Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. augusztus 05.
Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap augusztusi számából

Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap augusztusi számábólA létszámhelyzetről

Az érdeklődés (és a szakmai közbeszéd) középpontjába került, hogy a lakossági gyógyszerellátásban „egyre nagyobb” a gyógyszerészhiány. Úgyszintén visszatérő téma – különösen a négy egyetem képviselőivel folytatott megbeszéléseken –, hogy a gyógyszerészkarokra megfelelő létszámú és minőségű jelentkezői és hallgatói létszámot kellene biztosítani ahhoz, hogy a képzés személyi, infrastrukturális és gazdasági háttere, valamint szakmai színvonala továbbra is biztosított és fejlődőképes legyen. A két téma egymással összefügg, ezért a létszámhelyzetet és az egyetemi felvételikkel kapcsolatos kérdéseket a Kamarában együtt elemezzük.

 

XVI. Országos Patikanap – II.

Összeállításunkban betekintést nyerhetnek az Országos Patikanap néhány megyei rendezvénybe.

Győr-Moson-Sopron-megye – Sopron: A megyei megnyitóra 2019. június 12-én került sor a soproni Arany Kígyó Gyógyszertárban, amelyet nagy érdeklődés övezett, különösen az évek óta megrendezésre kerülő ingyenes szűrővizsgálatoknak köszönhetően. A közel száz érdeklődő szinte minden lehetőséggel élt. Több magas vérnyomás és magas vércukorérték került kiszűrésre, az érintetteket orvoshoz irányítottuk.

Ezt megelőzően az ünnepi patikakoncert június első szerdáján, 5-én került megrendezésre. A Rotary Club Sopronnal közösen rendezett jótékonysági koncert keretében Liszt Ferenc emléktáblát avattunk a patikaház falán. A koncert bevétele a „Fogadj örökbe egy patikai műtárgyat” programot szolgálta. Láthatók voltak a már felújított tárgyak is. Közel negyedmillió Ft került átadásra a soproni patikamúzeum javára. A program folytatódik.

 

Hivatalosan is ünnep legyen – beszélgetés Fári Istvánnal

„A Patikanapot olyan nappá tenném, mint például a pedagógusoké, tehát hivatalosan is ünnep lenne” – mondja Fári István, az e napot szervező Galenus Kft. ügyvezetője.

"...Jobban örülnék, ha még nagyobb mértékben terjedne el ez a jó szokása a gyógyszerészeknek. Tény, hogy folyamatosan növekszik a részvevő gyógyszertárak száma, korábban ennél jóval kevesebb volt… de azért van itt még rejtett tartalék… Bízom benne, hogy továbbra is megmarad ez a növekedés..."

 

Napirenden az asszisztensképzés korrekciója

2019. július 24-én az ÁEEK Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság szervezésében kerekasztal-beszélgetésre került sor Budapesten, ahol az egészségügyi szakmacsoportot érintő, jövőbeli változások kapcsán, a gyógyszertári asszisztens- és szakasszisztens-képzésről és vizsgáztatásról egyeztettek a résztvevők.

 

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél