Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2018. augusztus 07.
Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap augusztusi számából

Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap augusztusi számábólA Gyógyszerészi Hírlap augusztusi számában is folytatjuk sorozatainkat, értesülhetnek a fontosabb szakmai aktualitásokról, és egyebek mellett interjút olvashatnak dr. Balog Zoltánnal, a MESZK elnökével.

 

A XV. Országos Patikanapról – II.

A XV. június Patikanapon a központi rendezvény mellett több területi szervezet is ünnepélyes megnyitót tartott. Az összeállítás a nap eseményeibe nyújt betekintést.

 

Fogadj örökbe egy műtárgyat! – Száz éve született Nikolics Károly

Nikolics Károly neve, Sopron és a patikamúzeum alighanem örökre összekapcsolódott. Dr. Kárpátiné dr. Gangl Terézzel, a soproni Arany Kígyó gyógyszertár tulajdonosával, az általa életre hívott „örökbefogadási programról” és a Nikolics centenáriumról beszélgettünk.

"...Sok évvel ezelőtt mi vontuk be először a múzeumot a Patikanap eseményeibe. Ott tartottuk a megyei megnyitót a megye és a város vezetőivel, és a „Múzeumok éjszakája” programba is a mi közreműködésünkkel került be, mint kuriózum. Ezeken az éjszakákon a soproni gyógyszerészek tartottak tárlatvezetést, gyógynövény-bemutatót, gyógyteakóstolást. Konferenciák résztvevőinek is látogatást szerveztünk a patikamúzeumba. Elértük például, hogy a megyei kamara költségvetéséből fizessük a múzeum teremőrének bérét két éven keresztül, mivel erre – forráshiány miatt – a helyi múzeumnak nem volt lehetősége. Ennek volt köszönhető, hogy a patikamúzeum ebben az időszakban is nyitva állt az érdeklődők előtt..."

 

Gyógyszeripari szakmai gyakorlat – egy új tantárgy I.

A kétrészes írás a gyógyszerészhallgatók képzésének új, ipari vonatokozásairól számol be.

"... A gyógyszeripar központi szerepe a gyógyszerészetben nem vitatható. Ezen iparág és tudományág rohamos fejlődése nap, mint nap új kihívásokat, folyamatos továbbképzést és fejlesztést jelent az iparban dolgozó szakemberek valamint gyógyszergyárak számára; szakmai tudásuk és tapasztalataik átadása jelentősen hozzájárulhat a graduális gyógyszerészképzés színvonalának emeléséhez. A gyógyszergyárak igen sokat tesznek azért, hogy az egyetemekről kikerülő gyógyszerész kollégáknak átadják ezt a tudást és tapasztalatot. Azonban a gyógyszergyárak légkörével, az ott folyó munkával, követelményekkel, a legmodernebb technológiákkal csak testközelből, tapasztalatok útján lehet igazán megismerkedni..."

 

Egy igazi nagy család

Az elmúlt majd’ tizenöt év sikertörténetnek tekinthető - mondja dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, akivel társkamaránkról, a közös feladatokról és célokról beszélgettünk.

"... Egyébként a gyógyszerészi kamarával minden lehetséges fórumon együttesen törekszünk a képzés minőségi irányba történő elmozdítása érdekében. Ugyan túlképzés volt az elmúlt tíz évben gyógyszertári asszisztensből, még sincs megfelelő számú és képzettségű asszisztens. Bizony, felhígult a rendszer. De a szakma persze azért tudja, hogy melyek azok a helyek, ahol megbízható bizonyítványt adnak ki..."

 

2018-2022 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél