kiemelt fontosságára és a mostani módosítás jelentőségére az alábbiakban közzétesszük a módosított profilrendeletet.

 

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél